Think Space

Think Space Nekonferencija 2014.

Autor/izvor: DAZ 12/06/2014

3. Think Space Nekonferencija pod ovogodišnjom krovnom temom Money / Novac je još u tijeku, ali smo dodijelili nagrade, družili se uz Architects' talk otvorili izložbu nagađenih radova ovogodišnjih natječaja Territories, Culture & Society i Environment / Subtraction. Družili smo se s našim kustosima, žiratorima i gostima, a dok se polako približavamo kraju 3. izdanja Think Space ciklusa pročitajte i pogledajte kako su prošla zadnja dva dana Nekonferencije.

Prošao je veći dio Think Space Nekonferencije – Money / Novac. U dva dana diskusija, radionica, okruglih stolova diskutirali smo o ulozi novca i ekonomije u arhitekturi, izgrađenom okolišu i svijetu generalno. Ovogodišnja tema kustosa Ethel Barona Pohl i Cesara Reyes Najere imala je za cilj spekulativnim istraživanjima na rubu arhitekture te u preklopu s drugim znanostima, područjima i faktorima ponuditi alternativna rješenja, scenarije ili unaprijeđenija kroz prizmu arhitekture za cjelokupno društvo. Imali smo priliku vidjeti mnoštvo radova kroz tri održana natječaja, a zadnja dva dana i temeljito prodiskutirati neke od aktualnih problema s kojima dolazimo u kontakt. Promišljati arhitekturu ta kao arhitekt graditi odnosno sudjelovati u su-kreiranju izgrađenog okoliša u vrijeme izrazitog razvoja novih tehnologija, geo-političkih turbulencija, promjena na ekonomskim tržištima, znači puno više od crtanja.

Think Spce teži upravo takvom pristupu i takvom promišljanju arhitekture na globalnom nivou s participantima iz cijelog svijeta djelujući međutim idejama i konceptima lokalno i u različitim mjerilima. Takvo promišljanje je upravo nešto što bi bilo korisno u promjeni nekih odavno anakronih paradigmi struke u kojima smo nerijetko zarobljeni promatrajući često i arhitekturu isključivo kroz prizmu novca. Zadovoljstvo je bilo stoga imati neke od vodećih svjetskih mislilaca na tom polju u Zagrebu, čime smo ujedno učvrstili poziiju Think Space-a kao „proizvoda“ Društva arhitekata Zagreba.

Prvog dana Nekonferencije, u susret dodijeli nagrada, održan je i Architects' talk, razgovor sa žiratorima Davidom A. Garciom, Keller Easterling, kustosima ciklusa Ethel Barona Pohl i Cesarom Reyes Najerom te gostom Nekonferencije, urednikom magazina Volume Brendanom Cormierom. Uz moderiranje Ane Dane Beroš govorilo se, kroz prizmu teme ciklusa – novca, o financiranju kustoskih, izdavačkih i istraživačkih projekata kojima se sugovornici bave. Nažalost unazad nekoliko godina javno financiranje kulturnih, pa samim time i izdavačkih i edukacijskih projekata vezanih uz arhitekturu je smanjeno uslijed recentne gospodarske krize, međutim takva situacija poticaje za iznalaženje alternativnih načina rad. Ethel i Cesar iz dpr barcelona izložili su hibridni način funkcioniranja digitalnog i tiskanog izdavaštva u svojoj izdavačkoj kući. David A. Garcia je prezentirao MAP sklopivi časopis u obliku deplijana koji se izdaje mjesečno na svaki put na drugu temu. U nastavku smo se dotaknuli i edukacije te uloge arhitekture u društvenom kontekstu danas. David Garcia je izrazio potrebu poticanja sudjelovanja budućih naraštaja arhitekata na skupovima poput Think Spacea i potrebe za razvijanjem arhitektonske edukacije u korak s vremenom i kontekstom u kojem djelujemo. Dotaknuo se i Unite 3 – studija koji vodi na školi Bartlett u okviru kojeg su studenti primorani sami projektirati i realizirati skloništa za ekstremne uvijete, kao što je polarni krug, Island i dr. Istaknuvši potrebu da arhitekt bude sposoban stvarati i graditi sam, prije nego što napusti školu, Garcia je pozvao i Arhitektonski fakultet na buduću suradnju u okviru Think Space programa.



Na početku dodijele nagrada, uzvanik je pozdravila zamjenica gradonačelnika gospođa Vesna Kusin u ime gradonačelnika grada Zagreb Milana Bandića, a Predsjednik Društva arhitekata Teo Budanko je još jednom poželio dobrodošlicu svim gostima te zahvalio organizacijskom timu na još jednom uspješno organiziranom Think Space ciklusu unatoč poteškoćama s kojima se susrećemo iz dana u dan osobito financijske naravi. Vesna Vrga Perović, tajnica Društva zahvalla je svim sponzorima bez kojih organizacija Nekonferencije ne bi bila moguća, kao i vjernim partnerima Think Spacea, Laubi – kući za ljude i umjetnost, Atlasu, Francuskom institutom i drugima. Nagrade su uručili nazočni žiratori i kustosi natječaja.

Prva nagrada Territories natječaj
Autor: Owen Wells
Rad: Who Owns the Arctic

Druga nagrada Territories natječaj
Autorica: Sarah Cree
Rad: Frozen Fuel Network

Jedna od tri ex aequo prve nagrade - Culture & Society natječaj
Autorica: Andrea Maria Jandriček / SAD / HR
Rad: Social Bonds and the Sun Light Exchange

Jedna od tri ex aequo prve nagrade - Culture & Society natječaj
Autori: Curtis Anton Martyn, Mariam Nasir Iqbal, Haroon Hayat Noon
Rad: Reciprocus: Make, Move, Manage

Posebno priznanje - Culture & Society natječaj
Autori: Ryan King, Nikolay Martynov / SAD
Rad: #bit .TOTEM

Prva nagrada ex aequo - Environment / Subtraction
Autor: Ryan King, SAD
Rad: Inverting the periphery

Prva nagrada ex aequo - Environment / Subtraction
Autor: Aristide Antonas, Grčka
Ko-autori: Bitrou, Mara, Demiris, Panos, Koutsogianni, Katerina, Grčka
Rad: The weak monumental square

Druga nagrada - Environment / Subtraction
Autor: Dimitris Grozopoulos
Rad: Scenarios for a post crisis landscape

Posebno priznanje - Environment / Subtraction
Autor: Godofredo Nobre Pereira, Ujedinjeno kraljevstvo
Ko-autor: Samaneh Moafi, Ujedinjeno kraljevstvo
Rad: The Great South American Pipeline: A Commons Protection Zone

Više o našim nagrađenim gostima smo pisali ovdje i ovdje, a sve ovogodišnje radove Think Space ciklusa Money / Novac možete pogledati na službenim stranicama Think Space-a. Očekuje nas još zaključak Nekonferencije u petak s prezentacijama te druženje u prostorima Društva arhitekata uz otvaranje Svjetskog prvenstva u nogometu na velikom ekranu.


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspje&ˇna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Partner:

Pokrovitelji:

          

     

         
 

Sponzori:

      

    

    

   

Medijski pokrovitelji ciklusa:

             

        

src=

Ostalo

Podcast

Prednji Plan #15 / RECIKLUS ep.3: Kako naprijed u budućnost?

30/03/2023
Filip Pračić
U trećoj epizodi Reciklusa osvrćemo se na projekcije budućnosti, (ne)mogućnosti eksperimenta, horizonte razvoja i perspektive prostornog planiranja.

Podcast

Prednji Plan #14 / RECIKLUS ep.2: Kung fu urbanizam

24/03/2023
Filip Pračić
Kao najavu za drugu sezonu Prednjeg plana, odlučili smo snimiti tri kratke epizode u kojima se osvrćemo na prethodno snimljene epizode kroz 2022. godinu.

Osvrt

Čemu pjesnici u željezno doba? Sjećanje na Vladimira Mattionija

03/02/2023
DAZ

U nakladi Akademije arhitektonske umjetnosti i znanosti Hrvatske upravo je iz tiska izašla knjižica "Čemu pjesnici u željezno doba? Sjećanje na Vladimira Mattionija", Edicija Memoar, koju potpisuje akademik Nikola Bašić.

Osvrt

DAZ predao stručne prijedloge za GUP Zagreba i Sesveta

17/10/2022
DAZ
U sklopu rane participacije vezane za izmjene i dopune GUP-a Zagreba i GUP-a Sesveta, DAZ je proveo prikupljanje pisanih prijedloga i predao ih Zavodu za prostorno uređenje Grada Zagreba. 

In memoriam

Arhitekt Željko Kovačić, 1951.-2021.

15/08/2021
DAZ
Arhitekt Željko Kovačić napustio nas je 13. kolovoza 2021. godine. Ispraćaj je na Krematoriju u utorak 17. kolovoza 2021. godine u 14,40 sati.

in memoriam

CRTA se CRTAAAAA

30/10/2020
DAZ/ Aneta Mudronja Pletenac
U ponedjeljak navečer, iznenada, u 52. godini života preminuo je akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić – Crta (1968. – 2020.)

potres 2020

Prvi program mjera i Pravilnik o sadržaju projekta iz Zakona o obnovi - stav arhitektonske struke

28/10/2020
DAZ
Arhitektonska struka u Savjetu za obnovu obratila se predsjedniku Stručnog savjeta i ministru Horvatu sa komentarima i primjedbama na Prijedlog Prvog programa mjera i Prijedlog Pravilnika o sadržaju projekta obnove. Arhitektonske institucije također su i potpunu, širu verziju dostavile u e-Savjetovanje.

prostorno planiranje

slučaj Knežija - nužan je novi sustav prostornog planiranja

31/07/2020
DAZ
Ideja o novoj velikoj zgradi umjesto opskrbnog centra zabrinula je građane Knežije i Zagreba


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.