Dani zagrebačke arhitekture 2014

21.05.2014 - 23.05.2014

IV dani zagrebačke arhitekture kao temu imali su arhitekturu poslovnih zgrada.

Prvi se dan tako bavio uvjetima tržišta i ekonomskim kontekstom koji određuje realitet u kojem radimo, te kontekstom kakav bi nas mogao očekivati u neposrednoj budućnosti. Taj prvi dan nosi naslov „Stanje stvari – resursi, potrebe potencijali“. Sa našim gostima, od kojih dva ne dolaze iz područja arhitekture, pokušali smo vidjeti koje su to i kakve promjene u ekonomiji i društvu koje definiraju ili će tek definirati potrebe za arhitektonskom artikulacijom i arhitektonskom „proizvodnjom“. Pokušat ćemo razumjeti logiku „tržišta“, te pokušati razumjeti u kojim smjerovima će se razvijati trendovi „poslovanja i proizvodnje“.

Drugi dan, nazvan „i-work vs. poslovni prostor“ pokušao je, ponovo uz pomoć troje gostiju, naznačiti u kojim okvirima se poslovni prostori radikalno transformiraju - i tipološki i funkcionalno. Te promjene ne proizlaze samo iz nove organizacije i podjele rada (sve veći broj free-lance zaposlenike), veći i na pojavu novih vrsta zanimanja (tzv. kreativna industrija). Obje su promjene proizašle dobrim dijelom iz novih IC-tehnologija, koje otvaraju jedan sasvim novi pristup radu kao drugačiji odnos „snaga“ rada i profita. Te promjene zahtijevaju i drugačiju arhitekturu ili možda drugačije razumijevanje i redefiniranje arhitekture…

Treći dan dao je sliku na koji su način ti procesi „opredmećeni“ arhitekturom u pojavnosti grada, koje promjene u identitetu stvaraju takove nove „izgrađene strukture moći“. Spomenuti „novi odnosi snaga“ iziskuju nove formate „reprezentacije“, koji svoju konkretizaciju, materijalitet, imaju u arhitekturi. Pitanje je bilo kako ti novi procesi, djeluju na klasičnu tipologiju kapitalizma – neboder, te kako ti novi obrasci, kroz pojedinačnu arhitekturu, grade identitet grada. Koje su to antropološke, sociološke i ine konzekvence arhitekture? Koja je razlika i što možemo očekivati kroz te promjene?

Vezana događanja

23/05/2014 - 24/05/2014

Završetak 4. DZA i promocija novih počasnih članova Društva

Zaključili smo 4. Dane zagrebačke arhitekture. U petak su promovirani novi počasni članovi Društva arhitekata Zagreba, to su Vera Grimmer, Neven Kovačević i Damir Fabijanić, a subotnjim stručnim obilaskom posjetili smo neke od primjera poslovne arhitekture u Zagrebu, čiji cjelokupan prihod od kotizacija će biti će namijenjen za pomoć stradalima u nedavnim poplavama u Slavoniji.

21/05/2014 - 24/05/2014

Prva dva dana 4. DZA

U tijeku su četvrti po redu Dani zagrebačke arhitekture na kojima ove godine tematiziramo poslovnu arhitekturu. U srijedu 21. svibnja manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.