Kalendar

Gradski projekti

11.03.2011 - 11.03.2011
Ciklus: urbanizam.zg

Osvrt na prezentaciju studije Gradski projekti održane u petak, 11. ožujka, u DAZ-u

Prezentacija studije Gradski projekti 

(prof. dr. sc. Tihomir Jukić, zn. novakinja Mojca Smode Cvitanović)

Urbanizam.zg je stručni forum osmišljen 2009. kao niz predavanja, okruglih stolova i radionica na temu prostornog razvoja Zagreba kojim se nastavlja tradicija Društva arhitekata Zagreba koje je desetljećima bilo glavni pokretač i moderator otvorenih stručnih rasprava o našem gradu.

U nastavku programa urbanizam.zg, u prošli petak, započeo je novi ciklus organiziran u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj grada. Održana je prezentacija studije Gradski projekti, autora prof.dr.sc. Tihomira Jukića i zn. nov. Mojca Smode Cvitanović. Studija je izrađena za potrebe Zagrebplana, strateškog razvojnog dokumenta za Grad Zagreb.

U uvodnom je izlaganju, autori su prezentirali strukturu studije i temu istraživanja. Predstavljen je pojam gradskog projekta, kako je danas određen planskom dokumentacijom Grada Zagreba i kako se provodi u praksi, s obzirom na činjenicu udruživanja gradskih i privatnih interesa.

Naglašena je i važnost odabira gradskih projekata, jasno određenje kriterija za pojedine dijelove grada koji se izdvajaju kao strategijska područja gradnje i obnove uz zadovoljavanje potreba stanovništva. Pregled zagrebačkih ´gradskih projekata´ iz prošlih razdoblja i komparacija s pozitivno vrednovanim praksama europskih gradova može poslužiti kao usmjerenje za odabir i provedbu gradskih projekata u Zagrebu. Kritički osvrt na GUP Grada Zagreba bit će, prema riječima Ivice Fanjeka, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba, i poticaj za njegove izmjene i dopune.

Prezentiran je i tiskani primjerak studije u izdanju Arhitektonskog fakulteta i Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada koji je dio ukupno provedenog istraživanja: Prostorne i demografske promjene, procesi i tendencijeGradski projekti i Stanovanje u gradu i stambena naselja.

Pozvani gosti: Alenka Košiša Čičin Šain, Ivica Fanjek, Zoran Hebar, Borislav Doklestić, Dinka Pavelić, Ivan Galić, su iz različitih perspektiva iznijeli svoje viđenje gradskog projekta, od njegove definicije do realizacije.

U raspravi su između ostalih sudjelovali, Jadranka Veselić Bruvo, Sonja Jurković, Irena Matković, Dinko Milas, Niko Gamulin, Neven Kovačević, Dafne Berc i brojni drugi. Skup je moderirao prof. dr.sc. Srećko Pegan.

Urbanizam.zg se nastavlja u sljedeći četvrak, 24. ožujka, u 18 sati prezentacijom studije  Zagreb kao kulturni proizvod dr.sc. Daniele Angeline Jelinčić. Prezentacija će se održati u prostorima Društva arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića, 3/I.

Pozivamo vas da s jednakim interesom pratite i nastavak programa urbanizam.zg!

 

Predavači

Jukić, Tihomir, Autor

Prof.dr.sc. Tihomir Jukić, rođen je 1954. u Osijeku. Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirao 1978., a poslijediplomski studij "Urbanizam i prostorno planiranje" Arhitektonskoga fakulteta u Zagrebu pohađao 1980.-82. Na Institutu I.T.C. u Enschedeu (Nizozemska) pohađao 1984.-85. poslijediplomski studij “Urban survey”. Magistarski rad obranio u Nizozemskoj 1985. Zaposlen je na fakultetu od 1979. u Zavodu za urbanizam i kao honorarni asistent, a od 1986. kao asistent na Katedri za urbanizam. Dobitnik je nagrade za arhitekturu i urbanizam 16. slavonskog biennala (1998., J. Horvat).

Smode Cvitanović, Mojca, Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Jukić, Tihomir
Autor

Smode Cvitanović, Mojca
Autor

urbanizam.zg

U nastavku programa urbanizam.zg u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj grada najavljujemo ciklus razgovora o aktualnim temama urbanističkog planiranja, identitetu Grada i ulozi kreativnih industrija u stvaranju gradskog „branda“. 

Iz ciklusa

19.05.2011 - 19.05.2011
Krajobrazne osnove grada Zagreba

05.05.2011 - 05.05.2011
Zagreb-studija stanovanja

21.04.2011 - 21.04.2011
Topografija identiteta grada Zagreba

07.04.2011 - 07.04.2011
Donji grad - kvalitetno stanovanje u urbanom centru Hrvatske


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.