Kalendar

Akupunktura grada Sekcije mladih DAZ-a dobila potporu EU fonda

23.02.2012 - 23.02.2012
Ciklus: Akupunktura grada

Sekcija mladih DAZ-a u suradnji s Public Room-om iz Sarajeva i Skopja, Kulturnim frontom iz Beograda i Mladima Društva arhitekata Splita, početkom listopada prijavila je projekt Akupunktura grada za dobivanje potpore EU fonda . Na nedavno održanom ocjenjivanju radova, projekt Akupunkture grada, dobio je izvrsnih 93 od ukupno 100 mogućih bodova i time osigurao financijsku potporu i sredstva za provedbu programa EU fonda.

Projekt Akupunkture grada započeo je unutar Sekcije mladih DAZ-a, na volonterskoj bazi, provodeći interdisciplinarne radionice i konkretnu realizaciju na mikro lokacijama, za koje se uspostavilo da imaju potrebu za sitnim intervencijama koje mogu utjecati na kvalitetu i način korištenja prostora.



Predloženi program za provedbu projekata Akupunkture grada predviđa 5 radionica u ukupnom periodu trajanja projekta od dvije godine. Radionice će se održati u svim gradovima suradnicima: Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skopju i Splitu. Osim radionica, predviđa se i organizacija završne konferencije te sumiranje svih rezultata u  katalogu i web portalu koji kasnije mogu poslužiti kao predložak za slične intervencije.

Ukupan budžet projekta u iznosu od 235 tisuća eura pokriva provedbu svih radionica i realizaciju projekata.



Osim same provedbe radionice, cilj ovog projekta je uspostaviti interdisciplinarnu i međunarodnu suradnju te kulturnu razmjenu mladih stručnjaka i uključenih udruga.
Provedba projekta u jednom gradu počinje mapiranjem konkretnih problema na odabranim lokacijama, zatim se održava radionica u trajanju 5 dana te se kroz period od 3 mjeseca nakon radionice radi na implementaciji rješenja u prostor, nakon čega je planirano predstavljanje rezultata javnosti. Predviđena je participacija lokalnih udruga i stanovnika u sam proces radionice.

Predavači

Kapuđija, Martina, Projektni tim

Rođena 1986. u Brežicama. Završila osnovnu i srednju školu u Samoboru. Diplomirala 2011. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija pohađa nekoliko studentskih radionica. Član je Sekcije mladih DAZ-a od 2010. godine - radi na projektu 'Akupunktura grada' i sudjeluje u organizaciji i/ili provedbi radionica 'Akupunktura grada Trešnjevka', 'Lijepa bolnica Goljak', 'Parkovi Vukovara' i 'Akupunktura grada SC'. Sudjeluje na nekoliko arhitektonsko-urbanističkih natječaja.

Careva, Kristina, Projektni tim

Diplomirala je 2002. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (AF). Nakon diplome radi u ASK atelieru u Zagrebu do 2004. kada boravi u Helsinkiju gdje radi u arhitektonskom birou dr. Antti Ahlave M. Arch SAFA. Krajem 2004. postaje znanstvena novakinja na Kabinetu za primjenu računala u arhitekturi pri Katedri za arhitektonsko projektiranje na AF-u. Član je istraživačkog tima znanstvenog projekta „Digitalni dom“ čiji je voditelj prof. dr.sc. Bojan Baletić. Doktorski znanstveni studij „Arhitektura“ upisuje u ožujku 2007., a u srpnju 2011. brani temu doktorskog rada pod naslovom „Arhitektonski model prostora za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i tehnologiji“. Sudionik je međunarodnih konferencija u Barceloni i Cavtatu te ljetnih škola u Krakowu i Helsinkiju. Od 2005. do 2008. tajnik je TEMPUS projekta „Reforma arhitektonskih kurikuluma u Hrvatskoj“ pod vodstvom RWTH Aachen. Član je Povjerenstva za provođenje razredbenog postupka i Povjerenstva za samoanalizu na AF-u. Aktivni je član je sekcije mladih DAZ-a u okviru koje je, s Reneom Liscem, autor radionica „Akupunktura grada“. Ovlašteni je arhitekt od 2010. te sudjeluje u radu Hrvatske komore arhitekata kao član Odbora za obrazovanje. Kao natjecatelj i član ocjenjivačkog suda sudjeluje na više hrvatskih i međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja te do sada, samostalno ili u timu, osvaja 12 nagrada. Svoje radove izlagala je u Skopju i Novom Sadu te na 41. zagrebačkom salonu. Od 2010. ima kćerku Lolu.

Lisac, Rene, Projektni tim

Voditelj projekta „Akupunktura grada“, diplomirao je 2004. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tokom apsolventure obavio je stručnu praksu u trajanju od mjesec dana u birou “Henri Gaudin Architectes”, Pariz, radeći na izvedbenom projektu za Plesni konzervatorij u Strassbourg-u, i civilno odslužio vojni rok u Vijeću za razvoj ruralnih područja RH Sveučilišta u Zagrebu, radio na projektu Centra za održivi razvoj Žumberka. Od prosinca 2004. godine radi kao znanstveni novak na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Kabinetu za primjenu računala u arhitekturi. Trenutno pohađa doktorski znanstveni studij arhitekture pri arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2007. godine upisuje Doktorski studij Arhitektura, radi na doktorskoj disertaciji na temu ''''Smjernice za održivo planiranje sveučilišnih kampusa''''. Sudjeluje na mnogim arhitektonsko-urbanističkim natječajima; samostalno i u timu; kao natjecatelj te član ocjenjivačkog suda. U periodu od 2004.-07. godine osvaja 2 prve nagrade, 2 treće nagrade i 6 otkupa. Sudjeluje na ljetnoj školi u Krakowu gdje drži predavanje o javnim prostorima, organizira i sudjeluje na nekoliko arhitektonskih izložbi.

Juvan, Uršula, Projektni tim

Rođena je 1986. u Varaždinu. Diplomirala je početkom 2012. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2009. je članica DAZ-a, a početkom 2010. postaje osnivajući član Sekcije mladih DAZ-a. Radi na projektima 'Zagreb-arhitektonski vodič', 'Akupunktura grada' i 'Parkovi Vukovara'. Sudjeluje na raznim natječajima i radionicama, kao sudionik ili organizator.

Juvan, Uršula, Projektni tim

Vrga Perović, Vesna, Projektni tim

Diplomirala 1996. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; 2000. završava poslijediplomski studij iz poslovnog upravljanja na Poslovnoj školi u Bledu; od 1997. - 2008. radi u Hrvatskoj akademskoj istraživačkoj mreži CARNet na uvođenju interneta u akademsku i obrazovnu zajednicu; iza sebe ima veliki broj projekata u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kreiranja digitalnih sadržaja i internetskih portala. Od 2006 radi na brojnim projektima u području edukacije i organizacijskog razvoja. Bila je tajnica Društva arhitekata Zagreba od 2009.-2015. godine.

Perić, Davorka, Projektni tim

diplomirala 1999. povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; od 2000. -2002. koordinatorica programa neprofitne udruge Academia moderna; od 2006. stručnog programa Društva arhitekata Zagreba; vodila stručne programe vezane uz promociju članova DAZ-a, interdisciplinarna predavanja i izložbe; od 2006. - 2010. članica uredništva web stranice Društva arhitekata Zagreba; autorica brojnih interdisciplinarni programa vezanih uz problematiku prostora i suvremenu hrvatsku umjetnost; selektorica programa za domaće i inozemne izložbe, festivale / izložbe, predavanja; od 2000. - 2010.osnivačica i kustosica festivala Vizura aperta u Momjanu; piše tekstove za kataloge izložbi, te za Hrvatski filmski ljetopis, Konturu, Vijenac, Zarez i Život umjetnosti, Art Republiku, 3. program HR, ČIP, Oris i dr.; članica studijske sekcije ULUPUH-a.

Ivanović, Olja, Projektni tim

Sveučilišna je prvostupnica arhitekture i urbanizma i trenutno završava diplomski studij na Arhitektonskom faklutetu Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu studentske prakse radi u uredu PlusPlus Arhitektura te u istom do daljnjega nastavlja radno iskustvo. Na jesen 2010. g sudjeluje u prvoj radonici 'Akupunktura grada' na Trešnjevci te surađuje sa Sekcijom mladih DAZ-a u stvaranju publikacije za istu radionicu. Postaje aktivni član Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreb od 2011. godine te surađuje na projektu 'Akupunktura grada' i sudjeluje u organizaciji i/ili provedbi radionica 'Lijepa bolnica Goljak', 'Parkovi Vukovara' i 'Akupunktura grada SC'. Završava osnovnu školu i opću gimnaziju u Zagrebu te 2011. završava preddiplomski studij arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Vezane vijesti

24/02/2013 - 28/02/2013

3. radionica projekta City Acupuncture se bliži kraju

3. radionica projekta City Acupuncture na zagrebačkom Trnju se bliži kraju. Kako je bilo proteklih dana te što su sve osmislili mladi stručnjaci iz regije za Trnjansku Savicu?

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Kapuđija, Martina
Projektni tim

Careva, Kristina
Projektni tim

Lisac, Rene
Projektni tim

Juvan, Uršula
Projektni tim

Juvan, Uršula
Projektni tim

Vrga Perović, Vesna
Projektni tim

Perić, Davorka
Projektni tim

Ivanović, Olja
Projektni tim

Akupunktura grada

Projekt  City Acupuncture – Akupunktura grada  ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti

Iz ciklusa

24.04.2014 - 24.04.2014
Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

24.04.2014 - 24.04.2014
Održan Forum Akupunkture grada

14.04.2014 - 14.04.2014
Studio BASAR i Projekt CULBURB

10.04.2014 - 10.04.2014
La 27e Région i Collectif etc na Forumu Akupunkture grada


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.