Radna grupa

2. SASTANAK URBANISTIČKE SEKCIJE: Fenomen fantastične šume i UPU Lušćić-centar

Autor/izvor: Filip Pračić 24/06/2022

Pozivamo vas na drugi sastanak urbanističke sekcije koji će se održati u četvrtak 30.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a. Drugi sastanak urbanističke sekcije posvetit ćemo analizi natječajnog rada „Fenomen fantastične šume“ te njegovoj implementaciji u UPU Luščić-Centar.

Grad Karlovac pokrenuo je transformaciju područja bivše vojarne Luščić, kroz međunarodni EUROPAN natječaj 2019. na kojem je 1. nagradu osvojio rad pod nazivom The Fantastic Forest Phenomenon. Natječajnim radom za urbanu regeneraciju bivše vojarne Luščić u Karlovcu zamišljeno je gradsko naselje hibridne namjene, prirodno-urbano stanište koje postaje zelena oaza grada. Projektiran je sustav, a ne niz fiksnih objekata u prostoru, dopuštajući naknadna usklađivanja s mijenjajućim potrebama suvremenog grada. Zatečeni šumoliki krajolik novim arhitektonsko-urbanističkim postavkama naglašava i koristi prirodno, a pažljivo udomaćuje ljudsko, ostvarujući pritom zdrave temelje za buduće generacije. Planirano kružno gospodarenje tvarima i resursima unutar naselja osigurava mu stupanj samoodrživosti i energetske neovisnosti, a ujedno ga čini i svojevrsnom arenom za eksperiment: mogući pilot-projekt za suvremeno, produktivno naselje 21. stoljeća.

 

Prvonagrađeni rad The Fantastic Forest Phenomenon implementiran je u Urbanistički plan uređenja (UPU) Luščić-centar, kojeg je izradila tvrtka Urbanistica d.o.o. iz Zagreba u suradnji s autorskim timom, a koji je službeno donesen u veljači 2022. godine. UPU Luščić-centar je rezultat suradnje Grada Karlovca, Savjetodavnog tijela EUROPAN-a, autorica natječajnog rada i stručnog izrađivača, a kroz participativni proces uključeni su i brojni drugi stručnjaci kao i šira javnost. Čitav projekt (natječajni rad + implementacija u UPU) je ušao u finale nagrada New European Bauhaus u kategoriji Rising stars. Urbanistički plan je stupio na snagu i upravo se provodi kroz projekte Grada Karlovca na području Luščića (infrastruktura, škola, vrtić i sl.).

 

Autorice natječajnog rada The Fantastic Forest Phenomenon:

Hana Dašić, mag.ing.arch., Iva Erić, mag.ing.arch., Jana Horvat, mag.ing.arch., Ria Tursan, mag.ing.arch.

 

Stručni tim urbanističkog plana uređenja Luščić-Centar:

stručni tim Urbanistica d.o.o. :

Nikola Adrović, mag.ing.aedif., Luka Krstulović, mag.ing.arch., Vilma Stopfer, mag.ing.prosp.arch., Jasminka Pilar-Katavić, dipl.ing.arh.

stručni suradnici iz drugih područja:

dr. sc. Jana Vukić, prof. soc., mr. sci. Rafaela Kovačević Pašalić, dipl. ing. geog.

 

Obzirom na njegovu aktualnost, kao i kompleksnost procedure od začetka do provedbe, natječajni rad „Fenomen fantastične šume“ i njegova implementacija u UPU Luščić-Centar predstavljaju izvrstan case-study za našu sekciju, a kritički osvrt na ovaj proces pružit će nam autorice natječajnog rada, kao i predstavnici stručnog tima izrađivača urbanističkog plana uređenja, koji će nam se pridružiti na sastanku sekcije.

Događaj je otvorenog tipa, a sekcija i dalje u svojoj formativnoj fazi, tako da pozivamo i potičemo sve zainteresirane da se također priključe sastanku.

Vidimo se 30.6. u 18h u DAZ-u!

Ostalo

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Filip Pračić i Mauro Sirotnjak

02/08/2022
U četvrtoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Maura Sirotnjaka, arhitekta, aktivista, člana Nove Ljevice i vijećnika aktualnog saziva Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Marin Duić i Jana Horvat

26/07/2022
Filip Pračić
U trećoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Janu Horvat, arhitekticu i istraživačicu, asistenticu na Katedri za projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Natječaj

Competition for the selection of ideal urban-architectural solution for city district J 14 Rasаdnik Skopje

26/07/2022
DAZ
The contracting authority, Municipality of Kisela Voda – Skopje is in a need of an open competition solution for a conceptual design of the city quarter J14 - Rasadnik, Skopje.

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Tea Truta i dr.sc. Tamara Bjažić Klarin

19/07/2022
U drugoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo dr.sc. Tamaru Bjažić Klarin, povjesničarku i arhitekticu, višu znanstvenu suradnicu na Institutu za povijest umjetnosti.

ArhiBau2022

Arhibau.hr 2021 - brošura

19/07/2022
DAZ
Prvi međunarodni sajam ArhiBau.hr, koji je uz prateću stručnu konferenciju, okupio sve relevantne dionike građevinskog sektora, održan je u Areni Zagreb od 7. do 9. listopada 2021. Predstavljamo vam brošuru sajma i konferencije koju možete pregledati online.

Tribina

Pravo na grad: Priuštivo stanovanje i prostorno planiranje

18/07/2022
DAZ
Pravo na grad vas poziva na prvu od serija tribina na temu planiranja grada i njegovih stambenih politika. Na prvoj tribini razgovarat ćemo s Nikšom Božićem i Antunom Sevšekom.

Najava

PODCAST "Prednji plan" - Luka Krstulović i Ivan Križić

08/07/2022
Filip Pračić
Idući utorak (12.7.2022.) očekuje vas online nova epizoda podcasta Prednji plan! Voditelj Luka Krstulović i arhitekt Ivan Križić razgovarali su o ulozi arhitekata u društvu te analizirali trenutno stanje struke.

Ljetna škola

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

04/07/2022
DAZ
Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se i ove godine od 6. do 14. kolovoza 2022.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.