Javni prostor

Trojanski kolektiv u Zagrebu

Autor/izvor: DAZ / UrbanFestival 07/12/2013

UrbanFestival poziva na izvedbu umjetničke grupe LIGNA te razgovor s jednim od članova ovog njemačkog kolektiva u sklopu programa Mikropolitike 14.12. u 19h u Showroomu Galerije Nova.

„Tko ima pravo definirati prostor grada? Tijekom posljednjih godina srce Zagreba je bilo poprište različitih borbi u kojima se ovo pitanje iznova postavljalo. Pobjednici povijesti se nisu umorili u ostavljanju spomenika svojih trijumfa: kopali su rupe, gradili centre i dizali skupe stanove. Kao proslava ove pobjede, nezaustavljivo širenje komercijaliziranih zona zabave pretvara ulice u prostore spektakla.

Nitko ne može poreći: arhitektura grada predstavlja nepobitne činjenice. Ali nema te zgrade koja može služiti samo namjeri radi koje je građena. Trojanski kolektiv stoga nudi vježbu iz praktične kritike arhitekture. Pita svoje sudionike – a to može biti svatko – da privremeno preuzmu prostor u centru Zagreba uvodeći nove pokrete, geste i upotrebe. Čineći to, Trojanski kolektiv će ostati neprimijećen: poput drevnih grčkih posjetitelja Troje, zna se maskirati, postati nevidljiv ispod vela koji je prekrivao već i flaneure 19. stoljeća: mase." LIGNA

*Napomena: Zbog ograničenog broja publike i specifičnosti izvedbe molimo da svoj dolazak potvrdite mailom na adresu: blok@blok.hr ili SMS porukom na 091 2565656.

Razgovor s članom Ligna kolektiva Torstenom Michaelsenom održat će su u sklopu programa M i k r o p o l i t i k e, 14.12. u 19h, u Showroomu Galerije Nova.

O umjetnicima: LIGNA postoji od 1997. Čine ju Ole Frahm, Michael Hueners i Torsten Michaelsen, koji od ranih ’90-ih rade u Freies Sender Kombinat (FSK), javnoj neprofitnoj radio stanici u Hamburgu. Svaka dva tjedna proizvode program Lignas Music Box, kojim pozivaju slušatelje da zovu i sviraju svoju omiljenu pjesmu. Svim njihovim radovima zajedničko je poimanje publike kao kolektiva proizvođača. Tako se u privremenom udruživanju mogu proizvesti nepredvidljivi efekti koji izmiču kontroli i regulaciju prostora stavljaju pred izazove.

O UrbanFestivalu 13:

 U 12 godina trajanja UrbanFestivala, brojni su se projekti i intervencije odvili na različitim zagrebačkim trgovima, a temi trga u cijelosti je posvećeno novo festivalsko izdanje, prvi put formatirano kroz trogodišnji period. Trajanje od 2013. do 2015. omogućuje nam dulje istraživanje fenomena trga i njegovu refleksiju u današnjoj dominaciji neoliberalne paradigme koja rastače potencijal grada za političku mobilizaciju, kao i za razvijanje umjetničkih i drugih suradničkih projekata kroz više faza. Naslovom Natrag na trg! UrbanFestival13 direktno se referira na istoimeni dokumentarni film Petra Loma u kojem autor prati nekoliko politički angažiranih priča stanovnika postrevolucionarnog Egipta. Imajući na umu demonstracije na trgu Tahrir, ali i borbu za očuvanje javnog prostora na Cvjetnom trgu u Zagrebu namjeravamo istražiti koje su političke i ekonomske promjene utjecale na transformaciju političke funkcije te urbanističke jedinice. Pitajući se koji su mogući načini ponovnog prisvajanja trga kao javnog prostora i mjesta političke konfrontacije istražujemo trgove u različitim dijelovima Zagreba. Kroz radionice i umjetničke izvedbe od lipnja do prosinca 2013. u prvoj etapi projekta otvaramo prostor za ponovno preispitivanje funkcije trgova na kojima je trend privatizacije javnog prostora očit i već notoran, kao i za pronalaženje novih punktova i novih načina djelovanja.

organizator: [BLOK]
kustosice: Ivana Hanaček i Ana Kutleša

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: