In memoriam

Prof. dr. sc. Ivan Juras, 1941.-2021.

Autor/izvor: DAZ 13/12/2021

U 81. godini svojeg života napustio nas je cijenjeni kolega arhitekt i profesor Ivan Juras.

Prof. Ivan Juras (1941-2021.) bio je intelektualac od formata, živo zainteresiran za svijet oko sebe. Imali smo prisan odnos, ispunjen nehinjenim međusobnim uvažavanjem. U godinama (2001-06.) dok sam mu asistirao na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje, nije prošao dan a da nije sa mnom podijelio neku poticajnu/provokativnu opservaciju, koju bismo potom secirali. :)
 
Bio je podjednako aktivan kao pedagog, projektant ali i znanstvenik. Njegov doktorat, ‘Primjena i razvoj crteža u procesu projektiranja’, jedan je od onih koje vrijedi uzeti u ruke. Veliku strast uložio je i u pisanje knjiga. Posljednju knjigu, ‘Smjernost arhitektonske kritike’, poslao mi je poštom uz dirljivu posvetu, ispisanu drhturavim rukopisom.
 
Prof. Juras bio je, prije svega, virtuozni crtač. Da posvjedočim, prilažem majstorsku vedutu njegovog rodnog Šibenika, siluetu u kojoj je sadržano sve bitno za taj grad: njegova topografija, njegova arhitektura i njegov spleen.
 
Hvala Vam, profesore.
 
Prof. dr. sc. Luka Korlaet

Ostalo

Spomen-obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Rovinju

18/01/2022
DAZ/DAI-SAI
GRAD ROVINJ – ROVIGNO raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI – SAI) organizira i provodi PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije ZA SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA U ROVINJU – ROVIGNO.

Portreti arhitekata, iz zapisa Andrije Mutnjakovića

05/01/2022
DAZ/HAZU
Hrvatski muzej arhitekture HAZU u sklopu edicije Arhitectonica objavio je krajem 2021. novu monografiju, Portreti arhitekata, iz zapisa Andrije Mutnjakovića, kroz koju želi približiti djela hrvatskih arhitekata znanstvenoj i stručnoj javnosti. 

Božićno-novogodišnji domjenak

15/12/2021
DAZ
Pozivamo sve članove i simpatizere da zajednički ispratimo staru i pripremimo se za Novu 2022. godinu.

Redovna i izborna skupština DAZ-a

14/12/2021
DAZ
Obavijest članovima o 37. Redovnoj i izbornoj skupštini DAZ-a i dostavi izbornih lista za tijela Društva arhitekata Zagreba

56. zagrebački salon/ Izložba "pazar pijaca plac sajam tržnica trg"

13/12/2021
DAZ/UHA
56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ u prosincu 2021. godine. 

Berislav Vinković, 1935.-2021.

13/12/2021
DAZ
U subotu 9.12.2021. godine, u 87. godini svojeg života napustio nas je cijenjeni kolega arhitekt Berislav Vinković.

Uz prethodnu suglasnost Ministarstva, potpisane "Posebne uzance o građenju"

07/12/2021
DAZ/HINA/MGIP
Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca, uz prethodnu suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpisale su "Posebne uzance o građenju", koje donose niz novih pravila i definicija u poslovanju između naručitelja i izvođača građevinskih radova, priopćili su iz HUP-a.

Starije

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: