Kalendar

Akupunktura grada: Lijepa bolnica Goljak - realizacija!

24.09.2011 - 25.09.2011
Ciklus: Radionica Lijepa Bolnica Goljak
Radionica

Volonterska radna akcija Goljak održana je protekli vikend, a već ovaj slijedi nastavak. Pridružite nam se u uljepšavanju prostora Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak!

Protekli vikend, 24. i 25. rujna održana je radna akcija Goljak u organizaciji Sekcije mladih DAZ-a i udruge Lijepa bolnica. Na njoj se okupilo dvadesetak volontera, pretežno studenata arhitekture i građevine, koji su zajedničkim snagama uredili staze i ostale hodne površine Bolnice. S prikupljenim donacijama pribavljene su specijalne boje, kojima je iscrtan tzv. prometni sustav Goljak, osmišljen u suradnji s djecom. Pozitivna energija, dobro vrijeme i potpora Bolnice rezultirali su realizacijom kompletnog glavnog dvorišta. Već ovaj vikend, točnije u nedjelju 2. listopada u 12 sati planirana akcija se nastavlja. Stoga pozivamo sve zainteresirane da provedu dan na Goljaku i daju svoj doprinos.

Idejno rješenje uređenja vanjskih prostora Bolnice rezultat je kreativne radionice projekta Akupunktura grada: Lijepa bolnica Goljak, na kojoj su se u ožujku okupili studenti i mladi stručnjaci iz područja arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, medicine i antropologije. Kroz interdisciplinarnu suradnju predložili su male intervencije u kompleksu Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak. Cilj radionice bio je integrirati sve ideje u niz jedinstvenih rješenja koje će se predložiti Bolnici i potencijalnim sponzorima za realizaciju, u svrhu poboljšavanja uvjeta rada, terapije i boravka. Inicijativu cijelog projekta pokrenula je predsjednica udruge Lijepa bolnica Hana Fazlić, dr.med., dok projekt Akupunktura grada potpisuju Kristina Careva, dipl.ing.arh. i Rene Lisac, dipl.ing.arh.

O udruzi Lijepa bolnica

Udruga Lijepa bolnica nevladina je udruga čiji je cilj uljepšavanje prostora bolnica i vanbolničkih ustanova, promocija svih načina na koje je moguće učiniti navedene prostore ugodnijim za rad i boravak u njima, te unaprijediti radne okoline medicinskog i drugog osoblja i ostalih korisnika tih prostora kako bi boravak u njima bio ugodan i stimulativan. Predsjednica i osnivačica udruge je Hana Fazlić, dr.med.

O Sekciji mladih DAZ-a

Sekcija mladih DAZ-a osnovana je 2010. godine s ciljem promocije studenata arhitekture i mladih arhitekata te njihovih radova. U svom djelokrugu ima organizaciju izložbi, predavanja, radionica, natječaja i drugih prigodnih događaja u svrhu informiranja i potpore mladim arhitektima. Sekcija trenutno radi na projektima Akupunktura grada i Zagreb-arhitektonski vodič. Projekt Akupunktura grada provodi radionice u kojima, kroz interdisciplinarnu suradnju, različite struke preciznim i malim, gotovo akupunkturnim intervencijama u zanemarene i potencijalne mikro lokacije učinkovito utječu na cjelokupna socijalna kretanja.

Predavači

Lisac, Rene, Autor

Voditelj projekta „Akupunktura grada“, diplomirao je 2004. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tokom apsolventure obavio je stručnu praksu u trajanju od mjesec dana u birou “Henri Gaudin Architectes”, Pariz, radeći na izvedbenom projektu za Plesni konzervatorij u Strassbourg-u, i civilno odslužio vojni rok u Vijeću za razvoj ruralnih područja RH Sveučilišta u Zagrebu, radio na projektu Centra za održivi razvoj Žumberka. Od prosinca 2004. godine radi kao znanstveni novak na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Kabinetu za primjenu računala u arhitekturi. Trenutno pohađa doktorski znanstveni studij arhitekture pri arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2007. godine upisuje Doktorski studij Arhitektura, radi na doktorskoj disertaciji na temu ''''''''''''''''''''''''''''''''Smjernice za održivo planiranje sveučilišnih kampusa''''''''''''''''''''''''''''''''. Sudjeluje na mnogim arhitektonsko-urbanističkim natječajima; samostalno i u timu; kao natjecatelj te član ocjenjivačkog suda. U periodu od 2004.-07. godine osvaja 2 prve nagrade, 2 treće nagrade i 6 otkupa. Sudjeluje na ljetnoj školi u Krakowu gdje drži predavanje o javnim prostorima, organizira i sudjeluje na nekoliko arhitektonskih izložbi.

Careva, Kristina, Autor

Diplomirala je 2002. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (AF). Nakon diplome radi u ASK atelieru u Zagrebu do 2004. kada boravi u Helsinkiju gdje radi u arhitektonskom birou dr. Antti Ahlave M. Arch SAFA. Krajem 2004. postaje znanstvena novakinja na Kabinetu za primjenu računala u arhitekturi pri Katedri za arhitektonsko projektiranje na AF-u. Član je istraživačkog tima znanstvenog projekta „Digitalni dom“ čiji je voditelj prof. dr.sc. Bojan Baletić. Doktorski znanstveni studij „Arhitektura“ upisuje u ožujku 2007., a u srpnju 2011. brani temu doktorskog rada pod naslovom „Arhitektonski model prostora za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i tehnologiji“. Sudionik je međunarodnih konferencija u Barceloni i Cavtatu te ljetnih škola u Krakowu i Helsinkiju. Od 2005. do 2008. tajnik je TEMPUS projekta „Reforma arhitektonskih kurikuluma u Hrvatskoj“ pod vodstvom RWTH Aachen. Član je Povjerenstva za provođenje razredbenog postupka i Povjerenstva za samoanalizu na AF-u. Aktivni je član je sekcije mladih DAZ-a u okviru koje je, s Reneom Liscem, autor radionica „Akupunktura grada“. Ovlašteni je arhitekt od 2010. te sudjeluje u radu Hrvatske komore arhitekata kao član Odbora za obrazovanje. Kao natjecatelj i član ocjenjivačkog suda sudjeluje na više hrvatskih i međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja te do sada, samostalno ili u timu, osvaja 12 nagrada. Svoje radove izlagala je u Skopju i Novom Sadu te na 41. zagrebačkom salonu. Od 2010. ima kćerku Lolu.

Kapuđija, Martina, Autor

Rođena 1986. u Brežicama. Završila osnovnu i srednju školu u Samoboru. Diplomirala 2011. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija pohađa nekoliko studentskih radionica. Član je Sekcije mladih DAZ-a od 2010. godine - radi na projektu ''Akupunktura grada'' i sudjeluje u organizaciji i/ili provedbi radionica ''Akupunktura grada Trešnjevka'', ''Lijepa bolnica Goljak'', ''Parkovi Vukovara'' i ''Akupunktura grada SC''. Sudjeluje na nekoliko arhitektonsko-urbanističkih natječaja.

Juvan, Uršula, Autor

Rođena je 1986. u Varaždinu. Diplomirala je početkom 2012. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2009. je članica DAZ-a, a početkom 2010. postaje osnivajući član Sekcije mladih DAZ-a. Radi na projektima ''Zagreb-arhitektonski vodič'', ''Akupunktura grada'' i ''Parkovi Vukovara''. Sudjeluje na raznim natječajima i radionicama, kao sudionik ili organizator.

Ivanović, Olja, Autor

Sveučilišna je prvostupnica arhitekture i urbanizma i trenutno završava diplomski studij na Arhitektonskom faklutetu Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu studentske prakse radi u uredu PlusPlus Arhitektura te u istom do daljnjega nastavlja radno iskustvo. Na jesen 2010. g sudjeluje u prvoj radonici ''Akupunktura grada'' na Trešnjevci te surađuje sa Sekcijom mladih DAZ-a u stvaranju publikacije za istu radionicu. Postaje aktivni član Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreb od 2011. godine te surađuje na projektu ''Akupunktura grada'' i sudjeluje u organizaciji i/ili provedbi radionica ''Lijepa bolnica Goljak'', ''Parkovi Vukovara'' i ''Akupunktura grada SC''. Završava osnovnu školu i opću gimnaziju u Zagrebu te 2011. završava preddiplomski studij arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Komentari

Luka (29/09/2011)
bravo, ljudi! ponosan sam kaj vas poznam! ;D
Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.