Kalendar

IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI: Projekti i stvari

08.07.2021 - 31.07.2021
Izložba

U četvrtak 8. srpnja 2021. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, otvara se izložba Arhitektonskog projektnog ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI: Projekti i stvari.

Na dan otvorenja izložbe, od 18 sati, na YouTube kanalu Oris Kuće arhitekture moći ćete pogledati i razgovor arhitekata Ivanišina i Kabashija s Miom Roth Čerinom.
 
 
 
Arhitektonski projektni ured IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI osnovali su Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi u Dubrovniku i Zagrebu 2003. godine. Pobijedili su na više natječaja u Hrvatskoj i inozemstvu, te projektirali i sagradili građevine različitih mjerila i namjena za privatne i javne naručitelje.
 
Predavali su i izlagali na hrvatskim i međunarodnim institucijama, uključujući Međunarodnu izložbu arhitekture na Venecijanskom bijenalu 2010. godine. S njima danas projektiraju i grade arhitekti Iva Ivas, Nika Bralić, Jelena Burnić, Rudolf Raspudić i Ivan Mostahinić.
 
 
 
„Nekonceptualnim skupom slika i stvari“, izložba projektantskog ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI predstavlja nedavna ostvarenja: obiteljsku kuću na Jabukovcu u Zagrebu, Villu u pogledu u Svetom Jakovu u Dubrovniku koju je stručni žiri Udruženja hrvatskih arhitekata prepoznao kao najbolje ostvarenje stambene arhitekture u Hrvatskoj u prošloj godini, crvenu stambenu zgradu u Opatiji i  postav izložbe o arhitektu Vladimiru Turini u Muzeju grada Zagreba te projekt u izvedbi luksuznog hotela u Praškoj ulici u najstrožem centru Zagreba i projekt stambenog naselja na Pločama u Dubrovniku s pogledom na otvoreno more i Grad u zidinama. Projekti su predstavljeni fotografijama, skicama, nacrtima i maketama, a projekt hotela i uzorcima umjetničkih radova velikih dimenzija slikarice Katarine Ivanišin Kardum, koji će biti važan dio interijera. Neobične stvari koje izravno i neizravno objašnjavaju ne samo izložene projekte, nego i način gledanja na stvari, način crtanja i način građenja arhitekture ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI smještene su u plavom tunelu – paviljonu s nedavne izložbe u Muzeju grada Zagreba koji je u Oris kući arhitekture za ovu prigodu rekonstruiran. Uz izložbu izlazi istoimena knjiga koju je grafički oblikovao Zvonimir Prusina.
 
 
I u današnjem svijetu neprekidnog događaja arhitektura ostaje konačno prostorno iskustvo. Ona zahtijeva bliski kontakt, moramo ju osjetiti i dotaknuti bez ikakvog posrednog filtera. Kao takva, arhitektura ne može biti proizvedena u praznini niti podučavana iz daljine. Arhitektura je suštinski  stvarovita, čak i naši (digitalni) crteži su na svoj način stvaroviti. Čvrsto usidreno u svijetu stvari, stvar po sebi napravljena od stvari, svako djelo arhitekture je u suprotnosti sa svijetom događaja koji raste pred nama.
 
Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi
 
 
 
Pokrovitelji izložbe:
 
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb
 
Otvorenje izložbe održat će se sukladno Preporukama za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja, izdanim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
 
Izložbu možete pogledati od 8. srpnja do 31. srpnja / od 23. kolovoza do 11. rujna 2021. godine.
 
RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE
 
Izložbeni prostor: 09h – 19h (pon-pet)
 
                             10h – 13h (sub)
 
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.