Profil

Do kraja mjeseca napravite svoj profil na webu i osvojite knjigu!

Autor/izvor: DAZ 26/03/2012

Pozivamo vas da ispunite svoj profil na webu i postanete dio online baze podataka arhitekata i članova DAZ-a. Mišljenja smo da bi ona mogla pomoći kako arhitektima da saznaju više o radu kolega, tako i budućim investitorima da u ovom autorskom katalogu pronađu svog arhitekta. Kao poticaj i nagradu za najbolji web profil, za vas smo pripremili dvije atraktivne knjige: Arhitekt Ignjat Fischer, u izdanju Meandar Media i Bogdan Budimirov u izdanju UPI-2M Booksa.

Zašto napraviti svoj profil na webu DAZ-a?

Osim što vas uz malo truda čekaju vrijedne nagrade, razloga ima još. Otkako je pokrenut novi web DAZ-a, upoznajemo članove i posjetitelje stranica s novim funkcionalnostima. Unutar weba se nalaze profili aktivnih članova DAZ-a, njihove tvrtke i unešeni projekti. Natječajni radovi koji su na webu, automatski se povezuju s profilima autora i suradnika, isto kao i vijesti koje se tiču pojedinih članova. (http://www.d-a-z.hr/hr/clanovi/arhitekti/)

U Hrvatskoj je u ovom trenutku nemoguće pronaći sličnu bazu podataka, a mišljenja smo da bi ona mogla pomoći kako arhitektima da saznaju više o radu kolega, tako i budućim investitorima da u ovom autorskom katalogu pronađu “svog” arhitekta. Ako kao struka već ne smijemo reklamirati svoje usluge, možda ih bar možemo učiniti dostupnijima a svoj rad vidljivijim.

Ovaj krug nagrađivanja arhitekata zaključit ćemo 31.03. i zatim odabrati najbolji profil!

O knjizi Arhitekt Ignjat Fischer

Arhitekt Ignjat Fischer (Zagreb, 18.6.1870. - 19.1.1948.) visokom je kvalitetom i inovativnošću svojih brojnih projekata snažno obilježio vrijeme i grad Zagreb, prostor u kojem je živio. Tijekom četiri desetljeća duge arhitektonske karijere Fischer je bio zaposlen na najrazličitijim projektnim zadacima: od bolničkih i tvorničkih kompleksa do hotela i luksuznih vila. Podaci o broju i raznovrsnosti njegovih projekata ipak dolaze u drugi plan pred činjenicom da je upravo Fischer autor objekata kojima po namjeni i izvedbi pripada atribut prvih ili jedinih takvih ostvarenja u Zagrebu i Hrvatskoj: prve moderne secesijske zgrade u nas (kuća Rado, Trenkova 2, 1897.), prve zgrade u Zagrebu koja je namjenski projektirana za kinematograf (kino Apollo u Ilici 31, danas kazalište Kerempuh, 1911.), prve zagrebačke privatne poliklinike (Sanatorij, danas Dječja bolnica u Klaićevoj 16, 1908.), prve i jedine zgrade slobodnozidarske lože u Hrvatskoj (Nazorova 24, 1910.), prve moderne robne kuće (Kastner & Öhler, danas Nama, Ilica 4, 1913.), prvih objekata oblikovanih u duhu art decoa (paviljoni Zagrebačkoga zbora, 1922.). Fischerova adaptacija kuće Feller/Stern na uglu Jelačićeva trga i Jurišićeve prema idejnom projektu velikoga njemačkoga arhitekta Petera Behrensa 1927. predstavlja još jednu prekretnicu u zagrebačkoj arhitekturi – prihvaćanje internacionalnoga stila.

Marina Bagarić osvojila je za knjigu Arhitekt Ignjat Fischer godišnju nagradu “Neven Šegvić” za najuspješniji publicistički, kritički i teorijski rad na području arhitekture i urbanizma u 2011. godini.

Izdavačka kuća Meandar Media pokrenuta je kao druga faza (od 2005) projekta Meandar, utemeljenog 1992. godine. Uz standardnu produkciju knjiga i on-line knjižaru Užitak & tekst, planirana je produkcija knjiških sadržaja na drugim medijima, od zvučnih knjiga do internetskih publikacija. Presjek produkcije kuće Meandar/Meandar media obuhvaća djela iz suvremene književnosti i književne tradicije, preko značajnih djela iz teorije, kritike i esejistike za područja kao što su likovna umjetnost, teatar, film, glazba ili općeniti kulturološki sadržaji, odnosno fenomeni aktualnog vremena. Meandar media objavljuje godišnje oko 30 naslova iz svih spomenutih područja, a značajan broj djela hrvatskih autora preveden je na desetak svjetskih jezika.

Ovdje pogledajte knjige o arhitekturi izdavača Meandar Media za koja možete ostvariti poseban popust, a ovdje pogledajte ostalu ponudu on-line knjižare Užitak & tekst.


 

O knjizi Bogdan Budimirov: U prvom licu

Budimirov je jedan od pionira montažne gradnje velikih serija i industrijskog proizvođenja građevina. Autor je mnogobrojnih inovativnih rješenja u graditeljstvu i proizvodnji namještaja. Nekolicina proizvoda je zaštićena domaćim i inozemnim patentima. 
Budimirov se veoma rano, već početkom šezdesetih, afirmirao kao autor ili koautor različitih montažnih sistema za građevine od betona, čelika i drveta. Krajem šezdestih nastavlja svoju praksu u Muenchenu gdje za veliku projektnu tvrtku Plan GmbH projektira i izvodi novi sajam u Nuernbergu te vodi natječajne projekte za ministarstva u Bonnu, sjedište SDP u Bonnu i novi aerodrom u Muenchenu. U osamdesetima napušta arhitektonsku praksu kao bi se bavio se dizajnom ekskluzivnog uredskog namještaja i posebnih uređaja za velika fotografska studija. Po povratku u Hrvatsku, 1988. godine, nastavlja s dizajnerskom praksom i aktivno djeluje u profesionalnim udrugama. 
Radovi Bogdana Budimirova objavljeni su u uglednim domaćim i inozemnim publikacijama među kojima se posebno izdvajaju knjige Uda Kultermana s pregledima suvremene svjetske arhitekture.

Dobitnik je nagrade «Neven Šegvić» za publicistiku 2008. godine koju dodjeljuje Udruga hrvatskih arhitekata.

Knjižare UPI-2M BOOKS u Zagrebu i Splitu neizbježno su sjecište posjetitelja iz struke, ali i svih koje zanimaju arhitektura, graditeljstvo, dizajn ili umjetnost. Ponuda knjižare uključuje više od 6000 domaćih i stranih knjiških naslova, časopisa i softwarea koje možete pogledati na našim prodajnim mjestima, ali i u sklopu našeg webshopa. Osim toga, naše prodajno osoblje stoji vam na raspolaganju i za sve individualne narudžbe knjiga, časopisa i programa. Svojom bogatom ponudom i stručnim pristupom knjižare UPI-2M BOOKS važan su čimbenik u kreiranju projektantskih realizacija i istraživačkih diskursa. Ugodna atmosfera uz pomno odabrane naslove i više je nego dovoljan razlog da nas posjetite na jednoj od navedenih adresa: 

knjižara UPI-2M BOOKS Zagreb / Medulićeva 20 / 
radno vrijeme: pon-pet 8-20, sub 10-14 

knjižara UPI-2M BOOKS Split  / Kružićeva 5 / 
radno vrijeme: pon-pet 9-20, sub 9-14

www.upi2mbooks.hr


 

Kako sudjelovati?

1. Registrirajte se na webu DAZ-a

- uređivanju svog profila na webu možete pristupiti preko polja 'Prijavi se' u gornjem desnom uglu naslovne stranice.
- Registracija za članove DAZ-a: http://www.d-a-z.hr/hr/korisnik/zaboravljena-lozinka/
- Registracija za one koji nisu članovi DAZ-a: http://www.d-a-z.hr/hr/korisnik/registracija/

2. Popunite svoj profil

- postavite profilnu fotografiju, unesite osnovne podatke o svom obrazovanju i radnom iskustvu, unesite svoje projekte s opisom i grafičkim prikazima
- objavljeni natječajni radovi su već automatski povezani s vašim profilom

3. Uživajte u zasluženoj nagradi!

- nije potrebno dodatno se prijavljivati, svi novouređeni profili na webu ulaze u konkurenciju za nagrade
- ako je upravo vaš profil odabran za nagradu, bit ćete obavješteni telefonski ili putem e-maila o preuzimanju nagrade

Dobitnici nagrade u siječnju 2012.

Kristina Careva (godišnja pretplata na časopis Detail)
Tatjana Liktar Elez (knjiga Rukopisi Vladimira Turine)

Dobitnici nagrade u prosincu 2011.:

Rajka Bunjevac (odmor za dvoje)
Filip Koružnjak (Arhitektonski vodič)

Dobitnici nagrade u studenom 2011.:

Martina Kapuđija (odmor za dvoje)
Tamara Marić (Arhitektonski vodič)

Dobitnici nagrade u listopadu 2011.:

Ana Kunst (odmor za dvoje)
Damir Sekulić (Arhitektonski vodič)
 

S pitanjima i sugestijama slobodno nam se obratite na web@d-a-z.hr
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.