Radna grupa

2. SASTANAK URBANISTIČKE SEKCIJE: Fenomen fantastične šume i UPU Lušćić-centar

Autor/izvor: Filip Pračić 24/06/2022

Pozivamo vas na drugi sastanak urbanističke sekcije koji će se održati u četvrtak 30.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a. Drugi sastanak urbanističke sekcije posvetit ćemo analizi natječajnog rada „Fenomen fantastične šume“ te njegovoj implementaciji u UPU Luščić-Centar.

Grad Karlovac pokrenuo je transformaciju područja bivše vojarne Luščić, kroz međunarodni EUROPAN natječaj 2019. na kojem je 1. nagradu osvojio rad pod nazivom The Fantastic Forest Phenomenon. Natječajnim radom za urbanu regeneraciju bivše vojarne Luščić u Karlovcu zamišljeno je gradsko naselje hibridne namjene, prirodno-urbano stanište koje postaje zelena oaza grada. Projektiran je sustav, a ne niz fiksnih objekata u prostoru, dopuštajući naknadna usklađivanja s mijenjajućim potrebama suvremenog grada. Zatečeni šumoliki krajolik novim arhitektonsko-urbanističkim postavkama naglašava i koristi prirodno, a pažljivo udomaćuje ljudsko, ostvarujući pritom zdrave temelje za buduće generacije. Planirano kružno gospodarenje tvarima i resursima unutar naselja osigurava mu stupanj samoodrživosti i energetske neovisnosti, a ujedno ga čini i svojevrsnom arenom za eksperiment: mogući pilot-projekt za suvremeno, produktivno naselje 21. stoljeća.

 

Prvonagrađeni rad The Fantastic Forest Phenomenon implementiran je u Urbanistički plan uređenja (UPU) Luščić-centar, kojeg je izradila tvrtka Urbanistica d.o.o. iz Zagreba u suradnji s autorskim timom, a koji je službeno donesen u veljači 2022. godine. UPU Luščić-centar je rezultat suradnje Grada Karlovca, Savjetodavnog tijela EUROPAN-a, autorica natječajnog rada i stručnog izrađivača, a kroz participativni proces uključeni su i brojni drugi stručnjaci kao i šira javnost. Čitav projekt (natječajni rad + implementacija u UPU) je ušao u finale nagrada New European Bauhaus u kategoriji Rising stars. Urbanistički plan je stupio na snagu i upravo se provodi kroz projekte Grada Karlovca na području Luščića (infrastruktura, škola, vrtić i sl.).

 

Autorice natječajnog rada The Fantastic Forest Phenomenon:

Hana Dašić, mag.ing.arch., Iva Erić, mag.ing.arch., Jana Horvat, mag.ing.arch., Ria Tursan, mag.ing.arch.

 

Stručni tim urbanističkog plana uređenja Luščić-Centar:

stručni tim Urbanistica d.o.o. :

Nikola Adrović, mag.ing.aedif., Luka Krstulović, mag.ing.arch., Vilma Stopfer, mag.ing.prosp.arch., Jasminka Pilar-Katavić, dipl.ing.arh.

stručni suradnici iz drugih područja:

dr. sc. Jana Vukić, prof. soc., mr. sci. Rafaela Kovačević Pašalić, dipl. ing. geog.

 

Obzirom na njegovu aktualnost, kao i kompleksnost procedure od začetka do provedbe, natječajni rad „Fenomen fantastične šume“ i njegova implementacija u UPU Luščić-Centar predstavljaju izvrstan case-study za našu sekciju, a kritički osvrt na ovaj proces pružit će nam autorice natječajnog rada, kao i predstavnici stručnog tima izrađivača urbanističkog plana uređenja, koji će nam se pridružiti na sastanku sekcije.

Događaj je otvorenog tipa, a sekcija i dalje u svojoj formativnoj fazi, tako da pozivamo i potičemo sve zainteresirane da se također priključe sastanku.

Vidimo se 30.6. u 18h u DAZ-u!

Ostalo

Edukacija za buduće arhitekte

Pripreme za prijemni - arhitektura 2023

05/12/2022
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba provodi pripreme za prijemni ispit na arhitektonski i srodne fakultete za 2023. godinu. 

Tribina

Povijest i sadašnjost GMK

02/12/2022
DAZ
Tribina u povodu objavljivanja publikacije Strujanja / Currents, 34 godine Galerije Miroslav Kraljević (Uredile Ana Kovačić, Sanja Sekelj, Lea Vene. Nakladnik: GMK – Generator multidisciplinarnih koprodukcija, Zagreb, 2020.) održat će se u utorak, 13. prosinca 2022. u 13h u DAZ-u.

Podcast

Prednji Plan S01E07 / Vanja Radovanović

21/11/2022
Filip Pračić
U trećoj epizodi drugog ciklusa podcasta Prednji plan čija je tema „PARTICIPACIJA I PROSTOR“ ugostili smo Vanju Radovanovića. 

Izložba

Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb + AABiH20182022 @ UHA

21/11/2022
DAZ
UHA je pokrenula novu programsku liniju Međunarodne mreže, posvećenu razmjeni znanja i uspostavljanju trajnih suradnji s inozemnim praksama, organizacijama i institucijama koje djeluju u arhitekturi i bliskim područjima.

Predavanje

PREDAVANJE ARHITEKTONSKOG UREDA MR 2

14/11/2022
DAZ
15. studenoga u Oris Kući arhitekture u 18 sati održat će se predavanje arhitektonskog ureda  MR 2.

Otvorenje izložbe

INOVACIJE U ARHITEKTURI I DIZAJNU

08/11/2022
DAZ
U utorak, 8. studenoga 2022. u 19 sati galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom "Inovacije u arhitekturi i dizajnu" autora dipl.ing.arh. Ljubomira Miščevića, dipl.diz. Zlatka Kapetanovića i dipl.diz. Sanje Bencetić. Izložba je prikaz triju tema troje autora koje su odabrali za istraživanje u okviru Malog umjetničkog istraživačkog projekta Arhitektonskog fakulteta. Ova izložba se besplatno može pogledati do 25.11.2022.

In memoriam

Boris Koružnjak, 1955.-2022.

07/11/2022
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je napustio uvaženi kolega arhitekt Boris Koružnjak.

Izložba

DIGITALNA POP-UP IZLOŽBA STUDENTSKIH RADOVA

02/11/2022
Filip Pračić
Uoči obilježavanja Svjetskog dana urbanizma, Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu (KUPPPA), Vas poziva na otvorenje POP-UP digitalne izložbe studentskih radova ISTOČNI NOVI ZAGREB.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.