Kalendar

ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI

24.06.2022 - 24.06.2022
Predavanje

Pozivamo vas na predavanje i razgovor pod nazivom ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI koje će se održati u petak 24. lipnja u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba. 

Na događaju će gostovati krajobrazna arhitektica Vedrana Žalac iz stambene zadruge Wohngenossenschaft Zimmerfrei iz Basela te Carles Baiges Camprubí, arhitekt i sociolog iz arhitektonske zadruge Lacol iz Barcelone koji će predstaviti svoje iskustvo rada na projektima zadružnog stanovanja. Događanje je organizirano u suradnji Zadruge Otvorena arhitektura i Društva arhitekata Zagreba, a razgovor će moderirati član zadruge Antun Sevšek.
 
Na predavanju će se između ostalog predstaviti i projekt Stambene zadruge La Borda u Barceloni za koji je ured Lacol ovogodišnji dobitnik nagrade Mies van der Rohe u kategoriji “Nadolazeća arhitektura”. Uz najavu događanja prenosimo i objašnjenje žirija nagrade:
“Iako gradnjom stambenih jedinica dominiraju makroekonomski interesi, u ovom slučaju model je baziran na skupnom vlasništvu i organizaciji zajedničkih prostornih resursa i kapaciteta. Ovaj model nadilazi sam pojedinačan projekt ove stambene zadruge.”
 
Rješavanje stambenog pitanja jedan je od najvažnijih društveno - političkih i ekonomskih problema diljem Europe, a u posljednje vrijeme postaje i gorući problem u Hrvatskoj. Nedostatak javnih investicija dovodi do smanjenja pristupačnog stambenog prostora dok privatni investitori vođeni logikom tržišta i profita diktiraju visoku cijenu stanova. Odgovarajući na ove izazove u mnogim europskim zemljama stambene zadruge uspješno kreiraju alternativu tržišnom modelu omogućavajući veću pristupačnost stambenom prostoru širokim društvenim skupinama.
Zadruga Otvorena arhitektura je inicijator projekta “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” čiji je cilj osmišljavanje i realizacija sličnih modela stambenih zadruga i u našem okruženju.
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.