Konferencija

9. Dani zagrebačke arhitekture 19.- program

Autor/izvor: DAZ 21/05/2019

Dani zagrebačke arhitekture godišnja su manifestacija koju Društvo arhitekata Zagreba organizira od 2011. godine. Program sačinjavaju predavanja, prezentacije, okrugli stolovi i obilasci istaknutih arhitektonskih ostvarenja sa stručnim vodičima i autorima. Svrha programa je popularizacija arhitekture i educiranje stručne i šire javnosti o arhitektonsko-urbanističkim ostvarenjima.
 
Na ovogodišnjim Danima zagrebačke arhitekture vraćamo se temi stambene arhitekture kao najzastupljenijem obliku arhitektonske prakse te najvećem udjelu izgrađenog prostora i bitnom stvaratelju slike grada. Raspravama o stanovanju želja nam je potaknuti stvaranje novog sustava vrednovanja stambene arhitekture, uz tradiciju uređenog sustava projektiranja i stanogradnje u Hrvatskoj. Kvaliteta stambenog fonda i kvaliteta stanovanja dio su vrijednosti društva u cjelini.
 
Program će zadržati formate okruglih stolova i studentskih radionica, a osim prezentacija novih realizacija stambene arhitekture i njihovog obilaska, raspon tema konferencije uključivat će, između ostalog, i uzbudljive primjere eksperimentalne gradnje ne-luksuznih obiteljskih kuća koje gravitiraju oko pitanja „kako arhitekti grade, kada grade sami za sebe?“.
 
DZA 2012 - obilazak
 
Neizostavan je i uspjeh konzervatorsko-restauratorskog projekta poznatog 'Vitićevog nebodera', kao i revitaliziranje zajednice koja je dovela do revitalizacije same zgrade, u vidu programa 'Bacača sjenki'. Organizirane akcije u sklopu projekta 'Vitić pleše' uvelike su doprinijele podizanju svijesti o vrijednosti zgrade te rezultirale njenom zaštitom kao spomenika kulture.
 
Svjesni smo također da stanovanje, kao najvažnija sastavnica socijalnog razvoja društva, a posljedično i gospodarskog napretka treba biti društveno regulirano i kontrolirano područje, ne samo po pitanju dostupnosti stana, nego i po pitanju osiguranja osnovnog standarda i kvalitete stanovanja, kao i omogućavanja da cijene stanova budu prihvatljive ranjivim skupinama stanovništva. Zbog toga stanovanje zaslužuje iznimnu pozornost u planiranju, projektiranju i gradnji, bez obzira radi li se o individualnim, poduzetničkim ili društvenim naporima da se osigura stambeni prostor. Posljedično, tema koja zaslužuje osvrt je stanje poticajne stanogradnje u Hrvatskoj, usporedba sa tržišnim trendovima, te usporedba i razmjena iskustava sličnih europskih modela priuštivog stanovanja, imajući u vidu i sekciju graditeljstva i prostornog planiranja 'Zaklade za Etičko Financiranje', te aktualnu Europsku inicijativu „Housing for all“.
 
DZA 2012 - obilazak
 

Program Dana Zagrebačke arhitekture '19

U peterodnevnom programu, u popodnevnim satima, bavimo se temama:

  • Utorak 28.5. prostorno planiranje stambenih naselja,
  • Srijeda 29.5. stanovanje u obiteljskim kućama,
  • Četvrtak 30.5. stanovanje u zajednici i stambene politike,
  • Petak 31.5. prezentacije realizacija stambenih arhitektonskih ostvarenja
  • Subota 1.6. obilazak arhitektonskih realizacija po Zagrebu (uz plaćanje 60kn)
Prvi dan 9. Dana zagrebačke arhitekture, u utorak 28.05.2019., posvećen je urbanizmu i prostornom planiranju stambenih naselja u gradu Zagrebu. 
 
U srijedu 29.05. arhitekti će nam predstaviti projekte koje su radili za vlastite stambene potrebe, uključujući gradnje eksperimentalnih obiteljskih kuća.
 
U četvrtak 30.05. dan je posvećen temi stanovanja u zajednici i stambenih politika. Promišljanja će nam predstaviti developeri i nosioci gradskih stambenih politika kao i NGO udruge zainteresirane za temu stanovanja.
 
U petak 31.05. u Američkoj međunarodnoj školi održat će se središnje događanje uz prigodni domjenak. Nakon obilaska škole koja je ove godine dobila Medalju za arhitekturu, očekuju vas kratke prezentacije najnovijih ostvarenja u području stambene arhitekture. 
 
Subota 01.06. rezervirana je za obilazak realizacija predstavljenih na prethodnom danu konferencije, a okupljanje je u 09:00 sati ispred Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici br. 9. 
 
Potrebno je izvršiti prijavu dolaska za sve dane Dana zagrebačke arhitekture 2019 na e-mail:  DZA2019_prijava@d-a-z.hr
 
Obilazaka realizacija u subotu 1.6.2019. plaća se 60kn za autobusni prijevoz. Uplata se vrši na račun Društva arhitekata Zagreba HR12 2360 0001 1015 4854 7, u opisu: DZA2019 obilazak, Ime i prezime.