Kalendar

Arhitektura i naslijeđe 2019: Zajedničko stanovanje

07.10.2019 - 24.10.2019
Predavanje

Konferencija o arhitekturi i naslijeđu održat će se 24. listopada 2019. s početkom u 17h u prostorima Društva arhitekata Zagreba, a uz glavnog govornika, prefesora Milesa Glendinninga, predavanja će održati dr. sc. Dražen Arbutina i doc. dr. sc. Borka Bobovec.

Na ovogodišnjoj Konferenciji o arhitekturi i naslijeđu glavni govornik biti će profesor Miles Glendinning iz Edinburgha, direktor Škotskog centra za konzervatorske studije, s temom „Zajedničko stanovanje modernizma – prema povijesnoj i baštinskoj valorizaciji“, a uz njega predavanja će održati i dr.sc. Dražen Arbutina, predsjednik ICOMOS-a za Hrvatsku, s temom „Novi Zagreb, laboratorij zajedničkog stanovanja – idealizam, ideje i zablude u razvoju suvremenog urbanizma“ te dr. sc. Borka Bobovec, ravnateljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, s temom „Velesajam – ishodišna točka razvoja Novog Zagreba“. Nakon predavanje održat će se okrugli stol.
 
 
PROGRAM
 
24.10.2019, DAZ
 
17:00-17:45
dr. sc. Dražen Arbutina
Novi Zagreb, laboratorij zajedničkog stanovanja – idealizam, ideje i zablude u razvoju suvremenog urbanizma
 
Dr.sc. Dražen Arbutina rođen i obrazovan u Zagrebu, profesor je u trajnom zvanju na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Djeluje kao ovlašteni arhitekt i ovlašteni arhitekt urbanist. Autor je, projektant, glavni projektant te nadzorni i glavni nadzorni inženjer tijekom zadnjih gotovo dva desetljeća u realizaciji više stotina projekata. Dugogodišnji je član i trenutni predsjednik ICOMOS Hrvatska, dijela Međunarodnog vijeće za spomenike i spomeničke cjeline. Autor je i urednik članaka, knjiga i raznih drugih publikacija koje obrađuju problematiku zaštite kulturnih dobara, posebice graditeljske baštine. Kao nastavnik, znanstvenik i predavač sudjeluje na brojnim radionicama, stručnim i znanstvenim skupovima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.
 
17:45-18:30
dr. sc. Borka Bobovec
Velesajam – ishodišna točka razvoja Novog Zagreba
 
Područje južnog Zagreba, Zagreba s one strane Save, koje je kasnije dobilo naziv Novi Zagreb, pred sedamdesetak godina bilo je pretežito neizgrađeno. Vrijeme je to kad se počinje razmišljati o povezivanju grada s ravnicom na desnoj obali Save koja je bila izuzetno velik i povoljan potencijal, a koji nije imao gotovo nikakva ograničenja osim infrastrukturnih. Izgradnja Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu započela je krajem 50-ih godina dvadesetog stoljeća intenzivnim građenjem velesajamskih paviljona. Zajedničko obilježje Zagrebačkog velesajma i Novog Zagreba je povezan i nedovršen urbanistički koncept. 
Gledajući iz današnje perspektive i uspoređujući ga s drugim projektima Zagrebački velesajam bio je pozornica na kojoj se ogledalo tadašnje stanje na arhitektonskoj sceni, odnosno može ga se promatrati i kao laboratorij za nove arhitektonske oblike i stavove. Prostor Zagrebačkog velesajma zaštićen je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao kulturno dobro i upisan je u listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara, dok su neki paviljoni posebno zaštićeni kao sastavni dijelovi građevnog fonda spomeničke vrijednosti. 
 
Doc.dr.sc. Borka Bobovec, dipl.ing.arh. autor je monografija Miroslav Begović, 2/2 XX Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća i Crtice o gradu i arhitekturi, te koautor knjige Dubrovnik – Centar iza grada. Objavljuje znanstvene i stručne radove iz područja povijesti hrvatske arhitekture i urbanizma. Dobitnica je nagrade Neven Šegvić za 2013. godinu. 2004/14. bila je predsjednica međunarodne strukovne udruge Europan Hrvatska, kao i član Izvršnog odbora DAZ-a i član predsjedništva UHA-e 2007/09. godine. Sudjelovala u radu više domaćih i međunarodnih ocjenjivačkih sudova. Predaje Kulturu građenja na Studiju krajobrazne arhitekture u Zagrebu te kao pozvani predavač na drugim fakultetima i javnim događanjima. Od 2018. godine upraviteljica je Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.
 
18:30-19:30
Miles Glendinning
Zajedničko stanovanje modernizma – prema povijesnoj i baštinskoj valorizaciji
 
Predavanje je fokusirano na često goleme programe modernističkog zajedničkog stanovanja ili javnog stanovanja koji su izvedeni u mnogim državama širom svijeta od sredine 20. stoljeća naovamo – programe koji su bili potpomognuti različitim vrstama državnih potpora i koji su dijelili raznovrsna stambena rješenja izvediva unutar širokih granica modernističke arhitekture i planiranja. Predavanje pokušava istražiti razloge za njihovu izgradnju i dokumentirati izgrađeni okoliš nastao kao rezultat tog građenja, omogućujući pregled zajedničkog stanovanja kao globalnog fenomena koji se protegnuo duž cijelog stoljeća i proširio diljem svijeta kako bi uključio mnoga mjesta, posebice u Europi, Americi i Aziji. Ovaj kratki pregled naglašava da kolektivno stanovanje nije samo stil u arhitekturi nego ujedno i kulturni i politički pokret raznih aspekata i brojnih slojeva – nimalo oskudan u svom raznovrsnom međuodnosu između međunarodnih i lokalnih/ place-specific karakterist ika. Paralelno s povijesnim narativom predavanje se ujedno dotiče i ponekad iznimno prijepornih baštinskih i konzervatorskih izazova u različitim fazama zajedničkog stanovanja.
Predavanje je na engleskom jeziku.
 
Miles Glendinning profesor je na Sveučilištu u Edinburghu i direktor Škotskog Centra za konzervatorske studije (Scottish Centre for Conservation Studies). Mnogo je objavljivao na temu modernističke i suvremene arhitekture i stanovanja i intenzivno je uključen u međunarodnu organizaciju za modernističku baštinu, DOCOMOMO, uključujući osnivanje njezinog Međunarodnog specijalističkog odbora za urbanizam i krajobraz. Neke od njegovih knjiga su nagrađivana „Tower Block“ (sa Stefanom Muthesisusom); „Modern architect“, o radu Sir Roberta Matthewa i povijesti međunarodne arhitektonske zaštite; „The conservation movement – a history of architectural preservation“, objavljenu 2013. u izdanju Routledgea. Trenutni istraživački projekti odnose se na iscrpno istraživanje povijesti  zajedničkog stanovanja na globalnoj razini i u Hong Kongu: monografija s globalnim pregledom bit će objavljena 2020. (Bloomsbury academic press), a knjiga o Hong Kongu 2021. (Routledge).
 
19:30-20:00
svi sudionici
Okrugli stol
 
Ovogodišnja konferencija organizirana je u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske.
 
 
U srijedu, 23.10.2019., u 18:30h, u prostorima DPUH-a,  Preradovićeva 44, Zagreb
 
Miles Glendinning održat će predavanje “EUROS” versus “ANGLOS”? Definicije baštine i njezini diskursi u Europi, Britaniji i Sjedinjenim Državama.
 
Predavanje predstavlja usporedbe i razlike vrijednosti arhitektonske baštine u Europi i Americi u 19. i 20. stoljeću. Ideja za izlaganje proizašla je iz teze koju je Georg Dehio, otac konzervatorstva u Njemačkoj predstavio u svom govoru 1905. godine u Strasbourgu pred njemačkim carem Vilimom II: „Anglosaksonska rasa je ta koja je stvorila najmanje umjetnosti: sad siromašnijim, ali duhom bogatijim narodima iskazuje počast pljačkanjem koje otkad se pridružila i Amerika, predstavlja veliku opasnost za umjetničku baštinu povijesne Europe.“ Iako se danas ovakav jezik o naciji i rasi smatra neprimjerenim, u izlaganju se nesumnjivo istražuje tvrdnja o „geokulturnim“ razlikama u vrednovanju baštine između anglofilskog ili anglosaksonskog pogleda na svijet te onog „kontinentalne Europe“ (kako god je to definirano).
Predavanje je na engleskom jeziku.
 
 
Naslovna fotografija: Red Road estate, Glasgow, Škotska, 1966.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.