NEB

Nacionalna platforma Novog europskog Bauhausa

Autor/izvor: DAZ/MKM 22/02/2022

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja osnovalo je Nacionalnu platformu Novog europskog Bauhausa republike Hrvatske koja će okupiti stručnjake, arhitekte, dizajnere i sve one koji se bave održivim razvojem i planiranjem.

20.01.2022.
Predstavljanje planova i budućih aktivnosti Nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa, Društvo arhitekata Zagreba
 
Odluku o osnivanju Platforme donijelo je Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja s ciljem provedbe Komunikacije Europske komisije o Novom europskom Bauhausu. 
 
Zadaća NacionalnePlatforme je okupljanje zainteresiranih dionika koji bi umrežavanjem stvarali partnerstva i konzorcije te zajednički pripremali prijave na pozive za aktivnosti, projekte i pilot-projekte Novog europskog Bauhausa kako bi se pridonijelo ostvarivanju potencijala i mogućnosti ove inicijative na području Republike Hrvatske
 
Operativno vođenje i koordiniranje Platforme povjereno je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske(REGEA) o čemu je više danas govorio njezin ravnatelj Julije Domac, a okupljenima su se obratili i predstavnici partnerskih organizacija, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje, predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković te Maša Milovac, predsjednica upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva. 
 
 
 
21.02.2022.
Javna tribina "Urbana obnova hrvatskih gradova u kontekstu inicijative Novog europskog Bauhausa", Urania
 
Lijepo, održivo i uključivo – tri su ključne riječi inicijative Europske komisije Novog europskog Bauhausa, a s obzirom na to da pretežno govorimo o održivosti, energetskoj učinkovitosti i obnovi, vrijeme da ističemo i sintagmu Novog lijepog, jer nam je svima „prisjelo Novo normalno“. 
 
Riječi su to ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davora Trupkovića  na panelu prve javne tribine „Urbana obnova hrvatskih gradova u kontekstu inicijative Novog europskog Bauhausa“ koja je okupila arhitektonsku struku i predstavnike Ministarstva kulture i medija, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Zagreba, strukovnih i gospodarskih komora, gospodarskog i financijskog sektora i udruga građana i drugu zainteresiranu javnost u zagrebačkoj Uraniji - prostoru kreacije, nominiranom za nagradu Novog europskog Bauhausa 2021.
 
„Nalazimo se u jedinstvenoj prilici da kroz različite program uključimo dimenziju estetike kako bismo realizirali potrebne projekte“, objasnio je Trupković, te podsjetio na problem kako u zgrade koje su stradale od potresa, mnogi vlasnici desetljećima nisu ulagali u održavanje, a neki su i intervenirali i ugrozili njihovu statiku, što se u potresu pokazalo pogubnim. Potres je otvorio još jednu tešku temu, upozorio je istaknuvši međuvlasničke ugovore koji su procese obnove uvelike usporili. Stoga cilj ove javne tribine nije bilo samo iznošenje problema već i definiranje rješenja, jer izazovi su veliki, a posla je puno, zaključio je Trupković. 
 
Uvodna predavanje održali su Mia Roth Čerina, Marko Dabrović, Rene Lisac i Kristina Careva. Uz ravnatelja Trupkovića, na panelu su sudjelovale i Irena Križ Šelendić, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca Iva Tomić koje su govorile o energetskoj tranziciji kao ulaganju i investiciji, a ne kao nametanju obaveza i trošku. Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković, podsjetio je na kontekst obnove Zagreba u kojem je oko 20 000 objekata zaštićeno u sklopu kulturno-povijesne cjeline, a 634 ima pojedinačnu zaštitu, a predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac apelirala je da donositelji odluka uvažavaju riječ struke jer upravo je to promocija kulture, mehanizama za osiguranje vrsnoće arhitekture koja se onda može implementirati u kulturnu baštinu i obnovu zgradu kako energetsku tako i konstruktivnu.

Ostalo

Edukacija za buduće arhitekte

Pripreme za prijemni - arhitektura 2023

05/12/2022
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba provodi pripreme za prijemni ispit na arhitektonski i srodne fakultete za 2023. godinu. 

Tribina

Povijest i sadašnjost GMK

02/12/2022
DAZ
Tribina u povodu objavljivanja publikacije Strujanja / Currents, 34 godine Galerije Miroslav Kraljević (Uredile Ana Kovačić, Sanja Sekelj, Lea Vene. Nakladnik: GMK – Generator multidisciplinarnih koprodukcija, Zagreb, 2020.) održat će se u utorak, 13. prosinca 2022. u 13h u DAZ-u.

Podcast

Prednji Plan S01E07 / Vanja Radovanović

21/11/2022
Filip Pračić
U trećoj epizodi drugog ciklusa podcasta Prednji plan čija je tema „PARTICIPACIJA I PROSTOR“ ugostili smo Vanju Radovanovića. 

Izložba

Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb + AABiH20182022 @ UHA

21/11/2022
DAZ
UHA je pokrenula novu programsku liniju Međunarodne mreže, posvećenu razmjeni znanja i uspostavljanju trajnih suradnji s inozemnim praksama, organizacijama i institucijama koje djeluju u arhitekturi i bliskim područjima.

Predavanje

PREDAVANJE ARHITEKTONSKOG UREDA MR 2

14/11/2022
DAZ
15. studenoga u Oris Kući arhitekture u 18 sati održat će se predavanje arhitektonskog ureda  MR 2.

Otvorenje izložbe

INOVACIJE U ARHITEKTURI I DIZAJNU

08/11/2022
DAZ
U utorak, 8. studenoga 2022. u 19 sati galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom "Inovacije u arhitekturi i dizajnu" autora dipl.ing.arh. Ljubomira Miščevića, dipl.diz. Zlatka Kapetanovića i dipl.diz. Sanje Bencetić. Izložba je prikaz triju tema troje autora koje su odabrali za istraživanje u okviru Malog umjetničkog istraživačkog projekta Arhitektonskog fakulteta. Ova izložba se besplatno može pogledati do 25.11.2022.

In memoriam

Boris Koružnjak, 1955.-2022.

07/11/2022
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je napustio uvaženi kolega arhitekt Boris Koružnjak.

Izložba

DIGITALNA POP-UP IZLOŽBA STUDENTSKIH RADOVA

02/11/2022
Filip Pračić
Uoči obilježavanja Svjetskog dana urbanizma, Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu (KUPPPA), Vas poziva na otvorenje POP-UP digitalne izložbe studentskih radova ISTOČNI NOVI ZAGREB.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.