Konferencija

DAZ na Kreativnoj riznici u Osijeku

02/05/2022

Društvo Arhitekata Zagreb i Arhibau.hr gostovali su u Osijeku na osmoj Kreativnoj riznici pod nazivom „Vodikova kreativnost“.

 

Kreativna je riznica popularizacijski simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Javno otvoren izlagačima i posjetiteljima u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Arhitektura, kao jedan od sektora kreativne industrije, bitan je čimbenik ovog simpozija na kojem smo imali mogućnost raspravljati o ulozi kreativnosti u stvaranju novih vrijednosti nakon kriza. Simpozij je tako bio ujedno prilika za najavu sajma i konferencije graditeljske struke o kulturi građenja i održivom razvoju - Arhibau 2022.

 

U petak 29.4.2022., u Auli Glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku, naš program započeo je prezentacijama ostvarenja najboljih učenika, studenata i arhitekata iz prakse:

Učenik Marko Rukelj prezentirao je program Graditeljske tehničke škole u Zagrebu, kao i svoj nagrađeni zadatak na školskom županijskom natjecanju. Studentica Rea Novaković Matošić prezentirala je, u svojstvu organizatorice DA festivala, nagrađeni studentski projekt „Kuća nad kućama“ studenata Tonka Bonkovića i Lucije Božićević. Potom su arhitekti Kata Marunica i Goran Rukavina iz ureda NFO prezentirali su svoje nagrađeno ostvarenje nove zgrade studentskom doma u Osijeku.

Nakon prezentacija uslijedio je panel na temu „Kreativnost kao rješenje za izazove oporavka i otpornosti“. Prisutni panelisti bili su:

Arhitekt Tihomil Matković - predsjednik DAZ-a i projektant s višegodišnjim iskustvom vođenja projekata i vlastitom praksom, arhitektica Kata Marunica iz nagrađivanog ureda NFO, Željka Jurković – arhitektica s Arhitektonskog i građevinskog fakulteta u Osijeku, Dražen Arbutina - arhitekt i profesor u stalnom zvanju pri Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu, arhitektica Maja Lovrić - nastavnica strukovnih predmeta u Srednjoj građevinskoj školi, te Rea Novaković Matošić – predsjednica studentskog zbora Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i organizatorica DA festivala. Panel je moderirao Filip Pračić – organizator DAZ-ovih programa.

 

Na panelu smo, između ostaloga, istaknuli iduće:

Bitnost kreativne komponente u edukaciji učenika i studenata, koja - iako prisutna u sadašnjem obrazovanju - uvijek otvara prostor napredovanju i odražavanju sluha s trenutnim izazovima turbulentne socio-ekonomske i političke stvarnosti.

Potrebu povećanog interesa arhitekata za teme obnove i održavanja građevinske baštine te urbane revitalizacije. Također, zastupljenost navedenih tema u arhitektonskom obrazovanju naveli smo kao nužan preduvjet odgoja mladih generacija arhitekata, kako bi bili pripremljeni za realnost prakse u kojoj su adaptacije i održavanje postojećeg rastući udio projektantskog posla.

Instituciju arhitektonsko-urbanističkih natječaja kao garancije ostvarivanja izvrsnosti. Vrijeme provedbe natječaja nikako se ne smije smatrati gubitkom, već ulogom u kvalitetu dobivenih rješenja, a odabir ne bi trebao biti vođen isključivo kriterijem najmanje cijene izvedbe, već optimalnim omjerom uloženog novca, resursa i dobivenih rezultata.

 

Snimku čitavog eventa možete pogledati na slijedećoj POVEZNICI.

 

 

 

 

 

Ostalo

Radna grupa

2. SASTANAK URBANISTIČKE SEKCIJE: Fenomen fantastične šume i UPU Lušćić-centar

24/06/2022
Filip Pračić
Pozivamo vas na drugi sastanak urbanističke sekcije koji će se održati u četvrtak 30.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a. Drugi sastanak urbanističke sekcije posvetit ćemo analizi natječajnog rada „Fenomen fantastične šume“ te njegovoj implementaciji u UPU Luščić-Centar.

Predavanje

ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI

20/06/2022
DAZ
Pozivamo vas na predavanje i razgovor pod nazivom ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI koje će se održati u petak 24. lipnja u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba. 

Rezultati

Natječaj za spomen obilježje hrvatskim braniteljima domovinskog rata u Rovinju – Rovigno

13/06/2022
DAZ
GRAD ROVINJ – ROVIGNO I DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI – SAI) objavljuju rezultate Za Otvoreni, javni, opći, anonimni, dvostupanjski, za realizaciju i anketni, I. stupnja složenosti PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije ZA SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA U ROVINJU – ROVIGNO.

Okrugli stol

OČUVANJE I REVITALIZACIJA INDUSTRIJSKE BAŠTINE ZAGREBA

09/06/2022
DAZ
U utorak 14. lipnja u 18:30 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održat će se okrugli stol "Očuvanje i revitalizacija industrijske baštine grada Zagreba" - Primjer dobre razvojne prakse ili mogući requiem za Prvu hrvatsku tvornicu ulja?

Konferencija

Open call for the ARHIBAU.HR 2022 scientific conference application

08/06/2022
DAZ
Zagreb Society of Architects is inviting experts of various profiles to participate in ARHIBAU.HR 2022 conference with a presentation displaying their own scientific research relevant to the topic. 

Izložba

Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.) - izložba i predavanje

06/06/2022
Filip Pračić
U ponedjeljak, 13. lipnja u 18 sati, u prostoru DAZ-a otvara se gostujuća izložba ''Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.)'', koja je dio izložbeno-istraživačkog projekta Galerije Galženica (POUVG) naziva ''Moderni grad – arhitektura i urbanizam Velike Gorice''.

Bookclub

BOOKCLUB Vol.2 - Failed Architecture

03/06/2022
Filip Pračić
U drugoj seansi knjiškog kluba ostajemo fokusirani na temu propasti i neuspjeha, ovoga puta u formi kratkih tekstova sada već legendarnog bloga „Failed Architecture“.

Izložba

Otvorenje ‘Godišnje izložbe ostvarenja’ 1. 6. u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu

31/05/2022
DAZ/UHA
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2021. godini održava se od 1. do 12. lipnja 2022. godine u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.