Nagrade

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini

Autor/izvor: DAZ / UHA 25/04/2016

U popularnoj „Kockici“, antologijskom djelu hrvatske moderne arhitekture, radu arhitekta Ivana Vitića, otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini, na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade. Izložba i prateća ceremonija održavaju se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Nagrada „VIKTOR KOVAČIĆ“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2015. godinu dodijeljena je:
Radionici arhitekture + Vanji Ilić (Projektni tim: Vanja Ilić, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot) za MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE u Vukovaru
Muzej koji se, prema riječima autora, „gotovo sam nacrtao“, projektiran slijedom topografije lokacije, svojim je arhitektonskim vrijednostima karakter krajolika brižno očuvao, a istovremeno i neizmjerno obogatio posve novom prostorno-funkcionalnom vrijednošću. Impresivno interpretirana priča o vučedolskoj kulturi razvija se tako linearno između grada i samog arheološkog lokaliteta arhitekturom koja integrira i afirmira daleku povijest i suvremenost te prirodni i izgrađeni krajolik.


Foto: Darko Puharić


Foto: Miljenko Bernfest

Nagrada „DRAGO GALIĆ“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2015. godinu dodijeljena je:
Davoru Matekoviću za STONE HOUSE u Lukovom Šugarju
Unutar generalno stihijske i neuravnotežene matrice uobičajene vikend izgradnje, kompaktni kameni poliedar „Stone house“ svojim volumenom i materijalom iskazuje pripadnost onom iskonskom, autentičnom mjestu. Maksimalno iskorištenje parcele ovdje ne znači dominaciju veličinom, a zatvorenost volumena čita se pak kao zaštićenost kuće uz more izložene ekstremnim naletima bure, karakterističnima za ovu lokaciju (okolica Karlobaga). Ekspresija čistih ploha, čistoća spojeva i nužnih detalja ukazuju da se krajnje pročišćenim, obazrivim, razložnim i promišljenim projektiranjem, koje se oslanja na bazične kvalitete prostora i temeljna arhitektonska načela, može apsolutno upečatljivo i pozitivno djelovati u postojećem kaotično izgrađenom krajoliku.
 


Foto: Miljenko Bernfest


Foto: Damir Fabijanić

Nagrada „BERNARDO BERNARDI“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2015. godinu dodijeljena je:
Draženu Juračiću, Jeleni Skorup za RESTORAN I KUHINJU PINE BEACH RESORT u Pakoštanima
Oblikovanje restorana za 1500 gostiju na čistini okruženoj alepskim borom vođeno je početnom idejom da prirodno tlo ostane netaknuto i svi borovi sačuvani. Ova megastruktura u prirodi nije simulakrum mediteranskih trijemova i sjenica, već same borove šume. Inžinjerskom logikom i suvremenom tehnologijom stvorena je konstrukcija koja podsjeća na stabla, reagira na vjetar, preuzima boje okolnog krajolika. Neponovljiva izvedba, posve prilagođena specifičnom mjestu, istovremeno predstavlja uzoran princip djelovanja u čestim zadacima kakve zahtijeva turistička orijentacija na hrvatskoj obali.
 


Foto: Tamas Bujnovskzy

Nagrada „NEVEN ŠEGVIĆ“ za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2015. godinu dodijeljena je:
Tomislavu Pavelić za knjigu O BUSENU TRAVE POD STOPALOM (arhitektonski eseji)
Zbirka nazvana po jednom od deset odabranih eseja posvećenih prostoru predstavlja suptilno poetsko i intimno, a ujedno precizno i duboko promišljanje nekih od ključnih tema arhitektonske discipline. Već iz njihovih samih naslova, baš kao i provedenih rasprava, evidentno je vezivanje uz svojevrsni prosvjetiteljski moment, zadaću podučavanja i ambiciju poticanja na promišljanje svih onih kompleksnih slojeva koje obuhvaća ova ključna društvena i prostorna disciplina. Moralna dimenzija koju autor snažno osjeća i provodi u sferi arhitekture ovdje se evidentno prelila i u sam čin pisanja, koje postaje podjednako obojano analognim angažiranim naporima i intencijama.
 Maroju Mrduljašu, Antunu Sevšeku, Damiru Gamulinu za knjigu i izložbu PROSTORI SU-DJELOVANJA: 20 GODINA PLANIRANJA ZADARSKE ŽUPANIJE
Projekt započet izložbom postavljenom prvi put 2013., zaključen je izdavanjem knjige 2015. godine. Autori su putem izložbe u pravilu posve nepristupačnu, strukovno i zakonodavno kodiranu materiju, uspjeli učiniti istinski dostupnom i vidljivom. Njihova suradnja iznjedrila je potom knjigu u kojoj preuzimaju uloge glavnih urednika i dizajnera, koja pak u drugom mediju no jednako sugestivno, komunicira kao i sama izložba. Tako su u konačnici ukazali na mogućnosti novih načina prezentacije i interpretacije prostora kojeg baštinimo i učinili pristupačnom bazu znanja o prostoru Zadarske županije, razotkrivajući tako kvalitete, probleme i potencijale toga prostora, što je pak osnovno polazište za njegovo razumijevanje, očuvanje i razvijanje.
 

 

Nagrada „Viktor Kovačić“ za životno djelo
Zahvaljujući svojem svestranom stručnom angažmanu, posvećenosti nastavničkom pozivu i neposrednom, konstruktivnom pristupu tu je nagradu zaslužila dugogodišnja istaknuta profesorica Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesor emerita dr. sc. Hildegard Auf-Franić, dipl. ing. arh.


Foto: Maja Bosnić / vizkultura.hr

Na prijavu za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini pristiglo je ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12) te iznenađujuće velik broj prijavljenih radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture (13). Sve prijavljene radove ostvarene u 2015. godini valorizirao je Stručni savjet UHA-e u sastavu: Dražen Pejković, dipl. ing. arh., voditelj Stručnog savjeta UHA-e; Bojan Bilić, dipl. ing. arh.; Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh.; Sabina Sabljić, dipl. ing. arh.; Dean Stubnja, dipl. ing. arh.; Ana Šverko, dipl. ing. arh.

Više o nominiranim radovima smo pisali ovdje.

izvor: UHA


UHA
Udruženje hrvatskih arhitekata najstarija je strukovna udruga arhitekata, koja djeluje još od 1878., kao nacionalna organizacija s ciljem koordinacije strukovnih interesa arhitekata na području Republike Hrvatske i uspostavljanja odnosa s drugim nacionalnim i međunarodnim srodnim organizacijama. Strateški kulturalni ciljevi Udruženja hrvatskih arhitekata i njegove nakladničke djelatnosti su valorizacija arhitekture, urbanizma i srodnih disciplina kao bitnih činioca društvene stvarnosti. Ciljevi se ostvaruju kroz tiskane medije (primarno kroz dugogodišnja stručna glasila „Čovjek i prostor“ i „Arhitektura“), organizaciju simpozija, predavanja, izložbi, okruglih stolova te drugih načina promocije i mogućnosti posredovanja arhitekture i urbanizma. Uz primarnu pretpostavku zadovoljavanja visokih stručnih standarda, zadaća Udruženja hrvatskih arhitekata je dopiranje do šire javnosti, sa željom da se doprinese podizanju opće kulture hrvatskog prostora, kao i promociji dostignuća hrvatske arhitekture na svjetskoj sceni.

GODIŠNJE NAGRADE UHA-e
Godišnje nagrade UHA-e dodjeljuju se od 1960. godine kada je ustanovljena nagrada Viktor Kovačić. Ove nagrade, koje su uz nagradu Vladimir Nazor najznačajnije nacionalne nagrade za arhitekturu, UHA dodjeljuje u cilju poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata.
Uz nagradu Viktor Kovačić koja se dodjeljuje za životno djelo i za najuspješnije ostvarenje u protekloj godini, UHA dodjeljuje i sljedeće nagrade: nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja i nagradu Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Radove za ovu izložbu šalju svi hrvatski arhitekti koji su članovi nekog od područnih društava arhitekata (Društva arhitekata Dubrovnika, Istre, Karlovca, Međimurja, Osijeka, Rijeke, Splita, Šibenika, Varaždina, Zadra i Zagreba), a osim arhitektonske struke ova izložba svake godine privuče pozornost i velikog dijela kulturne scene kao i šire javnosti s obzirom da predstavlja najbolji uvid u prošlogodišnju arhitektonsku produkciju.

Ostalo

Izložba profesorice i arhitektice Renate Waldgoni "Svijet iz crteža"

27/01/2020
DAZ
U petak, 31. siječnja u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3), u sklopu manifestacije Noć muzeja, otvorit će se izložba sveučilišne profesorice i arhitektice Renate Waldgoni naziva Svijet iz crteža.

Crtežom kroz sjećanja

27/01/2020
DAZ
Otvorenje izložbe "Crtežom kroz sjećanja" održat će se u srijedu 29. siječnja 2020. s početkom u 18:00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU. Pozdravnu riječ uputit će akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. O izložbi će govoriti autori, akademik Branko Kincl i doc. dr. sc. Borka Bobovec, te akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja. 

Izbrisano naslijeđe - vila Mosinger arhitekta Vladimira Šterka

20/01/2020
DAZ
Izv. prof. dr. sc. Vedran Ivanković, dipl. ing. arh., održat će predavanje "Izbrisano naslijeđe - vila Mosinger arhitekta Vladimira Šterka" u Židovskoj općini Zagreb u utorak, 21. siječnja 2020. g., u 19 sati.

Ambulanta Špansko

17/01/2020
DAZ
Objavljujemo rezultate za projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO. Otvorenje izložbe i razgovor s ocjenjivačkim sudom bit će u četvrtak, 23.01.2020., u 18 sati u DAZu.

Le Corbusier i hrvatska arhitektura - dijalozi i refleksije

13/01/2020
DAZ
Pozivamo vas na Okrugli stol koji će se održati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 15. siječnja 2020. godine s početkom u 18:00 sati. 

Pripreme za prijemni - arhitektura 2020

13/01/2020
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba i za narednu godinu provodi pripreme za prijemni ispit na arhitektonski i srodne fakultete za 2020. godinu. Uvjereni smo da je edukacija i pomlađivanje članstva naša obaveza i prilika za poboljšanje sveukupnog razumijevanja odnosa prema okolišu, društvu i vremenu u kojem živimo.

Preminula arhitektica Ljubica Rupnik

08/01/2020
DAZ
S tugom javljamo da nas je u 92. godini napustila kolegica, članica Društva arhitekata Zagreba, arhitektica Ljubica Rupnik.

Multifunkcionalna dvorana/ kongresni centar u Banja Luki

02/01/2020
DAZ
Grad Banja Luka raspisao je 27.12.2019. godine Međunarodni konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja multifunkcionalne dvorane/ kongresnog centra. 
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: