Kalendar

DZA 2015 – Drugi dan

21.05.2015 - 21.05.2015
Ciklus: Dani zagrebačke arhitekture 2015

Donosimo vam program događanja drugog dana V. DANA ZAGREBAČKE ARHITEKTURE, koji će se odvijati u petak 22. svibnja 2015. u Gliptoteci HAZU, 2.kat, Medvedgradska 2.

Među mnogobrojnim gostima predstavljamo arhitektonski ured Bevk Perović koji će održati predavanje vezano za izvedene i nagrađene projekte zgrada fakulteta u Ljubljani, Antwerpenu, Brusselsu, Zagrebu.

Ured Bevk Perović arhitekti osnovali su Matija Bevk i Vasa Perović 1997. godine. Ured sa sjedištem u Ljubljani trenutno zapošljava između dvanaest i petnaest arhitekata te radi na tipološki i veličinom raznolikim projektima u više europskih zemalja.

Portfolio ureda uključuje širok raspon projekata različitog mjerila – veliki stambeni kompleksi, socijalni i komercijalni, zgrade društvenog standarda, zgrade za kulturu, sveučilišta, muzeji, poslovne zgrade, kongresni sadržaji, kao i obiteljske kuće dio su njihovog portfolija.

Uredu su dodijeljene brojne međunarodne nagrade i priznanja – Nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies vand der Rohe 2007. godine (za zgradu Fakulteta matematike Sveučilišta u Ljubljani), Kunstpreis Berlin 2006., nagrada Piranesi 2005., kao i nacionalne nagrade – pet nagrada Plečnik za građevinu godine u Sloveniji, četiri nagrade Zlatna olovka koje dodjeljuje slovenska Komora arhitekata te nagradu Prešeren, najviše nacionalno priznanje za zasluge u kulturi, koju im je dodijelio Predsjednik Republike Slovenije 2005. godine.


Bevk Perović - Zgrada Fakulteta matematike Sveučilišta u Ljubljani

Iako najvećim dijelom rade u Sloveniji, niz projekata na kojima su radili recentnih godina smješten je izvan granica Slovenije – uredski kompleks Schrottenturm u Klagenfurtu, u Austriji, stambeni kompleks u Baselu, u Švicarskoj, obiteljska kuća u Pragu, u Češkoj, kuća na otoku Silba u Hrvatskoj, fakultetska zgrada za Sveučilište u Bruxellesu, u Belgiji, itd.

Bevk Perović arhitekti su u posljednje vrijeme osvojili nekoliko velikih međunarodnih natječaja – natječaj za Islamski religijski i kulturni centar u Ljubljani, natječaj za NUK2 – Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu u Ljubljani te natječaj za fakultetske zgrade geologije, geografije i biologije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.


Bevk Perović - Fakultetska zgrada geologije, geografije i biologije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu

Brojni projekti ovog ureda iscrpno su publicirani u najvažnijim međunarodnim stručnim publikacijama. Od recentnih se izdvaja monografsko izdanje časopisa El Croquis pod nazivom ‘Conditionalism’ posvećeno radu ureda Bevk Perović objavljeno u Madridu i monografsko izdanje japanske publikacije A + U objavljeno u rujnu 2013. u Tokyu.

Često svoj rad predstavljaju izložbama. Značajne izložbe u posljednjih nekoliko godina održane su u Kunstvereinu Bielefeld, u Njemačkoj te u galeriji Fragner u Pragu u Češkoj.

Nakon uvodnog predavanja slijede prezentacije autora arhitektonskih ostvarenja koji su doprinijeli slici društvenog standarda Zagreba a koje ćemo obići dan kasnije 23.05.2015. u stručnom obilasku.



Zagrebačku muzičku akademiju koja je  napokon dobila svoju zgradu predstavit će njen autor arhitekt  Milan Šosterič rođen 1942.

Šosterič je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1967. u klasi Vladimira Turine. Od 1993. vodi vlastiti atelijer »Mistrija«. Istaknuo se kreativnim pristupom arhitekturi strogo funkcionalnih objekata - tvornicama kruha u Makarskoj 1971. i Vukovaru 1976, kao i intervencijama u urbani sustav zagrebačkoga Donjega grada kojima tematizira odnos konteksta i kreacije, tradicije i inovacije: Poslovno-pogonska zgrada »Elektre« u Ulici Kršnjavoga, 1973–81; interpolacija stambeno-poslovne zgrade u Petrinjskoj ulici, 1992–95).



Mr. sc. Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavit će nam  projekt nedavno obnovljenog Francuskog paviljona u sklopu Studentskoga centra u Zagrebu.

Alan Braun zaposlen je pri Katedri za teoriju i povijest arhitekture Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojem je diplomirao 1994. godine. Voditelj je redovnih kolegija Zaštita graditeljskog naslijeđa, Hrvatski prostor i arhitektura – Istra, su-voditelj kolegija Radionica graditeljskog naslijeđa te voditelj izbornih kolegija Graditeljsko naslijeđe I. - III.

Autor je više projekata i realizacija u domeni povijesne i suvremene arhitekture: obnova kurije Hrašće pokraj Ozlja, obnova mauzoleja Gorup i mauzoleja Kopaitić-Battagliarini, groblje Kozala u Rijeci, obnova pravoslavne crkve u Plaškom, obnova benediktinskog samostana na Mljetu, franjevačkog samostana u Poratu na Krku, dominikanskog samostana u Rijeci,  obnova stambenog sklopa arhitekta Ivana Vitića u Laginjinoj ulici u Zagrebu te obnova Francuskog paviljona u sklopu Studentskog centra u Zagrebu.

Francuski paviljon je u povijest graditeljstva ušao po svojoj specifičnoj nosivoj konstrukciji. Građevinu karakterizira spoj arhitektonske zamisli o monumentalnom centralnom prostoru, formiranje kojeg je omogućeno inovativnim konstruktivnim rješenjem, dok je izvedba paviljona realizirana primjenom uobičajenih materijala građevinske industrije.

Nakon dugog vremena propadanja objekta, pokrenut je proces cjelovite obnove paviljona metodom rekonstrukcije izvornog stanja uz potrebne preinake nužne za zadovoljavanje suvremenog standarda korištenja tijekom cijele godine. Rekonstrukcija se temeljila na sačuvanoj arhivskoj dokumentaciji, arhitektonskom snimku postojećeg stanja i rezultatima sveobuhvatnih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja. Obnovljeni paviljon otvoren je 15. listopada 2014. godine i od tada, prvenstveno u svojoj izvornoj namjeni izložbenog prostora, ali i kroz druga događanja vidno pridonosi kulturnom životu kako Studentskog centra tako i Grada.

Arhitekt Davor Mateković prezentirat će Dječji vrtić Kustošija, Područni objekt Vrbani te Osnovnu školu Alojzije Stepinac

Davor Mateković  rođen je 1962. u Zagrebu.  Diplomirao  je 1990.  godine na Arhitektonskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu.  1992. osniva i vodi vlastiti arhitektonski ured PROARH, kojeg razvija u multidisciplinarnu  radionicu širokih zona interesa i djelatnosti. Istražujući različite sfere arhitekture, građevine, dizajna, bavi se projektima različitih funkcija, tipologija, programskih i prostornih dimenzija. Kao aktivni sudionik domaće arhitektonske scene projektira i realizira niz recentnih arhitektonskih ostvarenja. Arhitektonski potpis i progresivnost autorske ideje prepoznata je i van domaće arhitektonske scene te su projekti Proarha nominirani i nagrađivani priznatim međunarodnim arhitektonskim nagradama, prezentirani na brojnim izložbama te publicirani u renomiranim domaćim i inozemnim stručnim časopisima.


Proarh - Dječji vrtić Kustošija, Područni objekt Vrbani, Palinovečka 40

Osnovna koncepcija objekta proizlazi iz zahtjeva lokacije i funkcionalnih potreba. Objekt je koncipiran kao jedna sažeta izdužena forma koja se otvara prema jugu, kako bi se što više prostora oslobodilo za dječja igrališta. Kako bi se ostvarilo što više slobodnih površina za igru djece, kubus s gornjim jedinicama je izmaknut prema sjeveru, čime se oslobodio čitav prostor krova za boravak djece. Interijer je prilagođen uzrastu korisnika- žive boje podova i zidova, stvaraju poticajno i vedro okruženje za svakodnevni boravak. Pročelje je cjelovito oblikovano strukturom Al ploča u obliku puzzle-a u nekoliko neutralnih boja, a na isti način oblikovano je i popločenje terase i krova samo s gumenim puzzle pločama. Vrtić tako postaje svijetla ali i razigrana forma , smirenih tonaliteta, blage dinamike, ” osvježenje” u naselju već viđenog.


Proarh - Osnovna škola Alozije Stepinac,Palinovečka 42

Škola je projektirana je u zbijenoj matrici stambene zone Vrbana, na nezahvalno uskoj i vizualno okolnim zgradama zbijenoj parceli.Škola se formira kao monovolumen-nedjeljiva cijelina školskog i dvoranskog sklopa koji su konstruktivno i funkcionalno dilatirani ali povezani da funkcioniraju kao jedna cijelina.Kao što škola oblikovno djeluje kao jedan korpus, tako se i dispozicijom prostora pokušalo objediniti zajedničke prostore komunikacije u jedan volumen. Od samog ulaska u objekt vizualno se može obujmiti čitav interakcijski prostor škole, dok učionice ostaju zaštićene kao mjesta učenja, koncentracije….

Arhitekti Vedran Pedišić i Emil Špirić predstavit će Odgojno obrazovni kompleks na Kajzerici koji obuhvaća dječji vrtić, osnovu i srednju školu koje dijele zajedničku sportsku dvoranu.

Koncept odgojno - obrazovnog kompleksa Kajzerica izveden je iz kontekstualnih inspiracija: vegetativnog fenomena i pomaknutog smjera ulica stare Kajzerice, a zatim provjeravan i potvrđivan kroz funkcionalnu kompleksnost koja određuje tipove mjesta, sustave prostora i kompozicijske formacije i gabarite. Podignuti razredni traktovi natkrivaju prilazni trg škole, otvaraju transparentnosti, prozračnosti, kontinuitete i veze u lokaciji, metaforički supstituiraju krošnje i sjene autohtonih stabala, oslobađaju parcelu i omogućavaju očuvanje ili repliku autentičnog zelenila. Podignuti razredni traktovi natkrivaju prilazni trg škole, otvaraju transparentnosti, prozračnosti, kontinuitete i veze u lokaciji, metaforički supstituiraju krošnje i sjene autohtonih stabala, oslobađaju parcelu i omogućavaju očuvanje ili repliku autentičnog zelenila.

Nakon prezentacija uslijedit će svečana promocija počasnih članova Društva arhitekata Zagreba te prigodno druženje svih prisutnih uz glazbu arhitektice i glazbenice Sare Renar.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i na ostalim danima arhitekture gdje Vas očekuje niz predavanja, stručni obilazak, te svečana promocija počasnih članova DAZ-a.
Program V.DZA pogledajte OVDJE.

Sudjelovanje na Danima boduje se u Sustavu stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata prema sljedećem rasporedu:

1. dan 2 boda
2. dan 3 boda
3. dan 6 bodova

Za sudjelovanje na V. DZA sve zainteresirane molimo da se prijave na mail adresu karmen.petricevic@d-a-z.hr .

Stručni obilazak će biti organiziran 23.05.2015. Organizirani prijevoz i stručno vodstvo moguće je ostvariti uz uplatu od 65,00kn na broj žiro računa HR1223600001101548547.

Uplatu navedenog iznosa potrebno je izvršiti nakon potvrde o raspoloživim mjestima u autobusu od strane organizatora.

Stručni obilazak ovogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture fokusirat će se na suvremena ostvarenja zgrada društvenog standarda u zapadnom dijelu grada, uz tangentni obilazak i najznačajnijih ostvarenja drugih razdoblja na tome potezu. Ishodište obilaska je Muzička akademija (Milan Šosterič, obnova izvorne zgrade Ferimporta Stanka Fabrisa), Francuski paviljon (izvorno nacionalni paviljon u okviru sajamskog sklopa Zagrebačkog zbora, prenamijenjenog za Studentski centar, arh. Camelot, konstr. Lafaille), obnova i rekonstrukcija (arh. Braun, konstr. B. Medić)),  a nastavit će se obilaskom dječjeg vrtića i Osnovne škole Vrbani III (Davor Mateković), te odgojno-obrazovnog sklopa na Kajzerici (Vedran Pedišić, Emil Špirić, E. V. Farrera, J. J. N. Andrade). Recentno ostvarenje dobitnik je i godišnje nagrade "Viktor Kovačić" za 2014. godinu.


Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika. 2013. tema je bila 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi kao svojevrsni uvod pristupa Europskoj uniji, a u prošloj godini na Danima smo problematizirali poslovnu arhitekturu kao Potencijal krize.

Partner:



Potpora:

 

          


Ministarstvo kulture         Gradski uredi 

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    
 

Zlatni sponzor:


ACO

Srebreni sponzor:

ADDE

Brončani sponzori:


Mapei


Slivoprema


Sponzori:



Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Dani zagrebačke arhitekture 2015

Dani zagrebačke arhitekture su u svojoj ideji zamišljeni kao manifestacija kojom se arhitektonska ostvarenja žele kroz predavanja i stručne obilaske približiti stručno i općoj javnosti. Tako je bilo i ove godine u kojoj je programski voditelj bio Luka Korlaet

Iz ciklusa

21.05.2015 - 23.05.2015
Zagreb - grad društvenog standarda

21.05.2015 - 23.05.2015
Uskoro počinju V. Dani zagrebačke arhitekture

21.05.2015 - 23.05.2015
Završili su 5. Dani zagrebačke arhitekture


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.