Kalendar

Akcija kvart i akupunktura* grada: RADIONICA: TREŠNJEVKA

29.10.2010 - 29.10.2010
Ciklus: Radionica Trešnjevka

Dvadesetak studenata s Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti, Studija dizajna i Agronomskog fakulteta u Zagrebu u okviru radionice na Trešnjevci od 8.-11. listopada 2010.  kritički i kreativno reagiraju na doživljaj i čitanje prostora gradskih kvartova i u njima specifičnih pojava i potreba, na arhitektonsku, umjetničku i drugu idejnu produkciju, javnu akciju koja je produkt doživljaja prostora i komunikacijske situacije sa stanovnicima i mjestom radionice.

Radionica će se baviti temom socijalnog, urbanog, javnog i intimnog prostora Trešnjevke, njegovog oživljavanja u zanemarene i potencijalne lokacije ključne za život Trešnjevke, proizašla i iz mišljenja stanovnika i korisnika kvarta, koje pozivamo na suradnju. Radionica uključuje četverodnevni rad mentora i studenata, završnu prezentaciju s gostima kritičarima i izložbu, a radionicu će pratiti i predavanja stručnjaka s temama relevantnim za radionicu.

Kao najava radionice, zgrada Zagrepčanke, na istočnom rubu Trešnjevke, biti će korištena kao gigantski ekran gdje će tijekom noći osvijetljenim prozorima, svijetliti različite poruke i grafike...

petak 8. listopada od 10-13 sati
ciklus predavanja ARHITEKSTURA*:

  • dr. sc. Feđa Vukić, Identitet i sustav grada
  • Kristina Careva, d.i.a.: Urbana umjetnost
  • Rene Lisac, d.i.a: Akupunktura grada
  • dr. sc. Fedor Kritovac: Trešnjevka/Izvori, poticaji, mjesta

ponedjeljak 11. listopada u 19 sati
izložba prezentacija radova nastalih i sklopu radionice

Centar za kulturu Trešnjevka
Galerija Modulor, Park Stara Trešnjevka 1

Predavači

Lisac, Rene, Autor

Voditelj projekta „Akupunktura grada“, diplomirao je 2004. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tokom apsolventure obavio je stručnu praksu u trajanju od mjesec dana u birou “Henri Gaudin Architectes”, Pariz, radeći na izvedbenom projektu za Plesni konzervatorij u Strassbourg-u, i civilno odslužio vojni rok u Vijeću za razvoj ruralnih područja RH Sveučilišta u Zagrebu, radio na projektu Centra za održivi razvoj Žumberka. Od prosinca 2004. godine radi kao znanstveni novak na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Kabinetu za primjenu računala u arhitekturi. Trenutno pohađa doktorski znanstveni studij arhitekture pri arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2007. godine upisuje Doktorski studij Arhitektura, radi na doktorskoj disertaciji na temu ''''''''''''''''''''''''''''''''Smjernice za održivo planiranje sveučilišnih kampusa''''''''''''''''''''''''''''''''. Sudjeluje na mnogim arhitektonsko-urbanističkim natječajima; samostalno i u timu; kao natjecatelj te član ocjenjivačkog suda. U periodu od 2004.-07. godine osvaja 2 prve nagrade, 2 treće nagrade i 6 otkupa. Sudjeluje na ljetnoj školi u Krakowu gdje drži predavanje o javnim prostorima, organizira i sudjeluje na nekoliko arhitektonskih izložbi.

Careva, Kristina, Autor

Diplomirala je 2002. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (AF). Nakon diplome radi u ASK atelieru u Zagrebu do 2004. kada boravi u Helsinkiju gdje radi u arhitektonskom birou dr. Antti Ahlave M. Arch SAFA. Krajem 2004. postaje znanstvena novakinja na Kabinetu za primjenu računala u arhitekturi pri Katedri za arhitektonsko projektiranje na AF-u. Član je istraživačkog tima znanstvenog projekta „Digitalni dom“ čiji je voditelj prof. dr.sc. Bojan Baletić. Doktorski znanstveni studij „Arhitektura“ upisuje u ožujku 2007., a u srpnju 2011. brani temu doktorskog rada pod naslovom „Arhitektonski model prostora za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i tehnologiji“. Sudionik je međunarodnih konferencija u Barceloni i Cavtatu te ljetnih škola u Krakowu i Helsinkiju. Od 2005. do 2008. tajnik je TEMPUS projekta „Reforma arhitektonskih kurikuluma u Hrvatskoj“ pod vodstvom RWTH Aachen. Član je Povjerenstva za provođenje razredbenog postupka i Povjerenstva za samoanalizu na AF-u. Aktivni je član je sekcije mladih DAZ-a u okviru koje je, s Reneom Liscem, autor radionica „Akupunktura grada“. Ovlašteni je arhitekt od 2010. te sudjeluje u radu Hrvatske komore arhitekata kao član Odbora za obrazovanje. Kao natjecatelj i član ocjenjivačkog suda sudjeluje na više hrvatskih i međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja te do sada, samostalno ili u timu, osvaja 12 nagrada. Svoje radove izlagala je u Skopju i Novom Sadu te na 41. zagrebačkom salonu. Od 2010. ima kćerku Lolu.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.