Dani zagrebačke arhitekture

Zaključak Dana zagrebačke arhitekture 2013

Autor/izvor: DAZ 03/06/2013

U petak 24. svibnja su završnom svečanošću u Gliptoteci HAZU privedeni kraju III. Dani zagrebačke arhitekture, manifestacija u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, kojom se tijekom šest dana bogatog programa ujedno obilježilo i 135 godina postojanja Društva te promoviralo 11 zagrebačkih arhitekata u počasne članove društva.

Tema ovogodišnje manifestacije - 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi - izabrana je zbog velikog građevinskog buma i urbanizacije Donjeg grada koji se dogodio prije 135 godina u Zagreba, kao i u ostatku Europe te se ujedno i poklopio s osnutkom Kluba inžinirah i arhitektah 1878., prethodnikom današnjeg Društva arhitekata. Zagrebačka arhitektura u europskom kontekstu, odnosno skorašnji pristup Hrvatske Europskoj uniji činio je tematsku okosnicu ovogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture. Naglasivši to u svojim pozdravnim govorima, predsjednik Društva Damir Ljutić, Gradonačelnik Milan Bandić, voditelj programa Dana zagrebačke arhitekture Tihomil Matković te zamjenica Ministrice kulture Sanja Šaban, osvrnuli su se na buduće perspektive zagrebačkih i hrvatskih arhitekata u skorašnjem europskom kontekstu, kao i lokalnom hrvatskom i zagrebačkom.

Kroz cijeli tjedan imali smo priliku vidjeti retrospektivni pregled arhitektonskih realizacija od kraja 19. stoljeća do danas koje su svrstale Zagreb među srednjoeuropske metropole, a naglasak tijekom brojnih prezentacija i predavanja je bio upravo na rekontekstualizaciji nekih od kapitalnih djela u današnjem vremenu, njihovo reprogramiranje, obnova, rekonstrukcija i repozicioniranje u gradskom urbanom kontekstu. Uz već realizirane primjere ili one koji su u procesu transformacije ili obnove, svaka na svoj način, poput Laube, Tvornice duhana Zagreb, zgrade Željpoh – Ferimporta ili Studentskog centra, Zagreb posjeduje cijeli niz arhitektonsko-urbanističkih potencijala. Alenka Košiša Čičin-Šain i Dinka Pavelić su ispred Zagrebačkog Holdinga u petak u Gliptoteci HAZU prezentirali dvije najatraktivnije lokacije i njihove razvojne potencijali – prostor bivše tvornice Gredelj, te Zagrepčanku, odnosno staru klaonicu. Dva centralna prostora u grada koji svojom lokacijom i površinom nude goleme rezerve za postizanje novih urbanih gustoča bi trebali biti fokus razvoja grada idućih godina. Svojom površinom, prostor Gredelja realno može postati novi centar grada, ukoliko se osigura preklop funkcija, diversifikacija u stanovništvu i cjelodnevno programiranje prostora. Uz skorašnji Dan D o kojem smo pisali ovdje te kojim će se područje Gredelja otvoriti građanima, grad Zagreb planira aktivaciju više manjih sličnih područja u vlasništvu grada putem radionica, studija i natječaja.

U nastavku večeri Prof. dr.sc. Bojan Baletić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju proveo nas je kroz razvojne projekte i planove Sveučilišta. U svrhu podizanja konkurentnosti visokoškolskog obrazovanja i kvalitete samog zagrebačkog Sveučilišta planiran je niz zahvata od manjih mjerila, kao što je bliska gradnja studentske menze na Agronomskom fakultetu (autori:3LHD) do velikih projekata kao što je kampus Borongaj, koji će promijeniti urbano lice grada. Profesor Baletić se dotaknuo i geneze četiri kampus u gradu, južnog – sportskog, čije proširenje i formiranje u olimpijski centar se također uskoro planira, sjevernog – bio-medicinskog, centralnog sa sveučilišnom osi, te već spomenutog istočnog čija izgradnja je već započela dok su se neki fakulteti djelomično i preselili u adaptirane borongajske vojarne.

Luka Korlaet je u ima organizacijskog odbora i mladih DAZ-a predstavio hrvatsku inačicu Džepnog arhitektonskog vodiča koji je nastao radom Sekcije mladih DAZ-a te je izdan upravo ovom prigodom na hrvatskom u nadopunjenom izdanju, nakon 2011. objavljenog prvog izdanja na engleskom jeziku. Vodič je dostupan u DAZ-u, a osiguran je i svim sudionicima ovotjednog skupa te je najavljena izrada smart phone aplikacije, kao nastavak projekta vodiča.

Svečanost je završila promocijom 11 članova Društva arhitekata u počasne članove svojim doprinosom i zaslugama zagrebačkoj arhitekturi u publicističkom, edukativnom, projektantsko-planerskom i povijesno-umjetničkom smislu. Novi počasni članovi su dr.sc.  Snješka Knežević, Aleksander Laslo, dr. sc. Tomislav Premerl, Hildegart Auf Franić, prof. Ivan Crnković, prof. dr. Marijan Hržić, akademik – Branko Kincl, Vladimir Mattioni, Andrija Rusan, mr.sc. Ksenija Petrić, Mladen Perušić

Privodeći kraju ove 3. Dane zagrebačke arhitekture možemo zaključiti da unatoč nezavidnom položaju u kojem se nalaze arhitekti i samo Društvo danas, usred prolongirane recesije, postoje novi izazovi i prostori za arhitektonsku djelatnost. Ulazak u Europsku uniju ne samo da će doprinijeti otvaranju novih poslova u zemlji i inozemstvu, nego i zaoštriti konkurenciju u Hrvatskoj. Potrebno se logistički i stručno pripremiti za takve izazove. Drugo pitanje koje se nameće je uloga arhitekta u gradu Zagrebu. Po riječima mnogih govornika, može se očekivati svojevrstan zamah djelatnosti u bliskoj budućnosti, javni natječaji, radionice i slično, potaknuti između ostalog i europskim fondovima. U takvoj situaciji kao arhitekti i strukovne udruge moramo se izboriti za veću participativnu ulogu i nadati se postepenom kraju ad hoc projekata i planiranja, jednog tranzicijskog obrasca, koji unatoč društveno-političkoj situaciji svojstvenoj za Hrvatsku, ulaskom u EU postaje anakron. Podizanjem konkurentnosti i homogenijim strukovnim djelovanjem moguće je još više unaprijediti poziciju arhitekta kao su-kreatora društva ne samo u fizičkom smislu, jer znamo da je arhitektura više od toga.


Novi počasni članovi DAZ-a


Programski i organizacijski odbor

Programski odbor:
Tihomil Matković, voditelj
Aleksander Laslo
Luka Korlaet

Organizacijski odbor:
Mladena Belamarić, voditeljica
Ana Marendić
Kata Gašpar
Vesna Vrga Perović
Ivana Šajn

Fotografije: Goran Hrubi

Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika.


 

Srebreni sponzori:

    
Harvey Norman                                             Nivogradnja d.o.o.

Brončani sponzor:

       
AkzoNobel        

Akzo Nobel Powder Coatings is the largest manufacturer of powder coatings worldwide under the brand name “Interpon”. Our widespread organization allows Architects and Fabricators to specify our powder coatings wherever the building construction may be devised.                                                                                         

Sponzor:


Hotel Dubrovnik

Partner:                                                      Medijski partner:

                      
Hrvatska komora arhitekata
                     Jutarnji list

Potpora programu III. Dani zagrebačke arhitekture:

          
Ministarstvo kulture         Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport

                                
Turistička zajednica grada Zagreba             Gliptoteka HAZU

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada

/files/images/novosti/2013/Novosti/2013-05/dza/hotel-dubrovnik.jpg

Ostalo

Dječji vrtić Vrbani

25/02/2021
DAZ
Dječji vrtić Vrbani II pobjednički je rad s javnog arhitektonskog natječaja kojeg je proveo DAZ 2005. godine, a sagrađen je 15 godina kasnije na parceli unutar zagrebačkog stambenog naselja Vrbani. 

ODRASTANJE UZ ARHITEKTURU Dječji vrtići i škole u 21. stoljeću

19/02/2021
DAZ
U izdanju Orisa objavljena je arhitektonska monografija Odrastanje uz arhitekturu, Dječji vrtići i škole u 21. stoljeću koju potpisuju Borka Bobovec, Davor Mateković i Goran Rako.

EUROPAN U HRVATSKOJ 1990. – 2020.

19/02/2021
DAZ
U utorak, 23. veljače 2021. s početkom u 19 sati Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom Europan u Hrvatskoj 1990. - 2020.

KRATKA POVIJEST ROBNE KUĆE PETRINJKA

16/02/2021
DAZ
Iskaz projektanta Petrinjke o pokušaju sprečavanja rušenja građevine.

Prostor Ponte i Ribarnice u gradskoj luci DUBROVNIK

09/02/2021
DAZ/DAD
DRUŠTVO ARHITEKATA DUBROVNIK (DAD) raspisalo je U R B A N I S T I Č K O – A R H I T E K T O N S K I    N A T J E Č A J za izradu idejnog rješenja: Prostora Ponte i Ribarnice u gradskoj luci Dubrovnik.

Rušenje zgrade robne kuće "Petrinjka"

04/02/2021
DAZ
Prenosimo apel grupe petrnjskih arhitekata i građevinara protiv rušenja robne kuće Petrinjka.

96 radova prijavljeno na Godišnju izložbu ostvarenja u 2020. godini

01/02/2021
DAZ/ UHA
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini prijavljeno je 96 radova: 84 ostvarenja te 12 publicističkih i nakladničkih radova.

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini

14/01/2021
DAZ/UHA
UHA vas poziva na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju od 1.1.2020. do 31.12.2020. za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini i nominacije za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata. Rok prijave je produžen do 27.01.2021.


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: