Arhitektonski simpozij

Dani Orisa 19

Autor/izvor: DAZ 19/09/2019

Ovogodišnji Dani Orisa održat će se u Zagrebu 19. i 20. listopada 2019., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozij koji organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja najznačajnija imena svjetske arhitektonske i kulturne scene, a svake godine okuplja više od 2000 posjetitelja iz Hrvatske, okolnih zemalja, pa i šire.

 

Na ovogodišnjim Danima Orisa svoja će predavanja održati arhitekti i dizajneri:

 

Mario Botta (Švicarska)

Pohađao IUAV u Veneciji kod Carla Scarpe i Giuseppea Mazzariola. Za vrijeme studija radi s Le Corbusierom i Louisom Kahnom. Profesionalnu karijeru započinje 1970. u Luganu; projektira obiteljske kuće, škole, poslovne zgrade i sakralne građevine. Predaje na arhitektonskim fakultetima diljem svijeta. Njegov je rad objavljivan u mnogim publikacijama, predstavljan na izložbama te ovjenčan nizom nagrada.

http://www.botta.ch

 

3LHD  (Hrvatska)

Interdisciplinarni arhitektonski ured, zainteresiran za integraciju raznih disciplina; arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna, umjetnosti. Takav je pristup rezultirao serijom projekata i realizacija u Hrvatskoj i inozemstvu tijekom posljednjih dvadesetak godina. Autori ikoničnih projekata suvremene hrvatske arhitekture, poput Mosta hrvatskih branitelja i Centra Zamet u Rijeci, Splitske rive i hotela Lone.

https://www.3lhd.com/hr

 

Estúdio Gustavo Utrabo (Brazil)

Diplomirao arhitekturu i urbanizam na Federalnom sveučilištu Paraná (UFPR) 2010. Gostujući profesor na Sveučilištu u Hong Kongu i docent na Sveučilištu Escola da Cidade u São Paulu. Jedan od utemeljitelja studija Aleph Zero s kojim je 2018. godine osvojio RIBA-inu nagradu za najboljeg mladog arhitekta i najbolju zgradu. Godine 2019. osnovao Estúdio Gustavo Utrabo

https://gustavoutrabo.com

 

6a architects (Velika Britanija)

Ured 6a architects osnovali su Tom Emerson i Stephanie Macdonald 2001. u Londonu. Osvojili više RIBA-inih nagrada, medalju Schelling 2012., u užem izboru za nagradu Stirling 2017. Emersonu je 2018. dodijeljena nagrada Conrad Ferdinand Meyer u Zürichu. Projekti i teorijska djela ureda izlagani su i objavljivani izvan granica Ujedinjene Kraljevine.  Emerson je predavao na fakultetima poput AA, Cambridge te ETH Zurich. U kolovozu 2019. izabran za dekana ETH Zurich. 

http://www.6a.co.uk

 

Neno Kezić (Hrvatska)

Diplomirao na Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu. Nakon studija radi u uredu Michael Hopkins and Partners u Londonu. Nakon povratka osniva vlastiti ured Arhipolis u Splitu. Redovni je profesor na studiju arhitekture na FGAG, Split. Dobitnik je nagrada Vladimir Nazor, Drago Galić, Bernardo Bernardi, nagrade Zagrebačkog salona, nagrade Artur i nagrade Cemex.

http://www.arhipolis.hr/Arhipolis/People.html

 

Piero Lissoni (Italija)

Studio Lissoni vodi projekte na globalnoj razini u polju arhitekture, produkt dizajna, grafičkog dizajna i korporativnog identiteta. Na čelu s Pierom Lissonijem, studio kombinira niz znanja i vještina i prilagođenim pristupom u različitim poljima razvija stilistički kod koji je nemoguće kopirati te prepoznatljivi vizualni identitet. Među nedavnim realizacijama ističe se projekt interijera Grand Park Hotela Rovinj.

https://www.lissoniassociati.com/en/pierolissoni/

 

Cristóbal Palma (Čile)

Studirao na londonskom Arhitektonskom fakultetu AA prije nego je započeo karijeru fotografa fokusiranog na arhitekturu, putovanja i reportažu. Objavljivan u časopisima poput The New York Times, Domus i Architectural Digest. Izlagao na niz samostalnih izložbi. Autor kratkih filmova posvećenih arhitekturi, od kojih je jedan predstavljen na 13. venecijanskom bijenalu arhitekture, a film Piling Up osvojio je nagradu za najbolji kratki film o arhitekturi na festivalu ArqFilmFest u Santiagu.

https://cristobalpalma.com/

 

Harquitectes (Španjolska)

Arhitektonski studio osnovan 2000. godine sa sjedištem u Sabadellu u Barceloni. Vode ga četiri partnera koji su diplomirali pri E.T.S.A. Vallès. Gostujući predavači diljem Europe i Amerike, a radovi su im priznati brojnim nagradama te odabrani za izložbe u domovini i inozemstvu. Dva projekta nominirana su za nagradu Mies van der Rohe Award 2019.

http://www.harquitectes.com/

 

Moderatori:

 

Maroje Mrduljaš (Hrvatska)

Arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna

 

Dinko Peračić (Hrvatska)

Nagrađivani arhitekt

 

ORIS TALKS - Designing Architectural Education

Ovogodišnji Dani Orisa 19 unose jednu novinu u program. Riječ je o Oris Talks koji će se održati na temu Designing Architectural Education, a u javnoj raspravi sudjelovat će istaknuti međunarodni stručnjaci:

 

Martha Thorne

Izvršna direktorica Pritzkerove nagrade i direktorica Arhitektonskog fakulteta IE u Madridu

Dekanica Fakulteta arhitekture i dizajna IE u Madridu. Izvršna direktorica Pritzkerove nagrade od 2005. Njezini su glavni interesi međunarodna suvremena arhitektura, gradovi u razvoju i promjene  uloge arhitekta. Magistrirala na Sveučilištu u Pennsylvaniji i usavršavala se na londonskom Ekonomskom fakultetu. Članica žirija nekoliko uglednih nagrada, predaje i sudjeluje u nizu međunarodnih arhitektonskih natječaja.

Mia Roth Čerina

Profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu

Izvanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. S Tončijem Čerinom vodi arhitektonski ured. Za realizaciju dječjeg vrtića u naselju Lanište u Zagrebu bili su nominirani za nagradu Viktor Kovačić, a za osnovnu školu u Popovači za nagrade Mies van der Rohe, Medalju HKA i Piranesi. Osvojili su nagradu Viktor Kovačić za 2018. godinu. Uz nastavu i praksu, Roth Čerina je angažirana u aktivnostima kojima je cilj podizanje kulture prostora i razvoj arhitektonske edukacije.

Tom Emerson

Profesor i dekan ETH Zurich

Sa Stephanie Macdonald 2001. u Londonu osnovao ured 6a architects, koji je osvojio više RIBA-inih nagrada, medalju Schelling 2012., u užem izboru za nagradu Stirling 2017. Projekti i teorijska djela ureda izlagani su i objavljivani izvan granica Ujedinjene Kraljevine.  Godine 2018. dodijeljena mu je nagrada Conrad Ferdinand Meyer u Zürichu. Predavao na fakultetima poput AA, Cambridge te ETH Zurich. U kolovozu 2019. izabran za dekana ETH Zurich. 

Tadej Glažar

Profesor i prodekan na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani

Slovenski arhitekt i profesor i prodekan na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, ključna figura slovenske arhitektonske scene. Školovao se na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani i Institutu Berlage u Amsterdamu. Dobitnik nagrade Piranesi i Plečnikove nagrade za osnovnu školu u Kočevju te nagrade Domofin za poslovno-skladišnu kuću u Grosuplju.

 

Izložba:

U sklopu Dana Orisa 19 u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) otvorit će se izložba čileanskog arhitektonskog fotografa i autora kratkih filmova Cristóbala Palme naziva Caracoles.

 

Mario Botta, Kapela Santa Maria degli Angeli, Monte Tamaro, Švicarska; foto: Enrico Cano

 

3LHD, Grand Park Hotel Rovinj, Rovinj, Hrvatska; fotografija: Jure Živković

 

Estúdio Gustavo Utrabo, Dječje selo, Formoso do Araguaia, Brazil; fotografija: Leonardo Finotti

Ostalo

Napustio nas je Dalibor Muraj

06/08/2020
DAZ
S tugom javljamo da nas je napustio dipl.ing.arh. Dalibor Muraj.

Krešimir Rogina - DANAS RIJEČ GOVORI VIŠE OD TISUĆU SLIKA prostorno zvučna instalacija

04/08/2020
DAZ
Najnoviji rad Krešimira Rogine izložen u MSU nastavlja se na njegova istraživanja i promišljanja o arhitekturi u suvremenom okruženju, objavljena u knjizi R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality 2018. godine.

Dječji vrtić Brezovica

03/08/2020
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) provodi Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

22. Salon arhitekture Novi Sad

31/07/2020
DAZ
Društvo arhitekata Novog Sada otvorilo je poziv za slanje radova na 22. Salon arhitekture Novi Sad, koji će se održati od 10. do 17. listopada 2020. godine.

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

30/07/2020
DAZ
HRVATSKA LUTRIJA raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) provodi Natječaj za Uslugu izrade idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja i projektne dokumentacije poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu.

Zakon o obnovi - ključne teze za dopunu

28/07/2020
DAZ
Donosimo našu analizu i ključne teze za dodatno poboljšanje Prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije koji je upravo na raspravi u Hrvatskom Saboru.

Prijave za upis u 7. generaciju DZSAiU

22/07/2020
DAZ
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis u Poslijediplomski doktorski znanstveni studij Arhitektura i urbanizam, za stjecanje akademskog stupnja doktora znanosti iz područja tehničkih znanosti, znanstveno polje arhitektura i urbanizam u akademskoj godini 2020./2021.

U DAZ-u održana press konferencija o modelu zakonodavnog okvira obnove Zagreba

22/07/2020
DAZ
Nakon što su sudjelovale u e-savjetovanju i dale komentare na Prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, stručne arhitektonske udruge i institucije održale su press konferenciju na kojoj su iznijele predloženi model zakonodavnog okvira obnove Zagreba koji za cilj ima kvalitetnu stručnu i socijalno uravnoteženu obnovu s jasnim izvorima financiranja.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: