konferencija ARTUR 2016

Poziv za predlaganje projekata za Nagradu ARTUR 2016.

Autor/izvor: DAZ 15/04/2016

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) za 2016. raspisuje poziv za predlaganje projekata za Nagradu ARTUR (Arhitektura i turizam) 2016. Svrha ovog poziva je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija. 

Posebna pažnja usmjerena je na projekte koji koriste participativne procese u pripremi i realizaciji intervencija, te uključuju lokalnu zajednicu, građane, turističke zajednice i druge organizacije, te podržavaju multidisciplinarni pristup.

Svrha programa ARTUR usmjerena je na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, čiji su dugoročni ciljevi jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma.

Pravo podnošenja prijava na temelju ovoga Poziva imaju arhitekti, urbanisti, arhitektonski uredi, turističke zajednice, udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, konzervatori, stručnjaci za zaštitu okoliša, privatni investitori i drugi dionici koji djeluju u prostoru arhitekture i turizma.


S dodijele nagrada ARTUR prošle godine, 2015. u ORIS Kući arhitekture

Poziv se odnosi na projekte koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnost i cjelovitost u procesu i planiranju prostora,  te očuvanju okoliša, a uključuje:

1.            Realizacije arhitekture u turizmu (zgrade za turizam i slobodno vrijeme, resorte, plaže i plažne objekte, toplički turistički sadržaji za obitelji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pustare i drugi objekti za eno i gastro turizam)
2.            Realizacije  u javnom prostoru - turističke zone - doprinos razvoju i održivosti turizma (javni prostori – rive, trgovi, parkovi, prostori za kulturu, sport i rekreaciju, šetnice, vinske ceste, eko sela)
3.            Turistički projekti (projekti lokalne uprave i privatnih investitora s konkretnim manifestacijama u prostoru (planerski/urbanistički ili arhitektonski)
4.            Idejni projekti (arhitektonski i sadržajni prijedlozi koji čine turistički prostor atraktivnijim i multifunkcionalnim koji nisu realizirani)
5.            Realizirana stručna istraživanja i publikacije vezane za arhitekturu i turizam

U razmatranje će se uzimati realizacije i idejni projekti od  2006. - 2016.

Stručni interdisciplinarni ocjenjivački sud vrši selekciju najboljih radova za izložbu ARTUR, te dodjeljuje nagradu ARTUR uzimajući u obzir slijedeće kriterije:
1.            doprinos prepoznatljivosti, autentičnosti, identitetu hrvatske turističke ponude (regionalne karakteristike, suvremene interpretacije ali i očuvanje i revitalizaciju arhitektonske baštine)
2.            doprinos kvaliteti prostora (kvalitetne dizajnerske, umjetničke, urbanističke i arhitektonske intervencije)
3.            cjelovitost i interdisciplinarnost u procesu osmišljavanja projekata koji uključuju stručnjake iz područja dizajna, arhitekture, socijologije, ekonomije i drugih srodnih struka
4.            očuvanje okoliša, ekološka osviještenost, društvena i ekonomska održivost
5.            inovativnost i kreativnost u planiranju, pristupu i ponudi

Članovi ocjenjivačkog suda su uvaženi stručnjaci iz područja arhitekture, turizma, razvoja destinacija, strateškog planiranja i medija

dr. sc. Neda Telišman Košuta,  Institut za turizam
Dr.sc. Idis Turato dipl.ing.arh.
Prof.dr.sc. Tihomir Jukić, dipl.ing.arh., Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Đuro Tomljenović, dugogodišnji novinar Hrvatske radiotelevizije
Dr.sc. Ana Mrđa, dipl. ing arh., Društvo arhitekata Zagreba, program ARTUR


Prijedlozi projekata prijavljuju se od  31. ožujka do 1. srpnja 2016. godine.
Prijave se podnose putem interneta na odgovarajućim obrascima koji su dostupni na stranicama Društva arhitekata Zagreba www.d-a-z.hr. Popunjene prijavnice sa svim prilozima predlagatelji trebaju poslati na adresu artur@d-a-z.hr.

Dodjela Nagrade Artur održat će se u sklopu godišnje Konferencije Artur u rujnu u Zagrebu.


ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika, Istre i Rijeke čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.

U 2014. godini s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

U 2015. godinu ARTUR se bavili smo se  kontinentalnom Hrvatskom uzimajući u obzir potpuno različite karakteristike kontinentalnog turizma, a sve kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih nastaju,  bazirane na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma. Program se bavi  podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030 god kao i energetske učinkovitosti.

Organizacija:Društvo arhitekata Zagreba
ARTUR tim: Ana Mrđa, Iva Rukavina, Andreja Ilijanić, Aleksandra Uhernik Đurđek , Sunčana Rapaić, Davorka Perić, Ana Marendić
Partner: Društvo arhitekata Rijeka, Institut za turizam
Potpora:Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica grada Zagreba, Filozofski fakultet u Rijeci, Građevinski fakultet u Rijeci, Muzej suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzej turizma u Opatiji,Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo

          



Ministarstvo kulture         Gradski uredi

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    

Medijski pokrovitelji:

Ostalo

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.