Konferencija

9. Dani zagrebačke arhitekture 19.- program

Autor/izvor: DAZ 21/05/2019

Dani zagrebačke arhitekture godišnja su manifestacija koju Društvo arhitekata Zagreba organizira od 2011. godine. Program sačinjavaju predavanja, prezentacije, okrugli stolovi i obilasci istaknutih arhitektonskih ostvarenja sa stručnim vodičima i autorima. Svrha programa je popularizacija arhitekture i educiranje stručne i šire javnosti o arhitektonsko-urbanističkim ostvarenjima.
 
Na ovogodišnjim Danima zagrebačke arhitekture vraćamo se temi stambene arhitekture kao najzastupljenijem obliku arhitektonske prakse te najvećem udjelu izgrađenog prostora i bitnom stvaratelju slike grada. Raspravama o stanovanju želja nam je potaknuti stvaranje novog sustava vrednovanja stambene arhitekture, uz tradiciju uređenog sustava projektiranja i stanogradnje u Hrvatskoj. Kvaliteta stambenog fonda i kvaliteta stanovanja dio su vrijednosti društva u cjelini.
 
Program će zadržati formate okruglih stolova i studentskih radionica, a osim prezentacija novih realizacija stambene arhitekture i njihovog obilaska, raspon tema konferencije uključivat će, između ostalog, i uzbudljive primjere eksperimentalne gradnje ne-luksuznih obiteljskih kuća koje gravitiraju oko pitanja „kako arhitekti grade, kada grade sami za sebe?“.
 
DZA 2012 - obilazak
 
Neizostavan je i uspjeh konzervatorsko-restauratorskog projekta poznatog 'Vitićevog nebodera', kao i revitaliziranje zajednice koja je dovela do revitalizacije same zgrade, u vidu programa 'Bacača sjenki'. Organizirane akcije u sklopu projekta 'Vitić pleše' uvelike su doprinijele podizanju svijesti o vrijednosti zgrade te rezultirale njenom zaštitom kao spomenika kulture.
 
Svjesni smo također da stanovanje, kao najvažnija sastavnica socijalnog razvoja društva, a posljedično i gospodarskog napretka treba biti društveno regulirano i kontrolirano područje, ne samo po pitanju dostupnosti stana, nego i po pitanju osiguranja osnovnog standarda i kvalitete stanovanja, kao i omogućavanja da cijene stanova budu prihvatljive ranjivim skupinama stanovništva. Zbog toga stanovanje zaslužuje iznimnu pozornost u planiranju, projektiranju i gradnji, bez obzira radi li se o individualnim, poduzetničkim ili društvenim naporima da se osigura stambeni prostor. Posljedično, tema koja zaslužuje osvrt je stanje poticajne stanogradnje u Hrvatskoj, usporedba sa tržišnim trendovima, te usporedba i razmjena iskustava sličnih europskih modela priuštivog stanovanja, imajući u vidu i sekciju graditeljstva i prostornog planiranja 'Zaklade za Etičko Financiranje', te aktualnu Europsku inicijativu „Housing for all“.
 
DZA 2012 - obilazak
 

Program Dana Zagrebačke arhitekture '19

U peterodnevnom programu, u popodnevnim satima, bavimo se temama:

  • Utorak 28.5. prostorno planiranje stambenih naselja,
  • Srijeda 29.5. stanovanje u obiteljskim kućama,
  • Četvrtak 30.5. stanovanje u zajednici i stambene politike,
  • Petak 31.5. prezentacije realizacija stambenih arhitektonskih ostvarenja
  • Subota 1.6. obilazak arhitektonskih realizacija po Zagrebu (uz plaćanje 60kn)
Prvi dan 9. Dana zagrebačke arhitekture, u utorak 28.05.2019., posvećen je urbanizmu i prostornom planiranju stambenih naselja u gradu Zagrebu. 
 
U srijedu 29.05. arhitekti će nam predstaviti projekte koje su radili za vlastite stambene potrebe, uključujući gradnje eksperimentalnih obiteljskih kuća.
 
U četvrtak 30.05. dan je posvećen temi stanovanja u zajednici i stambenih politika. Promišljanja će nam predstaviti developeri i nosioci gradskih stambenih politika kao i NGO udruge zainteresirane za temu stanovanja.
 
U petak 31.05. u Američkoj međunarodnoj školi održat će se središnje događanje uz prigodni domjenak. Nakon obilaska škole koja je ove godine dobila Medalju za arhitekturu, očekuju vas kratke prezentacije najnovijih ostvarenja u području stambene arhitekture. 
 
Subota 01.06. rezervirana je za obilazak realizacija predstavljenih na prethodnom danu konferencije, a okupljanje je u 09:00 sati ispred Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici br. 9. 
 
Potrebno je izvršiti prijavu dolaska za sve dane Dana zagrebačke arhitekture 2019 na e-mail:  DZA2019_prijava@d-a-z.hr
 
Obilazaka realizacija u subotu 1.6.2019. plaća se 60kn za autobusni prijevoz. Uplata se vrši na račun Društva arhitekata Zagreba HR12 2360 0001 1015 4854 7, u opisu: DZA2019 obilazak, Ime i prezime.
 
 
(klikni za uvećani prikaz)
 
Plan obilaska, subota 01.06. 
 
 
Pitanja standardizacije i valorizacije stanova i stambenih zgrada ponovno se nameće. Društvo koje želi biti odgovorno i prema budućim generacijama, ne može si dopustiti da zgrada sagrađena s trajnošću stotinu godina bude višak za trideset godina. Standardi stanovanja mogu biti tako postavljeni da svakom građaninu daju jasnu informaciju o kakvom je stanu riječ: o stanu prihvatljive razine funkcionalnosti i prostornih kvaliteta ili pak o stanu nižeg ili višeg standarda, u koji se tada svjesno ulazi. Tema kategorizacije,  kao  i osiguranja stambenog standarda koji će sadržavati odnos prema mnogim čimbenicima koji utječu na kvalitetu elemenata i sustava stanovanja, te pokušaj da se on usustavi, makar i na razini idejnog prijedloga, bit će jedna od bitnih tema i pothvata ove konferencije, jer odgovornost u ovom procesu leži podjednako na stručnosti arhitekata, kao i na političkoj volji društveno odgovorne vlasti.
 
 
Program je namijenjen arhitektima i urbanistima, kao i drugim srodnim profesijama i kulturnim djelatnicima te građanima, svima koje zanimaju arhitektonska i urbanistička ostvarenja stambenih zgrada, izgrađenih u posljednjih sedam godina. Pratite nas na web-u i Facebook-u Društva arhitekata Zagreba kako biste bili u toku sa novostima i zanimljivostima vezanim uz konferenciju.
 
Programski odbor:
Tihomil Matković, autor programa DZA i voditelj programskog odbora
Izv.prof. Branimir Rajčić
Branka Grgić
Nikica Ličina

Organizacijski odbor:
Filip Pračić, voditelj organizacijskog odbora
Luca Majica
Vili Rakita
Iva Mandurić
Bruno Lang Kosić
Marin Nižić, dizajn

Donatori:

 

 

Ostalo

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.