Kalendar

09. Dani zagrebačke arhitekture 19. - stanovanje

25.04.2019 - 01.06.2019

Od utorka 28.5. do subote 1.6.2019. održati će se ovogodišnji Dani zagrebačke arhitekture fokusirani na stanovanje.

Društvo arhitekata Zagreba na već tradicionalnim Danima zagrebačke arhitekture vraća se temi stambene arhitekture kao najzastupljenijem obliku arhitektonske prakse te najvećem udjelu izgrađenog prostora i bitnom stvaratelju slike grada. Raspravama o stanovanju želja nam je potaknuti stvaranje novog sustava vrednovanja stambene arhitekture, uz tradiciju uređenog sustava projektiranja i stanogradnje u Hrvatskoj. Kvaliteta stambenog fonda i kvaliteta stanovanja dio su vrijednosti društva u cjelini.

09. Dani zagrebačke arhitekture '19.

Budući da se široki raspon tema i programa u 2012. godini pokazao kao izuzetno uspješan i posjećen, i ove godine konferencija će se održati u sličnom formatu. Što se promijenilo u stanogradnji u zadnjih sedam godina, koje standarde danas primjenjujemo te koje se tipologije stanova najčešće susreću u Zagrebu na kraju drugog desetljeća 21.stoljeća?

Program će zadržati formate okruglih stolova i studentskih radionica, a osim prezentacija novih realizacija stambene arhitekture i njihovog obilaska, raspon tema konferencije uključivat će, između ostalog, i uzbudljive primjere eksperimentalne gradnje ne-luksuznih obiteljskih kuća koje gravitiraju oko pitanja „kako arhitekti grade, kada grade sami za sebe?“.

Neizostavan je i uspjeh konzervatorsko-restauratorskog projekta poznatog 'Vitićevog nebodera', kao i revitaliziranje zajednice koja je dovela do revitalizacije same zgrade, u vidu programa 'Bacača sjenki'. Organizirane akcije u sklopu projekta 'Vitić pleše' uvelike su doprinijele podizanju svijesti o vrijednosti zgrade te rezultirale njenom zaštitom kao spomenika kulture.

Svjesni smo također da stanovanje, kao najvažnija sastavnica socijalnog razvoja društva, a posljedično i gospodarskog napretka treba biti društveno regulirano i kontrolirano područje, ne samo po pitanju dostupnosti stana, nego i po pitanju osiguranja osnovnog standarda i kvalitete stanovanja, kao i omogućavanja da cijene stanova budu prihvatljive ranjivim skupinama stanovništva. Zbog toga stanovanje zaslužuje iznimnu pozornost u planiranju, projektiranju i gradnji, bez obzira radi li se o individualnim, poduzetničkim ili društvenim naporima da se osigura stambeni prostor. Posljedično, tema koja zaslužuje osvrt je stanje poticajne stanogradnje u Hrvatskoj, usporedba sa tržišnim trendovima, te usporedba i razmjena iskustava sličnih europskih modela priuštivog stanovanja, imajući u vidu i sekciju graditeljstva i prostornog planiranja 'Zaklade za Etičko Financiranje', te aktualnu Evropsku inicijativu „Housing for all“.

Pitanja standardizacije i valorizacije stanova i stambenih zgrada ponovno se nameće. Društvo koje želi biti odgovorno i prema budućim generacijama, ne može si dopustiti da zgrada sagrađena s trajnošću stotinu godina bude višak za trideset godina. Standardi stanovanja mogu biti tako postavljeni da svakom građaninu daju jasnu informaciju o kakvom je stanu riječ: o stanu prihvatljive razine funkcionalnosti i prostornih kvaliteta ili pak o stanu nižeg ili višeg standarda, u koji se tada svjesno ulazi. Tema kategorizacije,  kao  i osiguranja stambenog standarda koji će sadržavati odnos prema mnogim čimbenicima koji utječu na kvalitetu elemenata i sustava stanovanja, te pokušaj da se on usustavi, makar i na razini idejnog prijedloga, bit će jedna od bitnih tema i pothvata ove konferencije, jer odgovornost u ovom procesu leži podjednako na stručnosti arhitekata, kao i na političkoj volji društveno odgovorne vlasti.

Osvrt na 02. Dane zagrebačke arhitekture '12.

Prethodni Dani zagrebačke arhitekture posvećeni temi stanovanja održani su 2012. godine, s osvrtom na praksu stambene arhitekture u Zagrebu na početku 21. stoljeća. Tada je intenzivna stambena gradnja koja je prethodila zastoju u gradnji i prodaji stanova u recesiji otvorila čitav niz pitanja vezanih uz stambenu arhitekturu: Što je stanovanje i stanogradnja danas? Koji se standardi primjenjuju? Koje se tipologije stanova najčešće susreću? Razgovaralo se i o prethodnim okvirima kojima se uređivao proces planiranja i projektiranja stambenih naselja i stanova te su uspoređeni sa današnjim nenormiranim tržišnim standardima u Zagrebu. Napravljen je i uvid u standarde kojima se uređuju područja stambene arhitekture i kvalitete stanovanja u drugim europskim zemljama.

Obuhvaćen je tada najširi spektar suvremene stanogradnje i stanovanja u Zagrebu: od takozvanih urbanih vila u podsljemenskom području, preko velikih stanova u interpolacijama u užem gradskom središtu, do stanova iz programa poticane stanogradnje i stanova namijenjenih najširem segmentu tržišta. Pregled zagrebačke stambene arhitekture nije se zaustavio na predavanjima i prikazima, već su realizacije obiđene i komentirane na stvarnim lokacijama u stvarnom mjerilu. Središnja svečanost održana je u Gliptoteci HAZU-a gdje su autori ostvarenja držali kratka izlaganja o realizacijama. Prezentacije svojih ostvarenja, koja smo tada u sklopu konferencije i obišli, tada su držali Otto Barić, Svebor Andrijević, Senka Dombi, Nenad Kondža, Igor Franić, Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić, Hrvoje Njirić, Vlado Kasun, Helena Paver Njirić, Rajka Bunjevac i Vlatka Vidović.

Osim ovih prezentacija, u sklopu Dana zagrebačke arhitekture 2012. održala se i radionica hitnaArhitektura sa savjetovanjem za građanstvo u tandemu ARCHIsquad i Mladi DAZ, kako bi pomogli građanima da poboljšaju svoje stambene uvjete i savjetuju ih o uređenju stana. Tokom programskih dana u prostorima DAZ-a održano je predavanje Mladena Jošića o POS-u i zagrebačkom modelu stanogradnje, te još niz autorskih prezentacija stambenih zgrada i stanova u naseljima Sopnica-Jelkovec i Ris koje su predstavili Azra Suljić, Kristina Careva, Andreja Ilijanić, Dragana Milenković i Alan Kostrenčić, Tonko Zaninović, Antun Poković i Maja Majetić. Predavanje je održao i Francois Claessens iz Amsterdama i podijelio iskustva i podatke o stanogradnji u Nizozemskoj. Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu stručno predavanje o stanovanju na Pavlenskom putu održali su Zoran Boševski i Boris Fiolić, dok je Boris Podrecca održao predavanje o stanovanju u Centru Cvjetni. Branimir Medić i Pero Puljiz održali su izlaganje o stanovanju u bloku Centar Bundek s osvrtom na realizacije u Nizozemskoj.

Oba dana zaključena su okruglim stolom, kako bi svi gosti predavači i drugi okupljeni razmijenili mišljenja o temama otvorenim tijekom predavanja, na teme kako dosadašnjih tako i budućih standarda stanovanja.

Deveti Dani zagrebačke arhitekture održat će se od 28. svibnja do 1. lipnja 2019. Program je namijenjen arhitektima i urbanistima, kao i drugim srodnim profesijama i kulturnim djelatnicima te građanima, svima koje zanimaju arhitektonska i urbanistička ostvarenja stambenih zgrada, izgrađenih u posljednjih sedam godina. Pratite nas na web-u i Facebook-u Društva arhitekata Zagreba kako biste bili u toku sa novostima i zanimljivostima vezanim uz konferenciju.

Programski odbor:
Tihomil Matković, autor programa DZA i voditelj programskog odbora
Izv.prof. Branimir Rajčić
Branka Grgić
Nikica Ličina

Organizacijski odbor:
Filip Pračić, voditelj organizacijskog odbora
Luca Majica
Vili Rakita
Iva Mandurić
Bruno Lang Kosić
Marin Nižić, dizajn

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.