Radionica Marjan

09.10.2011 - 16.10.2011

Radionica Marjan 2011. održana je u Splitu tijekom listopada 2011.  u organizaciji Sekcije mladih Društva arhitekata Splita,  s ciljem propitivanja mogućih intervencija na području Marjana. Sudionici radionice su kroz tjedan dana proveli istraživanje, iznijeli svoje prijedloge i oformili platformu za daljnju razradu izloženih prijedloga.

Na radionici je ostvarena suradnja dviju Sekcija mladih, gostujuće - zagrebačke i domaće - splitske. Sekcija mladih DAZ-a po treći put je testirala i provela metodologiju 'akupunkture grada' koja predviđa kroz interdisciplinarni pristup, participaciju stanovnika i lokalne uprave provođenje malih i precizno pozicioniranih intervencija u prostor, sa svrhom što učinkovitijeg utjecaja na željene procese.Iako je park šuma Marjan neminovno usađena kao vrijednost stanovnika grada, njegov značaj se doživljava na apstraktnom općenitom nivou: „Marjan je nešto vrijedno“. Male i precizne intervencije u njegov sustav postojećih vrijednosti uz aktivno uključivanje gradskih kapaciteta, organizacija i udruga u taj proces nužni su za njegovo potpuno prepoznavanje kao javnog dobra svakog stanovnika, sa konkretnim vrijednostima i karakteristikama. Takav pristup javnog afirmiranja i artikuliranja vrijednosnih sustava prostora, uz ostale metode predstavlja najbolji i najprirodniji način njegove zaštite.

Zagrebačka grupa predložila je 4 prijedloga interveniranja u 4 različite ambijentalne cjeline tj. njihove ključne točke. Osnovna karakteristika svih intervencija je da ciljanjem u ključne točke nastoje potaknuti podizanje i artikuliranje postojećih vrijednosti prostora na način da se za taj proces angažiraju socijalni kapaciteti grada: volonterske, edukacijske i ostale akcije zainteresiranih udruga, organizacije i stanovnika. Zbog dislociranosti predmetne lokacije od Zagreba predloženo provođenje „mentalnog mapiranja“ prostora se odvijalo paralelno s osmišljavanjem intervencija te je u većoj mjeri potvrdilo do tog trenutka interdisciplinarno usklađena razmatranja. Istraživanja i predložene intervencije izložene su gostima kritičarima, predstavnicima struke, zainteresiranih udruga i javnosti te je od njih, kroz komentare i okrugli stol, dobivena korisna povratna informacija. Pokušaj „akupunkture Marjana“ zagrebačke grupe rezultirao je karakteristično različitim reakcijama na pojedine intervencije, čija analiza može poslužiti kao izvrsni temelj za daljnje aktivnosti projekta.

Više...

Plakati (klik za veći prikaz):Organizacija radionice:
Društvo arhitekata Splita, izv. prof. Dario Gabrić, dipl. ing. arh., predsjednik

Koordinacija/produkcija:
DAS, Samuel Martin, dipl. Arch. FH, član predsjedništva Društva arhitekata Split
MASA, Frane Dumandžić, univ. bacc. arh., voditelj sekcije mladih

Voditelj ZG grupe:
zn. nov. Rene Lisac, dipl.ing.arh.

Mentori:
zn. nov. Goran Andlar, dipl. ing. kraj. arh.
zn. nov.Mojca Smode Cvitanović, dipl. ing. arh.
asist. Tamara Marić, mag. ing. arch.

Sudionici:
Nikolina Krešo, univ.bacc.ing.prosp.arch.
Bojan Mucko, stud.fil. i kult.antrop.
Sandra Perić, stud.arh.
Danica Selem, stud.arh.
Luka Smetiško, stud.lik.ak.
Ivana Šajn, stud.arh.

Vezana događanja

09/10/2011 - 16/10/2011

Akupunktura grada na radionici Marjan 2011

Dobro uhodana ekipa s  Akupunkture grada koja djeluje unutar Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreba pridružila se radionici Marjan 2011 u organizaciji Sekcije mladih Društva arhitekata Splita kako bi priložila njihovo viđenje interveniranja u taj značajan splitski prostor.

09/10/2011 - 16/10/2011

Radionica Marjan 2011: upala pluća grada

Pozivamo vas na radionicu Marjan 2011: Upala pluća grada koja će se održati od 09.-16.10.2011. u Splitu.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.