Kalendar

Donji grad - kvalitetno stanovanje u urbanom centru Hrvatske

07.04.2011 - 07.04.2011
Ciklus: urbanizam.zg

Prezentacija studije Donji grad - kvalitetno stanovanje u urbanom centru Hrvatske,Analog/Platforma 9.81, održana je u četvrtak, 7. travnja,  u prostorima Društva arhitekata Zagreba u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada i Društva arhitekata Zagreba.

Studija potencijala i ograničenja blokovske strukture Donjeg grada strukturirana je u dva dijela: SWOT analizu Donjeg grada i evaluaciju sustava blokova i poteza Donjeg grada. Istraživanje se zalaže za program koji može pokrenuti jedino javni sektor: pronalaženje mehanizama za pripremu parcela i/ili zemljišta namijenjenih prihvaćanju takvog programa, kao i mehanizama sufinanciranja pojedinih operacija; te repertoar planerskih i tipoloških rješenja, prilagođenih svakom pojedinom bloku ili ulici - u smislu sustava parcelacije, financijskih mogućnosti, detaljnih programa i potreba građana.

Tijekom posljednjih 50 godina većina urbanih razmišljanja i resursa bila je usmjerena na razvoj infrastrukture, novih i praznih područja, tzv. drugu modernizaciju Zagreba. Međutim, došlo je vrijeme za procjenu mogućnosti revitalizacije pasivnih područja Donjeg grada.
U cilju pokretanja planerskog programa za Donji grad najbitnije je uzeti u obzir da jedino prijedlog koji uključuje specifičnu procjenu svakog bloka unutar sveobuhvatne strategije, te javnu reprezentaciju/participaciju ima realne izglede za provedbu.

Izrađivači Studije su Luciano Basauri, Antun Sevšek, Dafne Berc, Marko Sančanin, Lana Lonvrenčić, Jana Dabac, Tina Rumenović i Ivan Ivković - Analog/Platforma 9.81. Prezentaciju će održati Dafne Berc (Analog) i Antun Sevšek (Platforma 9.81).

 

O ciklusu urbanizam.zg

Ciklus razgovora o aktualnim temama urbanističkog planiranja, identitetu Grada i ulozi kreativnih industrija u stvaranju gradskog branda u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada i Društva arhitekata Zagreba.

Od 2000. godine aktivni je član Instituta za istraživanja u arhitekturi PLATFORMA 9,81.

Predavači

Berc, Dafne, Predavač

Dafne Berc, doktorski je kandidat na Universitat Politecnica de Catalunya u Barceloni. Završila je poslijediplomski studij na Berlage Institute u Nizozemskoj nakon studija arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu, gdje radi kao honorarni predavač. Radila je kao projektant za nekoliko arhitektonskih praksi u Zagrebu i Amsterdamu te kao istraživač za Project for Public Spaces, Inc. u New Yorku. S Lucianom Basaurijem 2007. suosniva ANALOG, arhitektonsku organizaciju koja se bavi projektiranjem i istraživanjem.

Sevšek, Antun, Predavač

Antun Sevšek je arhitekt, istraživač i aktivist koji se bavi razvojem strategija urbanističkog planiranja i njihovim disrupcijama u doticaju s društvenom i materijalnom stvarnosti grada. Dugogodišnji je član Platforme 9,81, nevladine organizacije za istraživanja, edukaciju i aktivizam na polju arhitekture i urbanizma, a od 2014. aktivan je u udrugama Pravo na grad i Operacija grad u kojima se bavi praćenjem i analizom prostorno-planskih dokumenata, politikama upravljanja gradom i razvojem inovativnih institucionalnih modela. Kontinuirano surađuje s Damirom Gamulinom u istraživanju i oblikovanju kroz različite medije i vrste zadataka s posebnim naglaskom na javne prostore i prostore za kulturu, prvenstveno na projektima sustava označavanja, produkt dizajna, postava izložbi te arhitekture. Kroz tu suradnju dobitnik je nagrade Neven Šegvić 2015. za knjigu i izložbu ''Prostori&nbsp; su-djelovanja'', Velike nagrade 52. zagrebačkog salona za projekt Memorijalne zbirke Lipa pamti 2016., te nagrade 22. Salona arhitekture Novi Sad u kategoriji Enterijer i nagrade Bernardo Bernardi za postav izložbe Ako tebe zaboravim… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz 2020. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Profesionalno djeluje kao suosnivač Zadruge otvorena arhitektura i tvrtke Organizirano oblikovanje, odnosno kroz vlastiti Ured ovlaštenog arhitekta.<br>

Komentari

Tihomil (27/03/2012)
Tko je zainteresiran za pogledat stanove na Cvjetnom? Uistinu, zanimaju me samo stanovi, oni ogromni na vrhu, kao i oni na unutarnjem dvoristu.
I to upravo u kontekstu proucavanja sto je to kvalitetno stanovanje u urbanom centru i koji su to standardi koji jesu ili nisu ostvareni. Zapravo je to ono sto mi je od te zgrade jedino i strucno zanimljivo, ostalo nije vise ni za komentirati.
Idemo u neki dogovor?
Branka (04/04/2012)
Ja sam za!
Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Berc, Dafne
Predavač

Sevšek, Antun
Predavač

urbanizam.zg

U nastavku programa urbanizam.zg u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj grada najavljujemo ciklus razgovora o aktualnim temama urbanističkog planiranja, identitetu Grada i ulozi kreativnih industrija u stvaranju gradskog „branda“. 

Iz ciklusa

19.05.2011 - 19.05.2011
Krajobrazne osnove grada Zagreba

05.05.2011 - 05.05.2011
Zagreb-studija stanovanja

21.04.2011 - 21.04.2011
Topografija identiteta grada Zagreba

24.03.2011 - 24.03.2011
Zagreb kao kulturni proizvod


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.