Kalendar

Alejandro Zaera-Polo novi dekan Princetona!

17.06.2012 - 17.06.2012
Ciklus: Think Space 2012 PAST FORWARD

Princeton, ugledno američko sveučilište s fokusom na teoriju arhitekture odabralo je Alejandra Zaera-Poloa za novog dekana koji je na tom mjestu zamijenio Stana Allena. Zaera-Polo rođen je u Madridu 1965. godine. Voditelj je ureda Alejandro Zaera-Polo Architects u Londonu i Barceloni i bivši direktor FOA-e koju je osnovao s Farshid Moussavi i proslavio se izgradnjom putničkog terminala Yokohama.

AZP je još prije četiri godine pozvan od strane Stana Allena da predaje na Princetonu, a sada mu je dodijeljen položaj dekana. Stan Allen novog dekana komentira riječima: "Tražili smo nekoga tko je na visokom nivou kao arhitekt s praktičnim iskustvom, ali i da pristupa arhitekturi kao intelektualnoj aktivnosti."

Članovi odbora za odabir novog dekana bili su Elizabeth Diller, dugogodišnja članica Princetona i upraviteljica ureda Diller Scofidio + Renfro, zatim Barry Bergdoll (MoMA) i Beatriz Colomina (Princeton). 

Kako piše Architect Magazine, nije sve prošlo tako glatko. Studenti su se već sljedeći dan pobunili i gotovo polovica njih je potpisala peticiju protiv ovakve odluke i novoizabranog dekana. Studentima se nije svidjelo što nisu bili uključeni u proces odabira novog dekana te ih je zasmetao intervju koji je AZP dao 2002. godine, a u kojemu se protivi diplomskom radu kao sredstvu izražavanja. AZP se nije dao smesti već je otvoreno priznao da smatra bitnim autonomnost i uključenost studentskog odbora te da se veseli komunikaciji sa studentima.

Za Alejandra Zaera-Poloa se pročulo u '80. godinama prošlog stoljeća kada je pisao za El Croquis i predavao po svim važnijim sveučilištima. Voditelj je biroa Alejandro Zaera-Polo Architects s uredima u Londonu i Barceloni. Ured je osnovan 201. godine, nakon razilaženje s partnericom Farshid Moussavi s kojom je vodio ured Foreign Office Architects (FOA). Jedan od najpoznatijih Alejandrovih projekata je sigurno putnički terminal Yokohama koji je radio unutar FOA-e. Od recentnih projekata potrebno je izdvojiti: bolnicu u Lleidi (Španjolska), trajektno pristanište u Santanderu (Španjolska) i projekti za rezidencijalne i poslovne zgrade u Koreji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Upravo AZP je jedan od žiratora novog Think Space ciklusa natječaja - PAST FORWARD! Predmet natječaja je putnički terminal Yokohama, gdje se od sudionika traži da preispitaju promjene u arhitekturi unatrag 20-30 godina, a oni koji su tada bili prvonagrađeni autori sada dolaze u ulogu žiratora i biraju najbolje projekte nasljednike njihovih vlastitih. Druga dva natječaja žiriraju Zaha Hadid + Patrik Schumacher (The Peak) i Charles Renfro + Ricardo Scofidio (Blur Building).

Više o Think Space natječajima saznajte ovdje.

Fotografije u naslovu:
AZP © Princeton University, John Jameson (2012) 
Yokohama © Ramon Prat

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Think Space 2012 PAST FORWARD

Think Space program 2012 je drugi ciklus arhitektonskih konceptulanih on-line natječaja s temom PAST FORWARD. Gost kurator je Adrian Lahoud  libanonski arhitekt, urbanist i znanstveni istraživač koji je u ciklusu Think Space 2011, sudjelovao s nagrađenim radom Mediterranean Union u sklopu natječaja Geopolitičkih granica.&am

Iz ciklusa

22.02.2013 - 24.02.2013
Think Space 2012 Nekonferencija

22.02.2013 - 24.02.2013
Završila je 2. Think Space Nekonferencija

24.06.2012 - 24.06.2012
Zaha Hadid dobila titulu Zapovjednice Reda Britanskog Carstva

04.06.2012 - 04.06.2012
Past Forward natječaji objavljeni u Domusu


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.