Kalendar

Završili su 5. Dani zagrebačke arhitekture

21.05.2015 - 23.05.2015
Ciklus: Dani zagrebačke arhitekture 2015

Prošlog tjedna održani su 5. Dani zagrebačke arhitekture pod temom Zgrade društvenog standarda u Zagrebu. U jubilarnom izdanju imali smo ponovo priliku vidjeti neke od recentnih realizacija, ovog puta iz domene javne i društvene namjene.

Dani zagrebačke arhitekture su u svojoj ideji zamišljeni kao manifestacija kojom se arhitektonska ostvarenja žele kroz predavanja i stručne obilaske približiti stručno i općoj javnosti. Tako je bilo i ove godine u kojoj je programski voditelj bio Luka Korlaet , a tema „Zgrade društvenog standarda u Zagrebu“. Kako sam naziv govori radi se o arhitekturi koja značajno doprinosi generiranju društvene komponente našega grada. Zgrade jaslica i vrtića, osnovnih škola, srednjih škola i gimnazija, te fakulteta su sklopovi u kojima se odvija odgoj i obrazovanje najmlađe populacije. Namijenjene su odgoju i obrazovanju malene djece, obrazovanju djece i mladih, te visokoškolskom i poslijediplomskom obrazovanju već punoljetnih osoba. Uz odgoj, odnosno obrazovanje takvi sklopovi često udomljuju i sportske sadržaje, prostore više namjena koji omogućuju održavanje priredba i predstava, izložbi, knjižnice i razne druge sadržaje, te na taj način značajno doprinose generiranju društvenosti, kako u urbanim tako i u rubnim, perifernim zonama.

Prvog dana imali smo priliku vidjeti izlaganje nastavnika na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Mie Roth Čerine i Veljka Oluića, koji su govorili o zgradama za odgoj i obrazovanje.



Na početku drugog dana nakon pozdravnih riječi predsjednika DAZ-a Tea Budanka, ugostili smo Vasu Perovića iz ljubljanskog arhitektonskog studija Bevk Perović, koji je izložio nekoliko recentnih projekata ureda iz sfere zgrada za obrazovanje. Među projektima se našao i prvonagrađeni rad na nedavnom natječaju za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za potrebe sastavnice Sveučilišta u Zagrebu: Prirodoslovno-matematičkog fakulteta izgradnja kompleksa: Biološkog, Geografskog i Geološkog odsjeka na lokaciji Horvatovac, o čemu smo pisali ovdje. Ističući kompleksnost projektiranja i posebnost svakog projekta, počevši od zadanog konteksta do zahtjeva održivosti, Perović je predstavio projekt za novi sveučilišni kampus u Kopru, Nacionalnu i svučilišnu knjižnicu u Ljubljani, Erasmushogeschool u Bruxellasu te projekt zgrade za sastavnice PMF-a u Zagrebu, izrazivši nadu i potrebu za realizacijom takvih projekata.




U nastavku programa, u nizu kratkih prezentacija dobili smo kratki uvid u ono što nas je očekivalo na stručnoj turi po Zagrebu. Autori recentnih arhitektonskih realizacija u gradu su nas proveli redom kroz: Muzičku akademiju (Milan Šosterić), Obnovu Francuskog paviljona u Studentskom centru (Alan Braun, arh. Camelot, konstr. Lafaille), Školu Alojzija Stepinca i vrtić na Vrbanima (Davor Mateković) te odgojno-obrazovni sklopa na Kajzerici (Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Farrera, J. J. N. Andrade), koji je ujedno i dobitnik godišnje nagrade "Viktor Kovačić" za 2014. godinu, o čemu smo pisali ovdje.

U završnom dijelu svečano su dodijeljena priznanja novim počasnim članovima Društva arhitekata Zagreba.

Velimir Neidhardt, profesor, emeritus, akademik , potpredsjednik HAZU –a, diplomirao je kod prof. Drage Galića. Njegov nastavni, znanstveni, stručni i kreativni rad usmjeren je na složene kompozicije  koje integriraju različite funkcije i projekte velikih razmjera. -Bio je nositelj nekoliko kolegija na Arhitektonskom  fakultetu: Integralni rad, Arhitektonsko projektiranje i Zgrade za rad i trgovinu. Dobitnik je brojnih nagrada:Nagrade 14. zagrebačkog salona za projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (s arhitektima  Hržićem, Krznarićem i Manceom), zgrada NSB-a je 1995. G. nagrađena je godišnjom nagradom Vladimir Nazor. Isti je tim nagrađen i na 17. Zagrebačkom  salona za projektnu-studiju središnjega gradskog prostora i priobalja Save u Zagrebu. 1989. dobio je Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za poslovnu zgradu INA-Trgovine u Zagrebu. 1977. proglašen je zaslužnim članom Saveza arhitekata Hrvatske, a od 1995.do 1999. bio je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata.

Mladen Obad Šćitaroci je profesor doktor znanosti, akademik, član razreda za likovne umjetnosti, a područja njegovog znanstvenog i stručnog djelovanja su povijest urbanizma, arhitektura i prostorno planiranje, spoj arhitekture i pejsažna arhitektura, zaštita i obnova kulturnog -pejsažnog i graditeljskog naslijeđa. Redovni je profesor na dva zagrebačka fakulteta -bio je predstojnik Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta. Od znanstveno-istraživačkih projekta istaknut ćemo aktualni projekt -Urbanizam naslijeđa – urbanistički i prostorni modeli za oživljavanje i unaprijeđene kulturnoga naslijeđa- HERU. Autor je brojnih knjiga: među kojima je i knjiga Gradski perivoji Hrvatske u 19. stoljeću . nagrađena Nagradom HAZU nastala u suradnji s Bojanom Bojanić Obad Šćitaroci.

Milan Šosterič je diplomirao kod prof. Turine. Istaknuo se kreativnim pristupom u stvaranju industrijskih objekata. Protagonist je 70-ih i 80-tih u arhitekturi, predstavnik kasne moderne, čiji rad karakterizira izrazita upotreba modernih materijala, kojim često dovodi arhitektonske elemente u kontrastne odnose. Intervenirao je u urbani sustav zagrebačkoga Donjega grada tematizirajući odnos konteksta i kreacije, tradicije i inovacije – među kojima se ističe Poslovno-pogonska zgrada Elektre i interpolacija stambeno poslovne  zgrade u Petrinjskoj ulici. Nagrađivan još kao mladi arhitekt – nagradama Grada Zagreba, Zagrebačkog salona, Viktora Kovačića i Borbe, tada najprestižnije u njegovoj struci – zadržavajući mladenački zamah i u zrelosti.



U subotu je održan i već tradicionalni stručni obilazak u sklopu Dana zagrebačke arhitekture. Autori nekih uspješnih recentnih realizacija zgrada javne i društvene namjene proveli su nas osobno kroz: Muzičku akademiju, Osnovnu školu i vrtić na Vrbanima te Francuski paviljon, te odgojno-obrazovni sklop na Kajzerici.
Još jednom se želimo zahvaliti svim našim sponzorima i partnerima bez kojih realizacija %. Dana zagrebačke arhitekture ne bi bila moguća.








Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika. 2013. tema je bila 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi kao svojevrsni uvod pristupa Europskoj uniji, a u prošloj godini na Danima smo problematizirali poslovnu arhitekturu kao Potencijal krize.

Partner:



Potpora:

 

          


Ministarstvo kulture         Gradski uredi 

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    
 

Zlatni sponzor:


ACO

Srebreni sponzor:

ADDE

Brončani sponzori:


Mapei


Slivoprema


Sponzori:



img alt=

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Dani zagrebačke arhitekture 2015

Dani zagrebačke arhitekture su u svojoj ideji zamišljeni kao manifestacija kojom se arhitektonska ostvarenja žele kroz predavanja i stručne obilaske približiti stručno i općoj javnosti. Tako je bilo i ove godine u kojoj je programski voditelj bio Luka Korlaet

Iz ciklusa

21.05.2015 - 23.05.2015
Zagreb - grad društvenog standarda

21.05.2015 - 23.05.2015
Uskoro počinju V. Dani zagrebačke arhitekture

21.05.2015 - 21.05.2015
DZA 2015 – Drugi dan


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.