Kalendar

Europski sustavi prostornog planiranja

27.05.2021 - 28.05.2021
Seminar

Odbor za urbanizam Hrvatske komore arhitekata u suradnji s Hrvatskom udrugom urbanista organizira mrežni seminar Europski sustavi prostornog planiranja (European Systems of Spatial Planning) u četvrtak i petak, 27. i 28. svibnja 2021. s početkom u 10 sati putem platforme Zoom.

Cilj mrežnog seminara je stručna diskusija temeljena na uvidu u različite sustave prostornog planiranja u europskim zemljama. Predstavit će se tipovi prostornih i urbanističkih planova, procedure njihove izrade i usvajanja, standardi i metodologije izrade te sastavi stručnih timova koji sudjeluju u izradi planova. Usporedbom sustava planiranja u Austriji, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Češkoj, Sloveniji, Latviji, Crnoj Gori i Hrvatskoj dat će se doprinos stručnoj raspravi o reformi sustava prostornog planiranja u Hrvatskoj.
 
Zakonom o prostornom uređenju koji je stupio na snagu 2014. godine pokrenuta je reforma sustava prostornog planiranja u Hrvatskoj. Ukinuta je podjela na strateške i provedbene tipove prostornih planova, najavljeni su novi tipovi prostornih i urbanističkih planova te je najavljeno uvođenje novih standarda izrade prostornih planova.  Trebalo je to dovesti do veće učinkovitosti u planiranju te omogućiti izradu prostornih planova nove generacije.
 
Međutim, šest godina od donošenja zakona novi sustav nije zaživio. Hrvatski sustav prostornog planiranja obilježen je i dalje planovima koji su stari prosječno oko dva desetljeća, bazirani na još starijim stručnim podlogama na kojima se temelje njihova planska rješenja. Osjeća se nužnost za izradom potpuno nove generacije prostornih planova koja bi odgovarala današnjem društvenom trenutku i novim razvojnim projekcijama za sljedeće plansko razdoblje. Stručna javnost kontinuirano upozorava i na potrebu uvođenja novih tipova planova (osobito najniže provedbene razine) kao i na potrebu uvođenja učinkovitih sustava provedbe planova i uređenja zemljišta.
 
U svjetlu najavljenih izmjena zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja (najavljenih za treće tromjesečje ove godine) ova stručna rasprava bit će prilika za učenje, razmjenu iskustava i promišljanje budućih koraka u osmišljavanju reforme sustava prostornog uređenja u Hrvatskoj.
Mrežni seminar će se održati u dva dana, u četvrtak i petak, 27. i 28. svibnja, u slobodnom formatu otvorenom za raspravu i dijalog. Svaki dan će započeti s nekoliko kratkih prezentacija pozvanih sudionika nakon čega će uslijediti rasprava. Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje.
 
Izlaganja i rasprave bit će na engleskom jeziku.
Predviđeno trajanje skupa je po 3 sata svaki dan.
Točan program skupa i link za sudjelovanje pronađite na www.hka.hr

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.