Kalendar

Arhitektura bez granica / Architecture without borders

21.11.2014 - 21.11.2014
Ciklus: Leonardo da Vinci

Društvo arhitekata Zagreba poziva u petak 21. studenog 2014. u 20.00 h na zaključak projekta Arhitektura bez granica (Architecture without borders), koji se provodio protekle godine i kojim je 15 mladih arhitekata dobilo priliku otići na stručnu praksu u 9 europskih zemalja.

U proteklih se godinu dana dogodio jedan zanimljiv pomak u arhitektonskoj zajednici u Hrvatskoj, posebno među mlađim arhitektima. Društvo arhitekata Zagreba i Hrvatska komora arhitekata, prijavili su dva projekta mobilnosti na potprogram Leonardo da Vinci  - Osobe na tržištu rada, koji su omogućili da čak 45 mladih magistara arhitekture otputuje u razne arhitektonske urede širom Europe na višemjesečno stručno osposobljavanje. Taj broj, iako u kontekstu ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, možda ne djeluje impresivno, predstavlja skoro polovicu jedne generacije koja izlazi s Arhitektonskog fakulteta sa Sveučilišta u Zagrebu.

   

U vrijeme dok broj nezaposlenih raste, posebno mladih visokoobrazovanih i dok arhitekti u Hrvatskoj prolaze kroz duboku ekonomsku krizu koja je posebno pogodila sektor građevine, skromne mogućnosti koje netom diplomiranim arhitektima najčešće stoje na raspolaganju svode se na brojne postupke legalizacija i programe stručnog osposobljavanja u arhitektonskim uredima za 1.600,00 kuna nadoknade za njihov rad.

Upravo zato ova dva projekta predstavljaju pravo osvježenje.

Preko Društva arhitekata Zagreba 15 je mladih arhitektica i arhitekata dobilo priliku u okviru projekta Arhitektura bez granica (Architecture without borders) sudjelovati u višemjesečnoj stručnoj praksi u 15 arhitektonskih ureda u 9 europskih zemalja. Arhitektura bez granica projekt je koji je DAZ prijavio na potprogram Europske unije za cjeloživotno obrazovanje (Life Long Learning Programme – LLL)Leonardo da Vinci –  i pokrenuo 2013. godine. Programom Leonardo se obuhvaća strukovno obrazovanje i osposobljavanje te je osmišljen tako da svojim aktivnostima potiče razvoj znanja, vještina i kvalifikacija svih sudionika. Na natječaj koji je proveo DAZ pristigla je 31 prijava, a rangiranjem participanata od strane stručnog žirija izabrano je 15 koji su na kraju dobili mogućnost skupljanja dragocjenog profesionalnog i osobnog iskustva.

Mladi su kandidati dobili stipendije koje su pokrivale sve putne i životne troškove za vrijeme trajanja prakse. Vratili su se s iznimno vrijednim profesionalnim i osobnim iskustvima rada i življenja u različitim kulturnim sredinama. U svoje su životopise po povratku istaknuli vrijedne nove reference, dobili su preporuke koje će im poslužiti prilikom budućih zapošljavanja i ostvarili cijeli niz osobnih kontakata koje će zasigurno koristiti na svojim projektima. Od 15 kandidata koliko ih je otputovalo na stručno osposobljavanje, četvero njih je dobilo posao u uredima u kojima su odrađivali praksu te su ostali privremeno raditi u drugim zemljama.

Projekti na kojima su imali prilike raditi uključivali su arhitektonske projekte, izrade maketa, urbanističke studije, dizajn interijera poslovnih i stambenih zgrada, krajobrazna uređenja, dizajniranje i proizvodnju objekata u području tekstilne arhitekture. Kriza je zahvatila i brojne urede koji su udomili naše kandidate, ali su oni svoje poslovanje prilagodili uvjetima i orjenitrali se na tržišta na kojim se gradi, pa su tako kandidati imali prilike raditi na projektima za kineska, skandinavska i arapska tržišta.

Uvide i iskustva koja su stekli teško bi se trenutno mogli steći na hrvatskom tržištu, a uključivali su projekte poput revitalizacije pariškog La Defensa, idejnog projekta umjetničke kapele ljetnikovca na sjeveru Portugala, natječaja za bolnicu u Bernu, zgrade elektrotehničkog fakulteta u Parizu, obnove stanice Alserstrasse podzemne željeznice i izgradnje staračkog doma, izgradnje projekta kampusa za proizvodnju visokotehnološke hrane na belgisjko-nizozemskojj granici, perivojnog uređenja novog muzeja Bauhausa u Weimaru, razrade projekta kuće za odmor na slikovitom otoku Jomfruland u Norveškoj koji će biti proglašen nacionalnim parkom, stambenog kompleksa luksuznog karaktera s 160 stambenih jedinica s privatnim vrtovima na jugu otoka Tenerife, interijera knjižnice Scuole Normale di Pisa i mnoge druge.



Sudjelovanjem u nekoj od aktivnosti potprograma Leonardo da Vinci, korisnici su imali mogućnost stjecati nova životna iskustva te primjenom stečenih znanja, značajno doprinijeti vlastitoj zapošljivosti na tržištu rada, stručnosti, kvalifikacijama te samom gospodarstvu, koje kako smo i sami svjedoci vrlo teško izlazi iz gospodarske recesije. Potprogram Leonardo da Vinci omogućava prijenos dobrih praksi i inovacija u gospodarstvu između država sudionica, usklađivanje obrazovnog sustava s tehnološkim napretkom i tržištem rada te osobni i profesionalni razvoj sudionika.

Odjek provedenog programa među svim sudionicima bio je iznimno dobar, potičući i animirajući kolege i mlade arhitekte na sudjelovanje u budućim sličnim programima. Društvo arhitekata Zagreba kao nositelj projekta u Hrvatskoj, uz Hrvatsku komoru arhitekata, iznimno je zadovoljno recepcijom i rezultatima. Nadamo se skorom provođenju sličnih programa, koji su, držimo, nužnost u obrazovanju i profesionalnom sazrijevanju hrvatskih arhitekata, koji samo obrazovanjem i iskustvom mogu konkurirati na europskoj arhitektonskoj sceni i tržištu.

U sklopu zaključivanja projekta Arhitektura bez granica (Architecture without border)s srdačno vas pozivamo da nam se pridružite u petak 21. studenog 2014. u 20.00 h u prostorijama Društva na zajedničkom druženju i razmjeni dojmova iz prve ruke.


Potprogram Leonardo da Vinci u sklopu EU Programa za cijeloživotno obrazovanje (Life Long Learning Programme – LLL) obuhvaćao je strukovno obrazovanje i osposobljavanje te je bio osmišljen tako da svojim aktivnostima potiče razvoj znanja, vještina i kvalifikacija svih sudionika.

Sudjelovanjem u nekoj od aktivnosti potprograma Leonardo da Vinci, korisnici su imali mogućnost stjecati nova životna iskustva te primjenom stečenih znanja, značajno doprinijeti radu matične ustanove, mogućnostima vlastitog zapošljavanja na tržištu rada te samom gospodarstvu. Potprogram Leonardo da Vinci omogućavao je prijenos dobrih praksi i inovacija u gospodarstvu između država sudionica, usklađivanje obrazovnog sustava sa tehnološkim napretkom i tržištem rada te osobni i profesionalni razvoj sudionika. Više o dobitnicima stipendija saznajte OVDJE, a više o potprogramu Leonardo da Vinci ovdje.

      

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Leonardo da Vinci

Potprogram Leonardo da Vinci u sklopu EU Programa za cjeloživotno obrazovanje (Life Long Learning Programme – LLL) obuhvaća strukovno obrazovanje i osposobljavanje te je osmišljen tako da svojim aktivnostima potiče razvoj znanja, vještina i kvalifikacija svih sudionika.

Iz ciklusa

17.11.2014 - 17.11.2014
Kata Gašpar - Dublin

14.11.2014 - 14.11.2014
Aleksandra Klarić - Firenca

13.11.2014 - 13.11.2014
Vesna Poljančić - Amsterdam

13.11.2014 - 11.11.2014
Tina Lacković - Oslo


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.