Obalni pojas naselja Baška

Galić, Ivan, Autor
Petrović, Vilijam, Projektni tim
Turina, Darija, Projektni tim
Bodiš, Robert, Projektni tim
Vidović, Rea, Projektni tim
Denk, Goran, Projektni tim
Osrečak, Ana, Projektni tim

Opis

Prostor obuhvata nalazi se unutar povijesne jezgre Baške, koja je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro, te sadrži konzervatorski evidentirane civilne i sakralne sklopove i građevine, memorijalnu baštinu te zaštićene kultivirane krajolike i povijesne elemente urbane opreme. Područje projekta uključuje izduženi pojas ulice Palada duž linije obale, od Šetališta Emila Geistlicha na jugozapadu do lukobrana Vela riva na sjeveroistoku te obalno more do gata Mala riva. Idejni urbanističko-arhitektonsko rješenje predlaže realizacije faznog uređenja obalnog pojasa naselja Baška, a s obzirom na područje obuhvata i faznost realizacije projekta izdvajaju se slijedeće cjeline: Ulica Palada, Park Marjan, kupalište Palada i obalni dio lučkog područja luke Baška.

Urbanistički koncept Palade prati linijsku slojevitost gradske matrice i duž obalne linije formira javnu kolno-pješačku površinu odvojenu od građevina pojasom zelenih otoka stvarajući proširenja i karakteristične mikroambijente koji mogu prihvatiti različite namjene, potrebe i funkcije, ovisno o zahtjevima i trenutku. Za park Marjan projektom se predviđa unaprijeđenje komunikacijskih elemenata, pristupačnosti i povezanosti parka, Palade i Zvonimirove ulice, što se postiže preoblikovanjem postojeće kosine u nizove kaskada s niskim potpornim zidićima koji prate postojeće slojnice.

Konceptualno se plaža od zapada prema istoku formira po tematski određenim namjenama i dijeli na sportsko-rekreacijski dio, plažu za osobe smanjene pokretljivosti, obiteljsku plažu, plažu za sportove na vodi te plažu za kućne ljubimce. Obala u luci se nadovezuje se na prometne, pješačke i kolne površine Palade, predviđa se plutajuća pozornica kao ploveća atrakcija u okviru zaštićenog akvatorija luke za priredbe, koncerte, izložbe, umjetničke instalacije i performanse ili pak bazen na otvorenom.

Projektom se težilo maksimalizirati mogućnost korištenja prostora za javne, društvene i zabavne aktivnosti, ali uz obavezno valoriziranje i artikulaciju ambijenata i kulturno-povijesnih datosti.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2015 - 2016
Lokacija Baška

Tvrtke koje sudjeluju
NOP Studio d.o.o. Autor

Nagrade preko natječaja
2. nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja obalnog pojasa naselja Baška)

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.