Nagrade

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

Autor/izvor: DAZ / UHA 25/04/2016

U popularnoj „Kockici“, antologijskom djelu hrvatske moderne arhitekture, radu arhitekta Ivana Vitića, otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini, na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade. Izložba i prateća ceremonija održavaju se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Nagrada „VIKTOR KOVAČIĆ“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2015. godinu dodijeljena je:
Radionici arhitekture + Vanji Ilić (Projektni tim: Vanja Ilić, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot) za MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE u Vukovaru
Muzej koji se, prema riječima autora, „gotovo sam nacrtao“, projektiran slijedom topografije lokacije, svojim je arhitektonskim vrijednostima karakter krajolika brižno očuvao, a istovremeno i neizmjerno obogatio posve novom prostorno-funkcionalnom vrijednošću. Impresivno interpretirana priča o vučedolskoj kulturi razvija se tako linearno između grada i samog arheološkog lokaliteta arhitekturom koja integrira i afirmira daleku povijest i suvremenost te prirodni i izgrađeni krajolik.


Foto: Darko Puharić


Foto: Miljenko Bernfest

Nagrada „DRAGO GALIĆ“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2015. godinu dodijeljena je:
Davoru Matekoviću za STONE HOUSE u Lukovom Šugarju
Unutar generalno stihijske i neuravnotežene matrice uobičajene vikend izgradnje, kompaktni kameni poliedar „Stone house“ svojim volumenom i materijalom iskazuje pripadnost onom iskonskom, autentičnom mjestu. Maksimalno iskorištenje parcele ovdje ne znači dominaciju veličinom, a zatvorenost volumena čita se pak kao zaštićenost kuće uz more izložene ekstremnim naletima bure, karakterističnima za ovu lokaciju (okolica Karlobaga). Ekspresija čistih ploha, čistoća spojeva i nužnih detalja ukazuju da se krajnje pročišćenim, obazrivim, razložnim i promišljenim projektiranjem, koje se oslanja na bazične kvalitete prostora i temeljna arhitektonska načela, može apsolutno upečatljivo i pozitivno djelovati u postojećem kaotično izgrađenom krajoliku.
 


Foto: Miljenko Bernfest


Foto: Damir Fabijanić

Nagrada „BERNARDO BERNARDI“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2015. godinu dodijeljena je:
Draženu Juračiću, Jeleni Skorup za RESTORAN I KUHINJU PINE BEACH RESORT u Pakoštanima
Oblikovanje restorana za 1500 gostiju na čistini okruženoj alepskim borom vođeno je početnom idejom da prirodno tlo ostane netaknuto i svi borovi sačuvani. Ova megastruktura u prirodi nije simulakrum mediteranskih trijemova i sjenica, već same borove šume. Inžinjerskom logikom i suvremenom tehnologijom stvorena je konstrukcija koja podsjeća na stabla, reagira na vjetar, preuzima boje okolnog krajolika. Neponovljiva izvedba, posve prilagođena specifičnom mjestu, istovremeno predstavlja uzoran princip djelovanja u čestim zadacima kakve zahtijeva turistička orijentacija na hrvatskoj obali.
 


Foto: Tamas Bujnovskzy

Nagrada „NEVEN ŠEGVIĆ“ za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2015. godinu dodijeljena je:
Tomislavu Pavelić za knjigu O BUSENU TRAVE POD STOPALOM (arhitektonski eseji)
Zbirka nazvana po jednom od deset odabranih eseja posvećenih prostoru predstavlja suptilno poetsko i intimno, a ujedno precizno i duboko promišljanje nekih od ključnih tema arhitektonske discipline. Već iz njihovih samih naslova, baš kao i provedenih rasprava, evidentno je vezivanje uz svojevrsni prosvjetiteljski moment, zadaću podučavanja i ambiciju poticanja na promišljanje svih onih kompleksnih slojeva koje obuhvaća ova ključna društvena i prostorna disciplina. Moralna dimenzija koju autor snažno osjeća i provodi u sferi arhitekture ovdje se evidentno prelila i u sam čin pisanja, koje postaje podjednako obojano analognim angažiranim naporima i intencijama.
 Maroju Mrduljašu, Antunu Sevšeku, Damiru Gamulinu za knjigu i izložbu PROSTORI SU-DJELOVANJA: 20 GODINA PLANIRANJA ZADARSKE ŽUPANIJE
Projekt započet izložbom postavljenom prvi put 2013., zaključen je izdavanjem knjige 2015. godine. Autori su putem izložbe u pravilu posve nepristupačnu, strukovno i zakonodavno kodiranu materiju, uspjeli učiniti istinski dostupnom i vidljivom. Njihova suradnja iznjedrila je potom knjigu u kojoj preuzimaju uloge glavnih urednika i dizajnera, koja pak u drugom mediju no jednako sugestivno, komunicira kao i sama izložba. Tako su u konačnici ukazali na mogućnosti novih načina prezentacije i interpretacije prostora kojeg baštinimo i učinili pristupačnom bazu znanja o prostoru Zadarske županije, razotkrivajući tako kvalitete, probleme i potencijale toga prostora, što je pak osnovno polazište za njegovo razumijevanje, očuvanje i razvijanje.
 

 

Nagrada „Viktor Kovačić“ za životno djelo
Zahvaljujući svojem svestranom stručnom angažmanu, posvećenosti nastavničkom pozivu i neposrednom, konstruktivnom pristupu tu je nagradu zaslužila dugogodišnja istaknuta profesorica Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesor emerita dr. sc. Hildegard Auf-Franić, dipl. ing. arh.


Foto: Maja Bosnić / vizkultura.hr

Na prijavu za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini pristiglo je ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12) te iznenađujuće velik broj prijavljenih radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture (13). Sve prijavljene radove ostvarene u 2015. godini valorizirao je Stručni savjet UHA-e u sastavu: Dražen Pejković, dipl. ing. arh., voditelj Stručnog savjeta UHA-e; Bojan Bilić, dipl. ing. arh.; Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh.; Sabina Sabljić, dipl. ing. arh.; Dean Stubnja, dipl. ing. arh.; Ana Šverko, dipl. ing. arh.

Više o nominiranim radovima smo pisali ovdje.

izvor: UHA


UHA
Udruženje hrvatskih arhitekata najstarija je strukovna udruga arhitekata, koja djeluje još od 1878., kao nacionalna organizacija s ciljem koordinacije strukovnih interesa arhitekata na području Republike Hrvatske i uspostavljanja odnosa s drugim nacionalnim i međunarodnim srodnim organizacijama. Strateški kulturalni ciljevi Udruženja hrvatskih arhitekata i njegove nakladničke djelatnosti su valorizacija arhitekture, urbanizma i srodnih disciplina kao bitnih činioca društvene stvarnosti. Ciljevi se ostvaruju kroz tiskane medije (primarno kroz dugogodišnja stručna glasila „Čovjek i prostor“ i „Arhitektura“), organizaciju simpozija, predavanja, izložbi, okruglih stolova te drugih načina promocije i mogućnosti posredovanja arhitekture i urbanizma. Uz primarnu pretpostavku zadovoljavanja visokih stručnih standarda, zadaća Udruženja hrvatskih arhitekata je dopiranje do šire javnosti, sa željom da se doprinese podizanju opće kulture hrvatskog prostora, kao i promociji dostignuća hrvatske arhitekture na svjetskoj sceni.

GODIŠNJE NAGRADE UHA-e
Godišnje nagrade UHA-e dodjeljuju se od 1960. godine kada je ustanovljena nagrada Viktor Kovačić. Ove nagrade, koje su uz nagradu Vladimir Nazor najznačajnije nacionalne nagrade za arhitekturu, UHA dodjeljuje u cilju poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata.
Uz nagradu Viktor Kovačić koja se dodjeljuje za životno djelo i za najuspješnije ostvarenje u protekloj godini, UHA dodjeljuje i sljedeće nagrade: nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja i nagradu Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Radove za ovu izložbu šalju svi hrvatski arhitekti koji su članovi nekog od područnih društava arhitekata (Društva arhitekata Dubrovnika, Istre, Karlovca, Međimurja, Osijeka, Rijeke, Splita, Šibenika, Varaždina, Zadra i Zagreba), a osim arhitektonske struke ova izložba svake godine privuče pozornost i velikog dijela kulturne scene kao i šire javnosti s obzirom da predstavlja najbolji uvid u prošlogodišnju arhitektonsku produkciju.

Ostalo

Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta

13/09/2019
DAZ
Izložba se otvara u Muzeju arhitekture 18. rujna 2019. u 19 sati te ostaje otvorena do 18. listopada 2019. godine.

Potencijali aktivacije obale Save

09/09/2019
GUSPRG/DAZ
Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada organizira stručnu raspravu "Potencijali aktivacije područja obale rijeke Save / Europanovi natječaji na Savi u Zagrebu", u srijedu 11. rujna 2019. u 17h na lokaciji Most Slobode sjever

Natječaj za bazen Dubrava

09/09/2019
DAZ

Grad Zagreb raspisuje, a Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) organizira i provodi Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava.
 

TOČKA NA A: Poziv na druženje

04/09/2019
DAZ/UHA
Potaknuti uspjehom serijala o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi TOČKA NA A, te uoči emitiranja posljednje epizode posvećene prof. Berislavu Šerbetiću (1935.-2017.), UHA poziva na zajedničko druženje u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata, Trg bana Josipa Jelačića 3/I, Zagreb, u subotu 14. 9. 2019. godine s početkom u 20h.

Natječaj za novu Ambulantu Špansko

29/08/2019
DAZ

Grad Zagreb raspisuje, a Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) organizira i provodi Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja novog objekta Doma zdravlja Zagreb zapad – ambulanta Špansko.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odgovorilo na pitanja vezana uz e-dozvole i izmjene zakona

26/08/2019
DAZ
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odgovorilo je na pitanja vezana uz e-dozvole i izmjenu i dopunu Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji.

Očitovanje MZOE vezano uz izmjene i dopune GUP-a grada Zagreba

26/08/2019
DAZ
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odgovorilo je na naš upit o potrebi postupka ponovne Ocjene, odnosno Strateške procjene, na Izmjene i dopune GUP-a. 

NOVA ISSA – SVJETSKI CENTAR ZA OTOČNI ŽIVOT I KULTURU

26/08/2019
DAZ
Nakon završenog petogodišnjeg ciklusa međunarodnih simpozija i radionica u organizaciji udruge Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj s otoka Visa, tim Anatomije otoka pokreće novi projekt. 
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: