Think Space

Lansiranje novog Think Space ciklusa

Autor/izvor: DAZ 26/09/2013

Think Space program Društva arhitekata Zagreba ide dalje. Nakon dva uspješna izdanja, danas, u utorak 24. rujna u Laubi u 18h nam predstoji lansiranje trećeg ciklusa, dok je ovogodišnja krovna tema „Money / Novac“ te prvog natječajnog zadatka "Territories/ Teritoriji".

Think Space, međunarodni je program u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, koji kroz seriju konceptualnih online arhitektonskih natječaja, javnih skupova i kulturnih događanja, od 2010., omogućuje razmjenu iskustava i znanja mladih profesionalaca. Namijenjen je arhitektima, studentima arhitekture, stručnjacima i studentima dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta.

Svaki ciklus se sastoji od nekoliko arhitektonskih natječaja pod zajedničkom godišnjom temom koju svake godine, u suradnji s Think Space programskim odborom, raspisuje gost kustos. Po završetku ciklusa, u Zagrebu se održava završni međunarodni skup (Nekonferencija) tijekom kojeg se održavaju prezentacije radova, diskusije sudionika, ali i svečana godišnja dodjela nagrada te izložba nagrađenih radova. Od drugog ciklusa program uključuje i poziv za prijavu stručnih članaka koji se zatim objavljuju u digitanom i tiskanom obliku. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u završnim je pripremama i treći ciklus natječaja koji počinje u rujnu 2013.

Treći ciklus – NOVAC / MONEY bavi se sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Cilj mu je pronaći mlade arhitekte i projekte koji promoviraju i predstavljaju progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije, programiranja i marketinga, a istovremeno radikalno propituju osnovne prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane ne kapitalizmu.

Temu ciklusa Money / Novac i prvi natječajni zadatak Territories/ Teritoriji predstavit će u Laubi, u utorak 24.rujna 2013. u 18h. Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera ovogodišnji gosti kustosi. Njihova namjera je prolaženje projekte koji na progresivan način predstavljaju ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije, programiranja i marketinga, a koji radikalno izazivaju osnovne prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane ne kapitalizmu.

Prema riječima žiratora Davida Garcije, novac direktno diktira imigracijske politike u arktičkom području i posljedično utječe na razvoj teritorija, kako u ovom lokaliziranom primjeru kojim će se baviti prvi od tri arhitektonska natječaja, tako i na svim drugim teritorijima svijeta. Natječaj traži projektni prijedlog koji vizionarski predviđa razvoj ekonomske i geopolitičke budućnosti malog naselja arktičkog kruga.

  
David Garcia / Pedro Gadanho

Drugi natječaj u ciklusu, kojeg žirira arhitekt portugalskog porijekla i kustos arhitektonskog odsjeka u njujorškoj MoMA-i, Pedro Gadanho, propituje na koji način kretanje novca utječe na kulturu i društvo. Žirator nas podsjeća da je trenutno prisutna snažna potreba redefiniranja uloge arhitektonskih praksi, budući da je financijska kriza potaknula  propitivanje naših definicija socijalnih i kulturnih pozicija.

Keller Easterling, profesorica na Sveučilištu Yale, arhitektica i ugledna teoretičarka, natječajni program počinje provokativnom mišlju o užitku uklanjanja građevine. Treći natječaj bavi se odnosom novca i okoliša kroz ideju oduzimanja u prostoru, protivno uvriježenom modusu arhitektonskog djelovanja koje rješenje prostornih zahtjeva vidi u dodavanju volumena.


Keller Easterling

Ethel Baraona Pohl je arhitektica, spisateljica i bloggerica koja razvije svoju profesionalnu mrežu putem nekoliko platformi koje se bave projektima i teorijom. Među medijima za koje radi kao pridruženi urednik potrebno je istaknuti Domus, Quaderns i MAS Context. Kustos suradnik na Adhocracy | Istanbul Design Biennial.
César Reyes Nájera je arhitekt s PhD titulom iz područja bio-klimatskih konstruktivnih sistema i materijala. Njegov rad se bazira na termodinamičkom pristupu arhitekturi s fokusom na socijalne aspekte, a njegovo istraživanje se bavi razvojem i primjenom low-tech bio-materijala u arhitekturi.


Ethel i Cesar su suosnivači neovisne izdavačke kuće  dpr-barcelona.

Na predstavljanju novog ciklusa u interdisciplinarnom razgovoru za okruglim stolom uz Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera sudjelovat će i dr.sc.Tomislav Pletenac (Filozofski fakultet u Zagrebu) i dr.sc. Mario Vrbančić (Filozofski Fakultet u Zadru), koji trenutno zajedno rade na projektu Globalisation and politics of cultural difference , Željko Ivanković (časopis Banka) i arhitekt Marko Dabrović (3LHD).
Ovom prilikom pozivamo Vas na predstavljanje novog ciklusa programa Think Space, a više informacija uskoro.

Pozivnicu za predstavljanje novog ciklusa Think Space programa možete preuzeti ovdje.
Molimo da svoj dolazak potvrdite mailom na info@think-space.org.
Pratite Think Space putem web-a, Facebook-a, Twittera ili putem stranica DAZ-a.

Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.