Kalendar

U tinelu: Ivan Juras i Luka Korlaet

03.04.2012 - 03.04.2012
Ciklus: U tinelu

U utorak 03.04.2012. od 19 sati U tinelu će razgovarati Ivan Juras i Luka Korlaet na temu arhitektonskog crteža. Dođite na druženje i opušteni razgovor o arhitekturi i drugim temama. Program U tinelu je uvršten u sustav Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduje se s 2 boda.

U tinelu: ARHITEKTONSKI CRTEŽ
Ivan Juras i Luka Korlaet
Utorak 03.04.2012. u 19 sati

*tinel - dalmatinski izraz za dnevni boravak, sobu za opuštanje i druženje

Prof. dr. Ivan Juras rođen je 1941. u Šibeniku. Diplomirao, magistrirao i doktorirao ('Primjena i razvoj crteža u postupku projektiranja', 1990.) na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 1971. radi u nastavi Kabineta za crtanje i plastično oblikovanje. Redovnim profesorom postaje 1999. godine. Dekan je Fakulteta u periodu 2002-04. g.

Uz nastavni i stručni rad (nagrada Vladimir Nazor 1986. za Krešimirov dom u Šibeniku, s E. Špirić, stambene zgrade u Omišlju i Zagrebu...), prof. Juras aktivan je i kao znanstvenik (niz godina voditelj je projekta 'Atlas arhitekture Republike Hrvatske - 20. vijek'; objavio je desetak znanstveno - stručnih radova iz područja teorije arhitekture i urbanizma u stručnim i znanstvenim časopisima, te knjigu 'Arhitektura između verbalnog i vizualnog', 2008.).
Član je redakcije časopisa 'Arhitektura' 1997-98. U više navrata samostalno je izlagao crteže i akvarele.

Luka Korlaet rođen 1974. u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi kao predavač na Kabinetu za stambene zgrade. Kao nekadašnjeg nastavnika kolegija Crtanje, intrigira ga crtež kao sredstvo analize, kreacije i prezentacije arhitektonskog djela.

Crteži: prof. dr. Ivan Juras

O programu U tinelu:

Tinel okuplja starije i mlađe generacije arhitekata, koji vode dragocjene razgovore o temama iz područja arhitekture i kulture, nekulture i dr. Razgovor ne prekida moderator već se dozvoljavaju određena udaljavanja od teme i ulazak u anegdote i vezane priče. Posebnu dragocjenost nalazimo u prenesenim iskustvima starije generacije arhitekata koje bilježimo i objavljujemo na našem web portalu. U razgovorima namjera nam je u opuštenoj atmosferi koja dozvoljava slobodan i nesputan tijek misli  razgovarati u dobrom društvu.

Kroz ove neformalne razgovore arhitekata namjera nam je osvijetliti veze arhitekture i drugih kulturnih djelatnosti, odnosno skrenuti pažnju na involviranost arhitekata u društvena i kulturna pitanja izvan arhitektonskog miljea. Među generacijski razgovori omogućuju kontakt neophodan za razmjenu ideja među različitim generacijama arhitekata i drugih struka. Gosti U Tinelu su pozvani u parovima u kojima svaki od sugovornika ima iskustva sa zadanom temom razgovora  i jedan i drugi govori o zadanoj temi, a razlika je u godinama, iskustvu i perspektivi gledanja.

Program U tinelu je uvršten u sustav Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduje se s 2 boda.

Saznajte više o programu U tinelu:
Programi DAZ - U tinelu

Do danas je održano 6 razgovora U tinelu između Azre Suljić i Bogdana BudimirovaRadovana Delallea i Saše ŠimprageNevena Kovačevića i Hrvoja HrabakaVere Grimmer i Ane Dane Beroš,Sandre Križić Roban i Ivane Meštrov, Tomislava Premerla i Frane Dulibića.

Autorica programa: Davorka Perić
Dizajn plakata: Jelena Perić

Predavači

Korlaet, Luka, Autor

rođen 1974. u Zagrebu; diplomirao 2001. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; dobitnik nagrade prof. Filipovića i Rektorove nagrade; od 2001. radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; od 2007. član HKA; apsolvirao doktorski studij iz oblasti urbanizma; sudjeluje u nastavi projektiranja stambenih zgrada; sudjelovao na brojnim arhitektonskim natječajima te osvojio i nekoliko nagrada od kojih 2 prve; 2009.-2011. član Izvršnog odbora DAZ-a; vodi program predavanja utorkom te uređuje web-stranicu Društva; član Organizacijskom tima Think Space-a; član Odbora za obrazovanje HKA.

Juras, Ivan, Autor

Vezane vijesti

10/04/2012 - 10/04/2012

Osvrt na razgovor U tinelu: Ivan Juras i Luka Korlaet

Na zadnjoj održanoj sesiji U tinelu 03.04.2012. Luka Korlaet razgovarao je s bivšim dekanom Arhitektonskog fakulteta, Ivanom Jurasom, višegodišnjim nastavnikom Kabineta za crtanje i plastično oblikovanje. Tema je bila crtež odnosno njegova uloga u procesu učenja-analize, projektiranja, te prezentiranja arhitektonskog djela. Nastojeći se držati teorijskog diskursa, razgovor je bio popraćen i mnogobrojnim citatima te projekcijom.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Korlaet, Luka
Autor

Juras, Ivan
Autor

U tinelu

Tinel okuplja starije i mlađe generacije arhitekata, koji vode dragocjene razgovore o temama iz područja arhitekture i kulture, nekulture i dr. Razgovor ne prekida moderator već se dozvoljavaju određena udaljavanja od teme i ulazak u anegdote i vezane priče.

Iz ciklusa

22.05.2012 - 22.05.2012
Arhitekti i konzervatori - u povijesnoj jezgri grada: Iva Letilović, Igor Pedišić i Miljenko Domijan

08.05.2012 - 08.05.2012
U tinelu: Leo Modrčin i Tomislav Pavelić

24.04.2012 - 24.04.2012
U tinelu: Pričajmo o turizmu s Dinkom Milasom i Dafne Berc

10.04.2012 - 10.04.2012
Osvrt na razgovor U tinelu: Ivan Juras i Luka Korlaet


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.