Kalendar

IV. Dani zagrebačke arhitekture - Najava drugog dana

21.05.2014 - 24.05.2014
Predavanje

Drugog dan 4. Dana zagrebačke arhitekture, u četvrtak, 22. svibnja 2014. dolaze nam Prof. Mladen Jošić i Duška Jelić, koji će govoriti o Transformaciji radnih procesa i novim perspektivama poslovne arhitekture.

i-WORK vs POSLOVNE ZGRADE - Transformacije radnih procesa i nove perspektive poslovne arhitekture – ovo je tema drugog dana ovogodišnjih, 4. u nizu Dana zagrebačke arhitekture.

Izlaganje Duške JelićImpact Hub Global Network - Primjer kako kolaborativna potrošnja, P2P ekonomija i trendovi samoodrživosti u zajednici oblikuju nove teze o projektiranju prostora će nas uvesti u nove poslovne modele u društvu i njihove prostorne reperkusije.

Rascjep rapidnog razvoja tehnologija i globalne ekonomske krize dovodi do transformacije društvenog ekosistema, prvenstveno u domeni komunikacije, potrošnje resursa, razvoja društvenih inovacija i primjene alata koji osiguravaju demokraciju. Samoodrživost nadilazi pojmove vezane isključivo za energetiku, vertikalno prožimajući svakodnevicu. Kolaborativna potrošnja, P2P ekonomija, korištenje virtualnih prostora i alata postaju ekološka alternativa za funkcioniranje modernog društva.

Ekonomija u praksi zahtijeva radikalnu racionalizaciju prvenstveno vidljivu u domeni broja i vrste radnih mjesta i utiliziranja virtualne domene radi uštede materijalnih troškova.

Preseljenjem u virtualnu domenu tržište rada se restrukturira i generira rapidno rastuću nišu fluidnih radnika koji prodaju svoju ekspertizu na „per demand“ razini, a koja drastično redefinira tradicionalno radno mjesto.

Arhitektima predstoji temeljito preispitivanje domene fizičkog prostora, obsolentnosti nekih naučenih prostornih odnosa i modela kao i njegove ergonomije. Poimajući širu sliku društva moramo shvatiti što taj novi fluidnii val radnika, njegove usluge i utjecaj istih na zajednicu znači u strategiji kako društvenog, tako i prostornog razvoja i oblikovanja.

Prezentacija će primjerom Impact Hub-a Zagreb objasniti pojmove coworking prostora, klastera, inkubatora i poslovnih akceleratora kao nove hibridne tipologije koja integrira poslovnu namjenu sa ostalim namjenama.

 

Red. prof. Mladen Jošić  predstaviti će temu „Integracija rada i stanovanja“ u kojoj će se osvrnuti na CIAM-ovski urbanizam i podjelu rada i stanovanja i današnji kontekst.

CIAM-ovska arhitektura razdvojila je grad na namjenski homogene i fizički udaljene dijelove. Rad, stanovanje i slobodno vrijeme našli su se u teorijskom, zdravom i zelenom raju. Promet je idealiziran, a privatno vlasništvo nad zemljištem zanemareno u korist društvenog vlasništva koje treba osigurati kvalitetniji život građana. Diskontinuitet urbanog prostora i kontinuitet javnog zelenila glavne su karakteristike urbanizma 20 stoljeća.

Cijeli svijet je demantirao održivost CIAM-ovskog urbanizma. On je lijep, ali nedostižan. Površinski resursi su ograničeni i/li financijski nedostupni. Vrijeme je ograničeno. Zato se današnja urbanistička doktrina mora drastično promijeniti. Grad se mora značajno integrirati. Master planovi novih dijelova grada moraju forsirati integriranje rada i stanovanje čime se promet svodi na lokalni optimum. U takvim dijelovima grada život postaje jeftiniji, jer se integriraju režijski troškovi rada i stanovanja, a troškovi transporta značajno smanjuju.

Ako ljudi danas improviziraju i spajaju svoj rad i stanovanje, onda im to omogućimo planski.
Ako mnogi žele smanjiti svoje troškove za energiju, onda im to omogućimo planski.
Ako mnogi žele smanjit svoje troškove za hranu, onda im to omogućimo planski

Promijenimo urbanizam pa ćemo učiniti mnogo za lakši život i održiviji okoliš.

Nakon izlaganja očekuje nas diskusija s programskim voditeljem Alanom Kostrenčićem i gostima.

Pozivamo vas da nam se pridružite na 4. Danima zagrebačke arhitekture putem prijava na sustav ENTRIO ili na mail adresu ana.marendic@d-a-z.hr (uz prijavu navesti ime, prezime i dane za koje se prijavljuje).

Srijeda 21.05.2014. – ulaz slobodan
Četvrtak 22.05.2014. – ulaz slobodan
Petak 23.05.2014 – ulaz slobodan
Subota 24.05.2014 – stručni obilazak

Organizacija stručnog obilaska se naplaćuje 125.00 kn, te molimo sve zainteresirane da uplatu izvršite na sljedeće podatke:

IBAN: HR1223600001101548547
Primatelj: Društvo arhitekata Zagreba

Iznos: 125,00 kn
Opis plaćanja: Troškovi organizacije stručnog obilaska, 24.05.2014.

PRIJAVE ZA OBILAZAK SE ZAPRIMAJU DO 22.05. DO 16h.

Sudjelovanje na programu se boduje unutar sustava Stalnog stručnog usavršavanja HKA i to prema sljedećem rasporedu.

Srijeda 21.04.2014. – 3 boda
Četvrtak 22.05.2014. – 3 boda
Petak 23.05.2014. – 3 boda


Subota 24.05.2014. (obilazak) – 2 boda (sukladno odredbi Pravilnika o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva, Tablici bodovnih vrijednosti kategorija unapređivanja i usavršavanja znanja r.br. 11.“ Potvrdu o sudjelovanju za stručni obilazak izdaje organizator, Društvo arhitekata Zagreba.

Program za sva 4 dana preuzmite OVDJE .
Više o ovogodišnjoj temi - Potencijal krize - Poslovna arhitektura saznajte OVDJE.

Duška Jelić diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao ovlašteni projektant, s kolegom J. Plejićem vodi projektantski ured  Paralaksa j.d.o.o., osnovan 2013.g.  U praksi djeluje kao voditelj projekata a realizirani projekti obuhvaćaju rad na tipologiji zgrada od stambene, poslovne do industrijske namjene. Aktivna je u radu sljedećih strukovnih organizacija: HKA - član Odbora za stalno stručno usavršavanje 2009 - ;UHA - član Generalne skupštine 2011 - ;DAZ - član Izvršnog odbora 2011-2013, član Suda časti 2013 - .

2011g. kao suosnivač, pokreće Impact Hub Zagreb inicijativu koja 2013. otvara vrata prvog i najvećeg coworking prostora u Zagrebu i Hrvatskoj i time stavlja Grad Zagreb kao člana Impact Hub Global Network-a na kartu svijeta. Svojim aktivnostima kao jedan od suosnivača i operativnih voditelja Impact Huba Zagreb, istražuje i analizira utjecaj novih društvenih trendova na oblikovanje prostora i redefiniciju postojećih arhitektonskih modela.Iza sebe ima sveukupno 18 godina radnog staža stečenog radeći početno kao pripravnik i projektant suradnik u biroima: Njirić+Njirić, Zavod za arhitekturi Arhitektonskog Fakulteta i Aplan d.o.o. Od 2003 - 2013 kao Ured ovlaštene arhitektice nastavlja rad u struci kao samostalni ovlašteni projektant na vlastitim projektima

Red. prof. Mladen Jošić, diplomirao 1977. na AF u Zagrebu, apsolvirao magisterski studij Stanovanja u Beogradu 1988.g, obranio ekvivalent magisterskom radu na AF u Zagrebu 1991.g. Zaposlen na AF u Zagrebu od 1977.g. Održao više predavanja u Italiji, Sloveniji, Češkoj i Njemačkoj. Pisao mnogo stručnih članaka. Obavljao dužnosti voditelja Kabineta za stanovanje na AF, predsjednika povjerenstva Ministarstva za kulturu za polaganje stručnih ispita za nastavnike umjetničkih škola s područja arhitekture, revidenta Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo u programu Zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata, predsjednik Posebnog odbora za nadmetanja i natječaje Hrvatske komore arhitekata i inžinjera u graditeljstvu, koordinator i revident Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo za Poticanu stanogradnju, predstojnik Zavoda za arhitekturu, voditelj međunarodne Ljetne škole arhitekture Unije i Dubrovnik, član skupštine Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu, Voditelj projekta Pravilnik o poticanom stanovanju, članstvo u ocjenjivačkim sudovima na urbanističko-arhitektonskim natječajima u Hrvatskoj, mentor na diplomskom ispitu na AF u Zagrebu, mentor stranim studentima na specijalizaciji u Zagrebu, koordinator Sveučilišta u Zagrebu za izgradnju Sjevernog kampusa i Kampusa Borongaj. Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a za arhitekturu, 1979.g., Nagrada Grada Zagreba za arhitekturu, 1997.g., Nagrada 32. Zagrebačkog salona za realizaciju, 1997.g., Nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata „Viktor Kovačić“ za Poljoprivrednu i veterinarsku srednju školu u Osijeku za najbolje ostvarenje, 2006.g., Nominacija za ACE EU nagradu Mies Van der Rohe za 2006.g. Najznačajnije realizacije: Naselje Andrija Hebrang, Slav.Brod, 1979-2011., Stambene zgrade Zagreb 1980.g., Reiffeisenbank Zagreb, 1996.g., Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, 2005.g.


Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika, dok je tema 2013. bila 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi kao svojevrsni uvod pristupa Europskoj uniji.

Programski odbor:

Alan Kostrenčić – voditelj
Teo Budanko


Organizacijski odbor:

Mladena Belamarić – voditeljica
Ana Marendić
Antonija Maršić
Toni Serdarušić

Vesna Vrga Perović

Pokrovitelj:

Gradska Skupština Grada Zagreba

Potpora:

 

          


Ministarstvo kulture         Gradski uredi 

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    

 

Brončani sponzori:

        

Rockwool                                           Zagreb Montaža Grupa

Sponzori:

Beton Lučko

Medijski pokrovitelj:


Jutarnji list

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.