Dani zagrebačke arhitekture

Zaključak Dana zagrebačke arhitekture 2013

Autor/izvor: DAZ 03/06/2013

U petak 24. svibnja su završnom svečanošću u Gliptoteci HAZU privedeni kraju III. Dani zagrebačke arhitekture, manifestacija u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, kojom se tijekom šest dana bogatog programa ujedno obilježilo i 135 godina postojanja Društva te promoviralo 11 zagrebačkih arhitekata u počasne članove društva.

Tema ovogodišnje manifestacije - 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi - izabrana je zbog velikog građevinskog buma i urbanizacije Donjeg grada koji se dogodio prije 135 godina u Zagreba, kao i u ostatku Europe te se ujedno i poklopio s osnutkom Kluba inžinirah i arhitektah 1878., prethodnikom današnjeg Društva arhitekata. Zagrebačka arhitektura u europskom kontekstu, odnosno skorašnji pristup Hrvatske Europskoj uniji činio je tematsku okosnicu ovogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture. Naglasivši to u svojim pozdravnim govorima, predsjednik Društva Damir Ljutić, Gradonačelnik Milan Bandić, voditelj programa Dana zagrebačke arhitekture Tihomil Matković te zamjenica Ministrice kulture Sanja Šaban, osvrnuli su se na buduće perspektive zagrebačkih i hrvatskih arhitekata u skorašnjem europskom kontekstu, kao i lokalnom hrvatskom i zagrebačkom.

Kroz cijeli tjedan imali smo priliku vidjeti retrospektivni pregled arhitektonskih realizacija od kraja 19. stoljeća do danas koje su svrstale Zagreb među srednjoeuropske metropole, a naglasak tijekom brojnih prezentacija i predavanja je bio upravo na rekontekstualizaciji nekih od kapitalnih djela u današnjem vremenu, njihovo reprogramiranje, obnova, rekonstrukcija i repozicioniranje u gradskom urbanom kontekstu. Uz već realizirane primjere ili one koji su u procesu transformacije ili obnove, svaka na svoj način, poput Laube, Tvornice duhana Zagreb, zgrade Željpoh – Ferimporta ili Studentskog centra, Zagreb posjeduje cijeli niz arhitektonsko-urbanističkih potencijala. Alenka Košiša Čičin-Šain i Dinka Pavelić su ispred Zagrebačkog Holdinga u petak u Gliptoteci HAZU prezentirali dvije najatraktivnije lokacije i njihove razvojne potencijali – prostor bivše tvornice Gredelj, te Zagrepčanku, odnosno staru klaonicu. Dva centralna prostora u grada koji svojom lokacijom i površinom nude goleme rezerve za postizanje novih urbanih gustoča bi trebali biti fokus razvoja grada idućih godina. Svojom površinom, prostor Gredelja realno može postati novi centar grada, ukoliko se osigura preklop funkcija, diversifikacija u stanovništvu i cjelodnevno programiranje prostora. Uz skorašnji Dan D o kojem smo pisali ovdje te kojim će se područje Gredelja otvoriti građanima, grad Zagreb planira aktivaciju više manjih sličnih područja u vlasništvu grada putem radionica, studija i natječaja.

U nastavku večeri Prof. dr.sc. Bojan Baletić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju proveo nas je kroz razvojne projekte i planove Sveučilišta. U svrhu podizanja konkurentnosti visokoškolskog obrazovanja i kvalitete samog zagrebačkog Sveučilišta planiran je niz zahvata od manjih mjerila, kao što je bliska gradnja studentske menze na Agronomskom fakultetu (autori:3LHD) do velikih projekata kao što je kampus Borongaj, koji će promijeniti urbano lice grada. Profesor Baletić se dotaknuo i geneze četiri kampus u gradu, južnog – sportskog, čije proširenje i formiranje u olimpijski centar se također uskoro planira, sjevernog – bio-medicinskog, centralnog sa sveučilišnom osi, te već spomenutog istočnog čija izgradnja je već započela dok su se neki fakulteti djelomično i preselili u adaptirane borongajske vojarne.

Luka Korlaet je u ima organizacijskog odbora i mladih DAZ-a predstavio hrvatsku inačicu Džepnog arhitektonskog vodiča koji je nastao radom Sekcije mladih DAZ-a te je izdan upravo ovom prigodom na hrvatskom u nadopunjenom izdanju, nakon 2011. objavljenog prvog izdanja na engleskom jeziku. Vodič je dostupan u DAZ-u, a osiguran je i svim sudionicima ovotjednog skupa te je najavljena izrada smart phone aplikacije, kao nastavak projekta vodiča.

Svečanost je završila promocijom 11 članova Društva arhitekata u počasne članove svojim doprinosom i zaslugama zagrebačkoj arhitekturi u publicističkom, edukativnom, projektantsko-planerskom i povijesno-umjetničkom smislu. Novi počasni članovi su dr.sc.  Snješka Knežević, Aleksander Laslo, dr. sc. Tomislav Premerl, Hildegart Auf Franić, prof. Ivan Crnković, prof. dr. Marijan Hržić, akademik – Branko Kincl, Vladimir Mattioni, Andrija Rusan, mr.sc. Ksenija Petrić, Mladen Perušić

Privodeći kraju ove 3. Dane zagrebačke arhitekture možemo zaključiti da unatoč nezavidnom položaju u kojem se nalaze arhitekti i samo Društvo danas, usred prolongirane recesije, postoje novi izazovi i prostori za arhitektonsku djelatnost. Ulazak u Europsku uniju ne samo da će doprinijeti otvaranju novih poslova u zemlji i inozemstvu, nego i zaoštriti konkurenciju u Hrvatskoj. Potrebno se logistički i stručno pripremiti za takve izazove. Drugo pitanje koje se nameće je uloga arhitekta u gradu Zagrebu. Po riječima mnogih govornika, može se očekivati svojevrstan zamah djelatnosti u bliskoj budućnosti, javni natječaji, radionice i slično, potaknuti između ostalog i europskim fondovima. U takvoj situaciji kao arhitekti i strukovne udruge moramo se izboriti za veću participativnu ulogu i nadati se postepenom kraju ad hoc projekata i planiranja, jednog tranzicijskog obrasca, koji unatoč društveno-političkoj situaciji svojstvenoj za Hrvatsku, ulaskom u EU postaje anakron. Podizanjem konkurentnosti i homogenijim strukovnim djelovanjem moguće je još više unaprijediti poziciju arhitekta kao su-kreatora društva ne samo u fizičkom smislu, jer znamo da je arhitektura više od toga.


Novi počasni članovi DAZ-a


Programski i organizacijski odbor

Programski odbor:
Tihomil Matković, voditelj
Aleksander Laslo
Luka Korlaet

Organizacijski odbor:
Mladena Belamarić, voditeljica
Ana Marendić
Kata Gašpar
Vesna Vrga Perović
Ivana Šajn

Fotografije: Goran Hrubi

Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika.


 

Srebreni sponzori:

    
Harvey Norman                                             Nivogradnja d.o.o.

Brončani sponzor:

       
AkzoNobel        

Akzo Nobel Powder Coatings is the largest manufacturer of powder coatings worldwide under the brand name “Interpon”. Our widespread organization allows Architects and Fabricators to specify our powder coatings wherever the building construction may be devised.                                                                                         

Sponzor:


Hotel Dubrovnik

Partner:                                                      Medijski partner:

                      
Hrvatska komora arhitekata
                     Jutarnji list

Potpora programu III. Dani zagrebačke arhitekture:

          
Ministarstvo kulture         Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport

                                
Turistička zajednica grada Zagreba             Gliptoteka HAZU

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada

/files/images/novosti/2013/Novosti/2013-05/dza/hotel-dubrovnik.jpg

Ostalo

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.