Manifestacija

Noć muzeja 2016

Autor/izvor: DAZ / MDC 26/01/2016

Hrvatsko muzejsko društvo 11. godinu za redom organizira Noć muzej, manifestaciju u kojoj dvjestotinjak muzeja, galerija i kulturnih institucija diljem Hrvatske otvara svoja vrata posjetiteljima do kasno u noć.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestacij u koju se uključuje sve više muzeja i gradova a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.

Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanju muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.

Prigodan program organizira se svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati doo jedan sat iza ponoći uz besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove. Program se provodi u suradnji i prema mogućnostima i idejama sudionika manifestacije, a u skladu sa spomenutim ciljevima. Događanja su vrlo raznolika: otvorenje izložbe, predavanja, radionice, koncert, performans, promocija, specijalno osmišljeno vodstvo, kazališna predstava, besplatno dijeljenje ili prigodna prodaju muzejskih publikacija i suvenira, te ostala prigodna događanja. U press centru Noći muzeja prikupljaju se podaci o broju posjetitelje te izvješćuje javnost o uspjehu manifestacije. Manifestacija je podržana od Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i mnogih sponzora.

Jedanaestu  Noć muzeja 2016.  obilježit će tema pod nazivom utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer,  hrvatski mecena kojom bi se 29. siječnja 2016. godine od 18:00 sati do 01:00 sat održala manifestacija  Noći muzeja 2016 i odala počast jednom od utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija, političaru i biskupu te jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća. Time bi se posebno naglasila vrijednost sakralnih fundusa kao vrijednih i značajnih kulturnih dobra, te utjecaj biskupa J.J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki  kao i sve značajniju intenciju otvaranja sakralnih muzeja.  Stoga se posebno pozivaju i očekuje   sudjelovanje crkvenih muzeja i zbirki. No, tema desete obljetnice Noći muzeja je i nastavak ideja manifestacije da se kroz muzejske i sakralne  funduse i događanja, predstave  velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti, a s druge strane da se u kraju iz kojeg su te velike ličnosti potekle, afirmiraju moguće kulturno-turističke ture, poput prošlogodišnjih itinerera Meštrovićevim i Teslinim krajem, koje kroz kulturu mogu doprinjeti održivom razvoju destinacije.

Stoga će Noć muzeja 2016. biti ostvarena u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, gradom Zagrebom, gradom Osijekom  i Muzejom Slavonije Osijek kao glavnim partnerima, naglašavajući veze jednoga velikoga čovjeka, i njegova voljenoga grada. Strossmayera i Osijeka.  Tema Noći muzeja 2016. utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena bit će podržana od strane muzejskih, sakralnih, arhivskih i baštinskih ustanova, obzirom na bogatstvo fundusa i stalnih postava istih u kojima se nalaze brojni izumi i otkrića iz sfere znanosti i umjetnosti, koji će za trajanja manifestacije biti prezentirani posjetiteljima.



U organizaciji HMD-a planiraju se dva veća događanja, jedan u Zagrebu kao centralni događaj s osmišljenim programom otvaranja Noći muzeja s visokim uzvanicima političkog i kulturnog ugleda, obilaska atraktivnih programa u muzejima Grada Zagreba, organizaciji atraktivnog umjetničko zabavnog programa na trgovima u centru Grada Zagreba. Organizacija koncerta na otvorenom i ostalih pratećih događanja bit će praćena ugostiteljskom ponudom i prodajom prigodnih suvenira u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom Grada Zagreba. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, glavni cilj Noći muzeja postaje djelovanje u skladu s kulturnom politikom Europske unije, koja naglašava stvaranje nove publike, čime se kulturna ponuda širi prema širem i novom sloju korisnika, do kojeg organizatori Noći muzeja 2016. planiraju doprijeti i preko granica Republike Hrvatske, povezivanjem nacionalnih i lokalnih muzejskih ustanova sa regionalnim i europskim muzejskim institucijama.

Posjetitelje koji odluče Noć muzeja provesti u Muzejskom dokumentacijskom centru očekuje izlet u prošlost na temu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, vremena kad se osniva MDC i veliki broj hrvatskih muzeja. Program počinje u 20.00 sati predstavljanjem vizualnih rješenja na temu 60-te obljetnice osnutka MDC-a od strane Studenata Studija dizajna Sveučilišta u Zagrebu, a najatraktivniji dio programa svakako je plesni tečaj za odrasle koji će voditi Ksenija Pluščec Quesnoit i Nicolas Quesnoit, svima poznatiji kao pobjednik „Plesa sa zvijezdama“, u sklopu kojeg  će sudionici u ritmu East Coast Swinga uplesati u razdoblje 50tih godina - vrijeme Bearnardijeva stolca, Ghetaldusovih naočala, prvih opatijskih festival.


Programi Noći muzeja 2016. koja se održava u petak 29. siječnja 2016. od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći tradicionalno su besplatni za sve posjetitelje. Sve obavijesti o programima moguće je vidjeti na službenim stranicama Noći muzeja 2016., www.nocmuzeja.hr , kao i na društvenim mrežama.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.