In memoriam

Arhitekt Nebojša Weiner, 1934.-2021.

Autor/izvor: DAZ 13/07/2021

S tugom javljamo da nas je u 87. godini života napustio uvaženi kolega, arhitekt Nebojša Weiner. Dokumentarni film "Suvremenici - Nebojša Weiner" bit će premijerno prikazan u petak, 16.7.2021, na HRT3 u 17 sati.

U istraživanjima o arhitektonskoj profesiji, među nizom raznih statistika, upada u oči odgovor o tome kada arhitekt planira ići u mirovinu – velik postotak odgovara: nikad. To je posebno vrijedilo za dragog kolegu Nebojšu Weinera, koji je do poznih godina ostao aktivni protagonist hrvatske arhitektonske scene, svjedočeći nizu generacija i sustava prakse. 
 
Rođen 28. svibnja 1934., profesionalno je stasao u vrijeme procvata međunarodnih suradnji koje je Jugoslavija razvijala u sklopu Pokreta nesvrstanih. Već kao student sudjelovao je u programima razmjene, a s mjesta arhitekta projektanta u Arhitektonskom birou Kazimira Ostrogovića odlazi u Afriku gdje od 1965. do 1970. u Gani radi na proširenju Sveučilišta znanosti i tehnologije Kwame Nkrumah u Kumasiju. Rad na projektu „Južni Jadran“ i realizacija hotela Babin Kuk odveli su ga na šestomjesečni boravak u Sjedinjene države, a u Afriku se vraća i 1980-tih gdje radi na studiji Tehničkog fakulteta Umtali u Zimbabveu. Niz godina djeluje u sklopu arhitektonskog biroa Centar 51 u kojem surađuje s arhitektima Kazimirom Ostrogovićem i Vjenceslavom Richterom, između ostaloga na projektu Vile Zagorje, a kasnije u sklopu APB Žnidarec-Weiner.
 
Poznanstvo s kolegom Weinerom obilježilo je početak naše prakse, istovremeno kada mnogi njegovi vršnjaci usporavaju radni ritam. Imali smo sreću i zadovoljstvo surađivati na vrtiću u Laništu i školi u Popovači: preciznosti i iskustvu koje je unio u te projekte dugujemo realizaciju niza namjera koje bismo kao mladi arhitekti previdjeli. Tijekom zajedničkog rada otkrivali smo crtice iz njegove bogate i raznovrsne arhitektonske prakse, a i kad bi ga sretali u njegovim šetnjama po susjedstvu, uvijek je bio zainteresiran za novosti.
 
***
 
Od suradnje na projektu škole do izgradnje prošlo je nekoliko godina, i tek tada u jednom iznenadnom posjetu fakultetskom kabinetu kolega Weiner donosi fotografiju sebe kao desetogodišnjeg dječaka, s razredom učiteljice Višnje Sever, ispred crkve u Popovači gdje je tada živio. Nekoliko mjeseci nakon toga, grad Popovača odlučuje školu nazvati po majci te učiteljice, slikarici i etnografkinji Zorki Sever. Spomenuta fotografija otvorila je predavanje o školi u Orisu 2018: trenutak u kojem se gledaju kolega Weiner iz prvog reda i desetogodišnji Neša, obojica nasmiješeni, zatvorio je krug. 
 
U ime generacija kolegica i kolega s kojima je projektirao i surađivao, velika Vam hvala.
 
Mia Roth i Tonči Čerina
 
 
*Fotografija iz filma "Suvremenici - Nebojša Weiner", HRT 2020.
 
 
Dokumentarni film "Suvremenici - Nebojša Weiner" bit će premijerno prikazan u petak, 16.7.2021, na HRT3 u 17 sati.
 
 
Urednica i redateljica filma je Ana Marija Habjan, scenaristice su Ana Marija Habjan i Tamara Bjažić, a snimatelj Mario Britvić. Produkcija: HRT, 2020.

 

Ostalo

Logorun - otočke taktike

14/09/2021
DAZ

Arhitektonski ured Prostorne taktike d.o.o. u suradnji sa općinom Tribunj organiziraju višednevni seminar pod nazivom "Logorun – otočke taktike" koji će se održati na otoku Logorunu i u prostorima društvenog centra Tribunj od 16. do 19. rujna 2021.
 

ArhiBau - najveći sajam graditeljstva u regiji u listopadu u Areni Zagreb

10/09/2021
DAZ
Od 7. do 9. listopada održat će se Arhibau, prvi regionalni sajam i konferencija s glavnim fokusom na održivost u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu, podizanju standarda stanovanja i obnovi potresom pogođenih područja. Osnovna je tema konferencije bazirana na inicijativi Europske Komisije - Novi europski Bauhaus - čiji je ambiciozan cilj provedba Europskog zelenog plana.

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske gosp. Andreju Plenkoviću

10/09/2021
Reakcija strukovnih organizacija na izjave državnog tajnika Željka Uhlira.

„Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi” autora prof. dr. sc. Zlatka Karača

08/09/2021
DAZ
HRVATSKO-IZRAELSKO DRUŠTVO ima čast i zadovoljstvo pozvati vas na promociju monografije „Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi” autora prof. dr. sc. Zlatka Karača izdane u sunakladi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS.

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma: Ping – Repozitorij budućnosti

06/09/2021
DAZ/UHA
Pozivamo autorice i autore na prijavu projekata – bez obzira na svrhu, mjerilo i vrijeme nastanka, a posebno se potiču prijave novih radova nadahnutih temom Salona.

"Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata" u Narodnom muzeju Zadar - Kneževa palača

02/09/2021
DAZ
Otvorenje izložbe i obilazak izložbe s autoricama održat će se u utorak, 7. rujna 2021. u 12.00 sati. Izložba će biti otvorena do 1. listopada 2021. 

Ante Rožić (1934 – 2021)

16/08/2021
DaZ/UHA
U tuzi javljamo da je arhitekt i urbanist Ante Rožić, dobitnik Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo, preminuo u subotu, 14. kolovoza 2021., u Zagrebu. Oproštaj od uvaženog kolege bit će u krugu obitelji.

Arhitekt Željko Kovačić, 1951.-2021.

15/08/2021
DAZ
Arhitekt Željko Kovačić napustio nas je 13. kolovoza 2021. godine. Ispraćaj je na Krematoriju u utorak 17. kolovoza 2021. godine u 14,40 sati.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: