Kalendar

Think Space: Ekološke granice / rezultati Geopolitičkih granica / najava Nekonferencije

17.05.2011 - 28.06.2011
Ciklus: Think Space 2011 BORDERS

Predstavljanje rezultata drugog međunarodnog natječaja , trećeg natječaja koji je u tijeku i završnog skupa u sklopu programa Misli prostor/Think Space održati će se u utorak 31. svibnja 2011. u 13:00 u DAZ-u.

Pozivamo vas na predstavljanje rezultata završenog natječaja -  Geopolitičke granice i natječaja u tijeku  -  Ekološke granice, međunarodnih arhitektonskih natječaja unutar ovogodišnje teme Granice u sklopu programa Misli prostor/Think Space koje će se održati u utorak 31. svibnja 2011. u 13:00 u Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana Jelačića 3 / 1.

Natječaj i rezultate će predstaviti gošća kustosica Eva Franch i Gilabert, direktorica poznate galerije Storefront for Art and Architecture,  žirator natječaja Teddy Cruz, putem video veze iz New Yorka i San Diega te tim programa Misli prostor/Think Space. Na predstavljanju će se pridružiti  i dobitnici nagrada Konstantinos Papadimitrakopoulos, Despoina Gkirti i Efthymios Dimopoulos iz Atene također putem video veze.

U utorak će također biti najavljen i predstavljen završni skup koji će se pod naslovom 'Izvan Granica' održati od 18. do 20. studenog u Zagrebu kao svojevrsna kruna i veliko finale programa Misli prostor/Think Space. 'Izvan Granica' će omogućiti sudionicima i pobjednicima iz četiri međunarodna natječaja da se u Zagrebu susretnu sa svjetski poznatim arhitektima koji su žirirali natječaje, te da uživo razmjene ideje i predstave koncepte svojih radova. Osim predstavljanja radova na skupu 'Izvan Granica'  bit će organizirana i svečana dodjela nagrada pobjednicima kroz četiri natječaja iz godišnjeg ciklusa te izložbe svih prijavljenih projekata, nagrađenih i nenagrađenih.

Zatvorene Geopolitičke granice

Dodjeljene dvije prve nagrade i tri posebna priznanja u drugom međunarodnom natječaju u sklopu programa Misli prostor. Drugi natječaj Geopolitičke granice u sklopu programa Misli prostor privukao je 87 autora iz 27 zemalja koji su prijavili 49 projekata. 24 autora i 25 autorskih timova iz Australije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Kanade, Čilea,  Kine, Hrvatske, Cipra, Danske, Dominikanske Republike, Egipta, Francuske, Grčke, Gvatemale, Irske, Italije, Meksika, Nizozemske, Porto Rica, Rumunjske, Španjolske, Sudana, Švicarske, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država bavili su se mnogim poznatim konfliktima i tenzijama u svijetu, ali neki su projekti otkril i skrivene neravnoteže u dijelovima svijeta gdje podjele nisu očite na površini.

Ocjenjivački tim -  Teddy Cruz, žirator Geopolitičkih granica i Eva Franch i Gilabert, gošća kustosica ovogodišnje teme - dodijelio je dvije prve nagrade i tri posebna priznanja.

Prva nagrada A: 650 Eura
Border Archipelagos of the Narrow Passages
Autor:
Konstantinos Papadimitrakopoulos, Grčka

Prva nagrada B: 650 Eura
Common Visions: The Case of Prespa Region
Autori:
Despoina Gkirti, Grčka
Efthymios Dimopoulos, Grčka

Priznanje 1: 350 Eura
Metropolitical Void
Autori:
Rémi van Durme, Belgija
Denis Glauden, Belgija

Priznanje 2: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Big Bang
Autori:
Fatima Ruiz, Francuska
Martin Coustenoble,  Francuska
Walter Libertino, Italija
Giulia Marchi, Italija

Priznanje 3: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Union
Autori:
Adrian Lahoud, Australija
Samuel Szwarcbord, Australija

Pogledajte opći komentar natječaja i galeriju pristiglih radova.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovom natječaju, žiratoru gospodinu Teddyju Cruzu i čestitamo svim dobitnicima nagrada.

Otvorene Ekološke granice

Treći natječaj u tijeku, Žirator Francois Roche

Novi - treći natječaj, čiji je zadatak oblikovao François Roche, suosnivač arhitektonske prakse R&Sie(n) i voditelj istraživačkih laboratorija “new-territories” u Parizu i Naprednog studija – Gsapp na Sveučilištu Columbia u New Yorku, poziva natjecatelje na radikalno promišljanje postojećih odnosa između ljudskog roda i izgrađenog okoliša kroz uspostavljanje novih arhitektonskih protokola suživota u potrazi za novom parcijalno–totalnom ekologijom: “YUmen[eco]tec-pharming”.

Arhitektura je u prošlosti uvijek funkcionirala kao posrednik između ljudi i izgrađenog okoliša, unutar antropocentričnog ideološkog okvira s determinističkim pristupom. Ovaj natječaj želi pobjeći od te direktne veze i traga za radovima koji će proizvesti nove društveno-ekološke scenarije koji bi onda bili temeljem reimaginacije naših trenutnih ideja i predrasuda, a obzirom na pojmove ravnoteže i održivosti u Zapadnoj kulturi.
Kako bismo se pomakli dalje od moralne ekologije i lažne održivosti, ovaj natječaj traži radove koji mogu stvoriti nove arhitektonske scenarije i inventivne momente, gledajući u prostore drugosti u potrazi za novim kanonskim oblicima razmišljanja.
Ove nove društveno-ekološke projekcije stvorit će nove spoznaje i novi sustav mogućih odnosa ljudskih bića s planetom.
François Roche

Rok za predaju radova na natječaj Ekoloških granica je 28 lipnja 2011 (Tue), 12:00, CET a rezultati će biti objavljeni 12. srpnja 2011 na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space. Natječajna pristojba iznosi 220 kuna (30 eura) u razdoblju od 17. svibnja do 14. lipnja 2011 godine. Nakon tog roka natječajna pristojba  iznosit će 330 kuna (45 eura).
 
Nagrade:
1.nagrada 1000 €
2.nagrada 700   €
3.nagrada 350   €
 
Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je i ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja. Natječajni zadatak i informacije za sudionike možete naći ovdje.

O programu Misli prostor / Think Space

Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Prva gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, pripremila je glavnu ovogodišnju temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica.

Četiri natječaja koja će istraživati temu granica nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori koji će oblikovati natječajne programske zadatke za natjecatelje su:

-        Urbane granice: Shohei Shigematsu
-        Geopolotičke granice: Teddy Cruz
-        Ekološke granice: François Roche
-        Moralne granice: Hrvoje Njirić

Specifičnost je ovog programa da se u potpunosti provodi putem Interneta. Tako se cijela međunarodna promocija programa, prijava sudionika, plaćanje kotizacije za sudjelovanje na natječaju, predaja radova, postupak ocjenjivanja radova te objava rezultata odvijaju u virtualnom svijetu. Ideja i cjelokupna organizacija i provedba ovog programa začeta je i razvijena u Društvu arhitekata Zagreba – DAZ-u. DAZ je na taj način ponudio novi kulturni proizvod Zagreba i Hrvatske – međunarodne konceptualne arhitektonske natječaje.

Podrška programu Misli prostor / Think Space

Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Ureda za strategiju i planiranje, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba kao kulturnog središta arhitektonske misli.

Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS i Čovjek i prostor te Večernji list.

Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice dostupne su na internet adresi http://www.think-space.org/.

Sljedeći natječaj u ovogodišnjem ciklusu programa Misli prostor - Moralne granice - otvoren od 6. rujna 2011! Žirator -  Hrvoje Njirić

Vezane vijesti

11/06/2011 - 11/06/2011

Ekološke granice - rok za ranu kotizaciju - utorak 14.lipnja

Podsjećamo vas da je utorak, 14.lipnja, zadnji dan za prijavu na sudjelovanje u natječaju Ekološke granice po povoljnijoj natječajnoj pristojbi do 220 kuna (30 eura), a u razdoblju od 16. do 28. lipnja pristojba će iznositi 330 kuna (45 eura).

Zatvorene Geopolitičke, otvorene Ekološke granice

Dodjeljene su dvije prve nagrade i tri posebna priznanja u drugom međunarodnom natječaju u sklopu programa Misli prostor, te je otvoren treći natječaj čiji je žirator Francois Roche

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Think Space 2011 BORDERS

Ciklus konceptualnih arhitektonskih natječaja
Platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja
Mreža kreativnih mislilaca koja seže preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica
 

Iz ciklusa

21.12.2011 - 23.01.2012
Think Space izložba u Medijateci

18.11.2011 - 20.11.2011
Prva Think Space Nekonferencija: Izvan granica

18.11.2011 - 20.11.2011
Izvještaj s Nekonferencije 18.-20.11.2011.

18.11.2011 - 20.11.2011
Nekonferencija - ‘Izvan granica’ 18.-20.11.2011.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.