DZA 2016

Najavljujemo 2. i 3. dan ovogodišnjih DZA

Autor/izvor: DAZ 10/05/2016

Još dva dana nas dijele od početka VI Dani zagrebačke arhitekture te vam danas predstavljamo zanimljiva predavanja i događanja koja nas uskoro očekuju. Mjesta za stručni obilazak u subotu je ostalo još malo, a kako se prijaviti i više o cijelokupnom program pročitajte u nastavku teksta.

U petak 13. veljače 2016. (na Arhitektonskom fakultetu, predavaona br. 317) ugostit ćemo Jens Brandta iz Kopenhagena koji će nam kroz predavanje pod naslovom "Tulum je gotov... Od postindustrijskog ka suvremenom. Industrijska baština i prenamjena u Kopenhagenu“dati uvid što se događa  s industrijskim zgradama i zonama u Kopenhagenu  nakon njihove privremene upotrebe -tj  što se događa s tim „jalovim“ i nedefiniranim zonama.
Hoće li se stvari nastaviti kao da se ništa nije dogodilo ili će grad biti u mogućnosti istražiti i staviti u uporabu prazne zgrada i područja u gradu?Geografski fokus će biti na kopenhaškoj luci i dramatičnim transformacijama koje su obilježile taj prostor u zadnjih 40 godina. Ukratko se može reći da su navedene transformacije pokretane od strane zajednice i aktivista u periodu više pragmatičnog, a manje političkog pristupa za razliku od današnje situacije u kojoj „urbana industrija“ iskorištava kreativni i neformalni potencijal u svrhu pretežito političkih i ekonomskih interesa.

Promjene u Kopenhagenu će se razmatrati u svjetlu ekonomske i političke klime i promjene percepcije grada. Posebna pozornost posvetit će se konceptu poroznosti ili otvorenosti koje nam napuštene zgrade i područja pružaju te urbanoj industriji odnosno ulozi stručnih sudionika u gradu - među kojima su, naravno, bitni i arhitekti.

U zaključku će se pružiti osvrt na primjere iz prakse u Kopenhagenu u kontekstu Europe te kontekstu povezanosti sa situacijom u Zagrebu. Istaknut će se potreba za razvojem strategije koja nadilazi specifične uvjete samog Zagreba - od kojih je vjerojatno najvažnija činjenica da je većina zemljišta u javnom vlasništvu -  te će se raspravljati o potencijalu neiskorištenih područja koja još uvijek mogućnost za unaprjeđenje i povezivanje u tkivo grada.

Jens Brandt predaje na arhitektonskom fakultetu, Tempere, Finska te radi na razvoju novih koncepata za suradnju između sveučilišta i zajednice zajedno s europskim partnerima. Bavi se istraživanjem teme urbaniteta i radi na novim teorijama i metodama stvaranja otvorenijih i dinamičnijih gradova. O ovim temama kao i o vlastitoj praksi, CiTyBee, predaje i na međunarodnim institucijama kao što je Parsons School of Design, New York City.

Njegovo područje rada se može opisati kao povezivanje okolišta i javne sfere. Pristup temeljen na mjestu/prisutnosti formirao je njegovu karijeru. Brojna putovanja kao i kratkoročni i dugoročni boravci u Tokiju, Šri Lanki, Ženevi i zagrebu su mu omogućili snažno razumijevanje interkulturnosti. Radeći kao planer, moderator, dizajner, umjetnik i aktivist na regionalnoj razini te na lokalnoj razini moderirao je procese koji jačaju slabe zajednice (socijalno stanovanje u predgrađu Kopenhagena). Suosnivač je mreže Supertanker, koaj je bazirana na području Kopenhagena te se bavi istraživanjem na granici između akcijskog istraživanja, projektnog procesa i urbanog razvoja.

U nastavku programa, u nizu kratkih prezentacija dobit ćemo kratki uvid u ono što nas očekuje na stručnoj turi po Zagrebu:

Adaptacija i prenamjena proizvodne hale tvornice Pluto u Muzej automobila Ferdinand
Budicki, Ulica kneza Ljudevita Posavskog 48
Helena Knifić Schaps
Domagoj IvanovićObjekt: Proizvodna hala tvornice Pluto
Adresa: Ljudevita Posavskog 48, 10 000 Zagreb
k.č. 6830/1, k.o. Centar

PODACI O OBJEKTU:
Kompleks građen u više faza
Najstarija faza o kojoj ima dostupnih podataka (Arhiv grada Zagreba) građena 1926. godine, autor Građevinsko poduzeće Friedmann
Ostala projektna dokumentacija nije pronađena, osim sljedećih podataka:
Proizvodna hala sa skladištem završena 1971.: k.č.2269/3 i 2269/4, k.o. Zagreb, Uporabna dozvola br. 21639/1971. Upravna zgrada  završena 1980., k.č. 6830/1, k.o. Centar, Uporabna dozvola br. 1448/1980 Kompleks prodan Gradu Zagrebu 7.12.2005. radi gradnje produžene Branimirove Parcela ukupne veličine cca 9 500 m2, pod objektima cca 10 000 m2 nkp,cijena 70 633 000 kn Nacrti, predani Gradskom uredu za pravne poslove i imovinu Grada prilikom kupoprodaje, nisu pronađeni

PRENAMJENA:
Osnovni Ugovor o privremenom korištenju prostora proizvodne hale u veličini 1.565,86 m2 između Grada Zagreba, Citroen kluba Croatia i Oldtimer kluba Ferdinand Budicki sklopljen 04.12.2012. na dvije godine, ne sadrži nikakve podatke o objektu

PROJEKT ADAPTACIJE I PRENAMJENE:
autori rješenja adaptacije i prenamjene Helena Knifić Schaps i Domagoj Ivanović
projektiranje adaptacije i prenamjene proizvodne hale te svi radovi u objektu vršeni

temeljem izmjere i ispitivanja stvarnog stanja
vrijeme izvođenja 2012.-2013.
autori nisu sudjelovali u projektu postava Muzeja

PROBLEMATIKA PRENAMJENE:
Rok od dvije godine (s mogućnošću produžavanja) ne motivira korisnika na ulaganja u vidu trajnog rješenja i propisnog održavanja građevinskog stanja zgrade. Iz istog se razloga ne izvode skupi a neophodni zahvati - rasvjeta, grijanje (sve iz obnovljivih izvora), elektroinstalacije, protupožarna zaštita, evakuacija i dr. Slično se događa s ostalim dijelovima ovog objekta/kompleksa i s objektima u koje ulaze sadržaji čiji su namjena, opremanje, management i održavanje bazirani na entuzijazmu pojedinaca, NGO i dr. Svrha je ovdje postignuta senzibilizacijom zainteresiranih kako na prostor tvornice u funkciji javnosti, tako i na mogućnost tretitanja izložbene djelatnosti na suvremeni način

Tvornica papira: Agencija Bruketa&Žinić OM, Zavrtnica 17
Brigada, Damjan GeberAgencija Bruketa&Žinić OM se već dulji niz godina nalazi u prostoru u kojem je nekad bila tvornica toaletnog papira na zagrebačkoj Zavrtnici. Kako se agencija mijenjala, promijenile su se i potrebe za prostorom koji nikada nije bio cjelovito promišljen za djelatnost koja se u njemu obavlja. Zadatak je bio napraviti proširenje i adaptaciju postojećih ureda u moderan, suvremen poslovni prostor koji odiše duhom vremena, reflektira agencijsku kulturu i potiče na kreativnost. Obzirom na ekonomsko okruženje u kojem se nalazimo, nije bilo mjesta za skupa, razmetljiva i neracionalna rješenja. Razmetljive su mogle biti samo ideje, ne i cijena njihove izvedbe.

Novi prostor je sastavljen od više zasebnih cjelina koje se protežu na tri postojeće etaže, na svakoj nekoliko različitih prostora s različitim ambijentima i karakterima. Ti su prostori, za razliku od prijašnjih, fleksibilniji i otvoreniji za intervencije zaposlenika, a njihovi raznovrsni karakteri mogu odgovarati različitim karakterima ljudi ili tipu aktivnosti. Ponekad kreativnost dolazi iz grupnog rada za kojeg je potreban veći i otvoreniji prostor, a nekad se potrebno povući u manje ili odvojenije, intimnije cjeline. Novi ured ima više prostora za druženje, interakciju, neformalne odnose i susrete.

HUB 385, Petračićeva 4
Henri Beidenegl
Damir RadakovićThe Garden Brewery, Kanalski put 1, Žitnjak
Željka Pavlinović
Valentina JakobovićPivovara The Garden Brewery nalazi se u prostoru bivše tvornice alatnih strojeva 'Prvomajska' na Žitnjaku. Prostor tvornice kompaktna je longitudinalna armirano-betonska konstrukcija pravilnog rastera sa ispunom od opeke i ostakljenim pročeljem.
Kao takav zadržan je u cijelosti bez većih intervencija, tek toliko koliko je bilo potrebno osigurati zahtjevnom sadržaju kojeg čine proizvodnja craft pive i konzumacija barskog tipa. Te dvije funkcije jasno su odijeljene dugačkim šankom koji stvara fizičku barijeru od javnog prostora ali istovremeno omogućava pogled na proizvodnju.
Korišteni materijali u interijeru primijenjeni su u svom izvornom obliku, bez dodatnih obrada i prerada. Novi elementi u prostoru napravljeni su na način kao da su oduvijek u tom prostoru.
Zatvoreni prostor velikim kliznim vratima povezan je sa vanjskim prostorom predviđenim za boravak i druženje velikog broja posjetitelja.

Restoran Rougemarine
Marin MedakNakon predavanja i prezentacija uslijedit će druženje uz bend Tango appassionato a subota 14.05.2016.)  je rezervirana za stručni obilazak. Sve zainteresirane za obilazak pozivamo da se čim prije jave jer je još malo slobodnih mjesta u autobusu ostalo.
Sudjelovanje na VI Danima zagrebačke arhitekture je uvršteno u Sustav stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

Programski odbor: Luka Korlaet, Zrinka Barišić Marenić
Organizacijski odbor: Mladena Belamarić, Ana Marendić, Maja Šurjak, Domagoj Strpić

Stručni obilazak će biti organiziran 14.05.2016. te će se organizacija prevoza naplaćivati 80,00 kn + PDV. Sve zainteresirane molimo da se prijave na mail adresu ana.marendic@d-a-z.hr do 12.05.2016. Uplatu navedenog iznosa potrebno je izvršiti nakon potvrde o raspoloživim mjestima u autobusu od strane organizatora, na broj žiro računa HR1223600001101548547.


Potpora:

          


Ministarstvo kulture         Gradski uredi

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    

Sponzori:

Kristalni sponzor:


ACO

Zlatni sponzor:

MAPEI

 

 

Ostalo

Radionica

Radionica projekta digiNEB – Digital Ecosystems for the New European Bauhaus

18/09/2023
DAZ

TU Delft (digiNEB koordinator) i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju radionicu projekta Europske unije digiNEB – Digital Ecosystems for the New European Bauhaus koja će se održati 20. rujna 2023. u prostoru Društva arhitekata Zagreba / Udruženja hrvatskih arhitekata, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, 10000, Zagreb, uživo i online.

Konferencija

Arhibau.hr 2023: Prostor budućnosti/ budućnost prostora

14/09/2023
DAZ
Stručna konferencija u organizaciji Društva arhitekata Zagreba koja se odvija u sklopu Sajma arhitekture i graditeljstva ArhiBau.hr na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada i u svom trećem izdanju nastavlja promicati kulturu građenja i održivog razvoja, a ove godine bavi se temom „Prostor budućnosti / Budućnost prostora“. 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023
DAZ
Objavljujemo rezultate natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA. Otvorenje izložbe i razgovor s ocjenjivačkim sudom održat će se 06.09.2023. u 18:30 u DAZ-u.

Natječaj

Dječji vrtić Valmade u Puli

22/08/2023
DAZ/DAI-SAI

GRAD PULA – POLA raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI – SAI) organizira i provodi PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu idejnog arhitektonsko – urbanističkog rješenja za DJEČJI VRTIĆ VALMADE U PULI.

DAZ

GODIŠNJAK DRUŠTVA ARHITEKATA ZAGREBA 2022.

20/07/2023
DAZ
Prolistajte godišnjak Društva arhitekata Zagreba i upoznajte se sa programima i aktivnostima organiziranih tijekom 2022. godine.

SUMMER SCHOOL

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

10/07/2023
DAZ

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 5. do 13. kolovoza 2023.

Skupština

Poziv na 39. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

05/07/2023
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 39. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju sazivam po odluci Upravnog odbora u četvrtak 20. srpnja 2023. godine s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Mamaia Seaside, Constanța

05/07/2023
DAZ
The Romanian Order of Architects (OAR), together with the Contracting Authority – The National Administration ”ROMANIAN WATER”, in association with the Bazinal Water Administration Dobrogea-Litoral, are glad to announce the official launch of the „MAMAIA SEASIDE, CONSTANȚA” International Design Competition.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.