Novosti

DAZ je pokrenuo podcast "Prednji plan" - pogledajte epizode prvog ciklusa

Autor/izvor: Filip Pračić 09/09/2022

DAZ-ov podcast „Prednji plan“ svojevrsni je početak, odnosno testiranje novog medija koji je pristupačan široj javnosti, a koji će pratiti djelovanje samog društva i šire stručne zajednice te ga informirati teorijskim sadržajem. Podcast je zamišljen kao prostor edukacije i prenošenja znanja, ali i dubinske rasprave, konfrontiranja mišljenja i ideja, te izgradnji zajedničkog misaonog tla.

Arhitektura i urbanizam su po svojoj prirodi društveno angažirane discipline. Nije moguće govoriti o gradu i stvarati arhitekturu bez da se istovremeno, svjesno ili nesvjesno, prigrljuje određen pogled na svijet, kulturu i prostor. Takva pozicija podrazumijeva da je prije čina stvaranja potrebno misliti, odnosno da je za djelovanje potrebno razvijati diskurs. Dinamika vremena u kojem živimo dodatno potencira potrebu za razvojem arhitektonske misli, kako bi struka i društvo isplivali iz trenutnog diskurzivnog vakuuma koji karakterizira većinu izgrađenog prostora. Podcast je nastao s ciljem okupljanja kvalitetnih pojedinaca, promišljanja društvenih okolnosti i kulturnih polazišta, osiguravanja kontinuiteta i prenošenja iskustava, te u konačnici sinteze i stvaranja novih sadržaja. Vjerujemo da je moguće izgraditi snažnu intelektualnu zajednicu te razvijati diskurs s ciljem dubljeg razumijevanja metafizičkog, filozofskog, umjetničkog i društveno-političkog konteksta u kojemu će djelovati nova generacija stvaratelja. Kvalitetna praksa, strukovna politika, zakonodavna i institucionalna reforma nisu preduvjeti već posljedice stvaranja takve zajednice i diskursa.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U uvodnoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Tihomila Matkovića – predsjednika Društva arhitekata Zagreba i arhitekta s dugogodišnjim iskustvom u vlastitoj praksi te Reu Novaković Matošić - predstavnicu studenata u aktualnom sazivu upravnog odbora DAZ-a i predsjednicu studentskog zbora AfZg-a.

S Tihomilom smo popričali o njegovom mandatu i ostvarenjima u istom, ulozi DAZ-a kao medijatora stručnih mišljenja i stavova te pozicioniranju društva kao predstavnika struke u cjelini. Rea nas je upoznala s DA festivalom i ODAZIV-om, a popričali smo o faksu i nastavnoj reformi, uz rundu „kiss-marry-kill“ pitanja. Napravili smo kratki presjek DAZ-ovih evenata u ovoj godini te najavili ArhiBau 2022, kao i novostvorene sekcije i programe te vam uputili poziv da im priključite.

 

U prvoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Ivana Križića, člana Odbora za zakonodavstvo HKA, Upravnog odbora DAZ-a i nesvakidašnjeg arhitekta sa širokim područjem djelovanja. Prvi ciklus od 4 epizode otvaramo s temom "Stanje struke i uloga arhitekata u društvu", a s Ivanom smo pričali o njegovom kratkom ali bogatom dosadašnjem iskustvu, društvenom angažmanu kroz strukovne institucije, rušenje GUP-a, aktivnosti oko potresa, temi zakonodavstva i stanju struke općenito.

 

U drugoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Tamaru Bjažić Klarin, povjesničarku i arhitekticu, višu znanstvenu suradnicu na Institutu za povijest umjetnosti. S Tamarom smo pričali o njenom radu kao scenaristice na HRT-ovim emisijama o arhitekturi i arhitektima (Trikultura, Jedno djelo, Suvremenici, Točka na A), njenim knjigama i istraživanjima, društvenom angažmanu međuratnih arhitekata i paralelama s današnjim stanjem struke i uloge arhitekata u društvu.

 

U trećoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Janu Horvat, arhitekticu i istraživačicu, asistenticu na Katedri za projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. S Janom smo pričali o njenom radu na urbanističko-arhitektonskim natječajima, iskustvu njihove daljnje provedbe, Novom Europskom Bauhausu, sudjelovanju na Venecijanskom bijenalu, znanstvenim istraživanjima u arhitektu, radu na fakultetu i drugim temama.

 

U četvrtoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Maura Sirotnjaka, arhitekta, aktivista, člana Nove Ljevice i aktualnog vijećnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. S Maurom smo pričali o njegovom političkom angažmanu, valoriziranju bivše vlasti, problemima u upravljanju s prostorom i otpadom. Raspravljali smo također o problemu nepostojanja priuštivog stanovanja, a potom odabrali idealan stan s Njuškala.

 

 
 

Voditelji: Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

Realizator: Pavel Penev

Uvodna špica: Monika Milas (video) / Mario Peko (glazba)

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu


Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.