Think Space

Think Space Nekonferencija 2014.

Autor/izvor: DAZ 12/06/2014

3. Think Space Nekonferencija pod ovogodišnjom krovnom temom Money / Novac je još u tijeku, ali smo dodijelili nagrade, družili se uz Architects' talk otvorili izložbu nagađenih radova ovogodišnjih natječaja Territories, Culture & Society i Environment / Subtraction. Družili smo se s našim kustosima, žiratorima i gostima, a dok se polako približavamo kraju 3. izdanja Think Space ciklusa pročitajte i pogledajte kako su prošla zadnja dva dana Nekonferencije.

Prošao je veći dio Think Space Nekonferencije – Money / Novac. U dva dana diskusija, radionica, okruglih stolova diskutirali smo o ulozi novca i ekonomije u arhitekturi, izgrađenom okolišu i svijetu generalno. Ovogodišnja tema kustosa Ethel Barona Pohl i Cesara Reyes Najere imala je za cilj spekulativnim istraživanjima na rubu arhitekture te u preklopu s drugim znanostima, područjima i faktorima ponuditi alternativna rješenja, scenarije ili unaprijeđenija kroz prizmu arhitekture za cjelokupno društvo. Imali smo priliku vidjeti mnoštvo radova kroz tri održana natječaja, a zadnja dva dana i temeljito prodiskutirati neke od aktualnih problema s kojima dolazimo u kontakt. Promišljati arhitekturu ta kao arhitekt graditi odnosno sudjelovati u su-kreiranju izgrađenog okoliša u vrijeme izrazitog razvoja novih tehnologija, geo-političkih turbulencija, promjena na ekonomskim tržištima, znači puno više od crtanja.

Think Spce teži upravo takvom pristupu i takvom promišljanju arhitekture na globalnom nivou s participantima iz cijelog svijeta djelujući međutim idejama i konceptima lokalno i u različitim mjerilima. Takvo promišljanje je upravo nešto što bi bilo korisno u promjeni nekih odavno anakronih paradigmi struke u kojima smo nerijetko zarobljeni promatrajući često i arhitekturu isključivo kroz prizmu novca. Zadovoljstvo je bilo stoga imati neke od vodećih svjetskih mislilaca na tom polju u Zagrebu, čime smo ujedno učvrstili poziiju Think Space-a kao „proizvoda“ Društva arhitekata Zagreba.

Prvog dana Nekonferencije, u susret dodijeli nagrada, održan je i Architects' talk, razgovor sa žiratorima Davidom A. Garciom, Keller Easterling, kustosima ciklusa Ethel Barona Pohl i Cesarom Reyes Najerom te gostom Nekonferencije, urednikom magazina Volume Brendanom Cormierom. Uz moderiranje Ane Dane Beroš govorilo se, kroz prizmu teme ciklusa – novca, o financiranju kustoskih, izdavačkih i istraživačkih projekata kojima se sugovornici bave. Nažalost unazad nekoliko godina javno financiranje kulturnih, pa samim time i izdavačkih i edukacijskih projekata vezanih uz arhitekturu je smanjeno uslijed recentne gospodarske krize, međutim takva situacija poticaje za iznalaženje alternativnih načina rad. Ethel i Cesar iz dpr barcelona izložili su hibridni način funkcioniranja digitalnog i tiskanog izdavaštva u svojoj izdavačkoj kući. David A. Garcia je prezentirao MAP sklopivi časopis u obliku deplijana koji se izdaje mjesečno na svaki put na drugu temu. U nastavku smo se dotaknuli i edukacije te uloge arhitekture u društvenom kontekstu danas. David Garcia je izrazio potrebu poticanja sudjelovanja budućih naraštaja arhitekata na skupovima poput Think Spacea i potrebe za razvijanjem arhitektonske edukacije u korak s vremenom i kontekstom u kojem djelujemo. Dotaknuo se i Unite 3 – studija koji vodi na školi Bartlett u okviru kojeg su studenti primorani sami projektirati i realizirati skloništa za ekstremne uvijete, kao što je polarni krug, Island i dr. Istaknuvši potrebu da arhitekt bude sposoban stvarati i graditi sam, prije nego što napusti školu, Garcia je pozvao i Arhitektonski fakultet na buduću suradnju u okviru Think Space programa.Na početku dodijele nagrada, uzvanik je pozdravila zamjenica gradonačelnika gospođa Vesna Kusin u ime gradonačelnika grada Zagreb Milana Bandića, a Predsjednik Društva arhitekata Teo Budanko je još jednom poželio dobrodošlicu svim gostima te zahvalio organizacijskom timu na još jednom uspješno organiziranom Think Space ciklusu unatoč poteškoćama s kojima se susrećemo iz dana u dan osobito financijske naravi. Vesna Vrga Perović, tajnica Društva zahvalla je svim sponzorima bez kojih organizacija Nekonferencije ne bi bila moguća, kao i vjernim partnerima Think Spacea, Laubi – kući za ljude i umjetnost, Atlasu, Francuskom institutom i drugima. Nagrade su uručili nazočni žiratori i kustosi natječaja.

Prva nagrada Territories natječaj
Autor: Owen Wells
Rad: Who Owns the Arctic

Druga nagrada Territories natječaj
Autorica: Sarah Cree
Rad: Frozen Fuel Network

Jedna od tri ex aequo prve nagrade - Culture & Society natječaj
Autorica: Andrea Maria Jandriček / SAD / HR
Rad: Social Bonds and the Sun Light Exchange

Jedna od tri ex aequo prve nagrade - Culture & Society natječaj
Autori: Curtis Anton Martyn, Mariam Nasir Iqbal, Haroon Hayat Noon
Rad: Reciprocus: Make, Move, Manage

Posebno priznanje - Culture & Society natječaj
Autori: Ryan King, Nikolay Martynov / SAD
Rad: #bit .TOTEM

Prva nagrada ex aequo - Environment / Subtraction
Autor: Ryan King, SAD
Rad: Inverting the periphery

Prva nagrada ex aequo - Environment / Subtraction
Autor: Aristide Antonas, Grčka
Ko-autori: Bitrou, Mara, Demiris, Panos, Koutsogianni, Katerina, Grčka
Rad: The weak monumental square

Druga nagrada - Environment / Subtraction
Autor: Dimitris Grozopoulos
Rad: Scenarios for a post crisis landscape

Posebno priznanje - Environment / Subtraction
Autor: Godofredo Nobre Pereira, Ujedinjeno kraljevstvo
Ko-autor: Samaneh Moafi, Ujedinjeno kraljevstvo
Rad: The Great South American Pipeline: A Commons Protection Zone

Više o našim nagrađenim gostima smo pisali ovdje i ovdje, a sve ovogodišnje radove Think Space ciklusa Money / Novac možete pogledati na službenim stranicama Think Space-a. Očekuje nas još zaključak Nekonferencije u petak s prezentacijama te druženje u prostorima Društva arhitekata uz otvaranje Svjetskog prvenstva u nogometu na velikom ekranu.


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspje&ˇna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Partner:

Pokrovitelji:

          

     

         
 

Sponzori:

      

    

    

   

Medijski pokrovitelji ciklusa:

             

        

src=

Ostalo

Potencijali aktivacije obale Save

09/09/2019
GUSPRG/DAZ
Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada organizira stručnu raspravu "Potencijali aktivacije područja obale rijeke Save / Europanovi natječaji na Savi u Zagrebu", u srijedu 11. rujna 2019. u 17h na lokaciji Most Slobode sjever

DAZ poziva ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića na očitovanje oko GUP-a

02/07/2019
DAZ
Društva arhitekata Zagreba traži očitovanje ministra zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislava Ćorića o potrebi provođenja ponovne Ocjene o potrebi strateške procjene na izmjene GUP-a grada Zagreba

ArchDaily objavljuje projekte nelegalnog natječaja za "Zagrebački Manhattan"

26/06/2019
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu reagiraju na članak koji je 24.6.2019. objavljen na ArchDaily.com stranici o nelegalnom natječaju za Vidikovac na "Zagrebačkom Manhattanu"

Otvoreno pismo uz Nacrt GUP-a Zagreba

19/06/2019
DAZ
Nacrt izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba iz lipnja 2019. nije u skladu s demokratskim procedurama javne participacije te se protivi strukovno usvojenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova.

Izvještaj s Radionice o izmjenama Zakona i e-dozvoli

15/05/2019
Na prvom dijelu Radionice okupilo se u DAZ-u 150 kolega, s livestreamom na Facebooku koji je pregledalo do sada više od 1100 kolega. Drugi dio Radionice je 21.5. u 18h

Poziv investitorima za Blok Badel

24/04/2019
DAZ
Grad Zagreb 17.04.2019. objavio je poziv investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Blok Badel“ u Zagrebu

Izmjene Zakona o gradnji - povećanje nesigurnosti

04/04/2019
DAZ, Ivan Križić
Najnovije predložene izmjene i dopune Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju doprinose daljnjem povećanju nesigurnosti u pozitivan ishod investicija.

20 godina časopisa Oris: Spomen-park Dotrščina

25/02/2019
DAZ/ORIS
02.03.2019. u Oris Kući arhitekture otvara se izložba kojom se obilježava 20. godišnjica Orisa
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: