Kalendar

3. radionica projekta City Acupuncture se bliži kraju

24.02.2013 - 28.02.2013
Ciklus: Akupunktura grada

3. radionica projekta City Acupuncture na zagrebačkom Trnju se bliži kraju. Kako je bilo proteklih dana te što su sve osmislili mladi stručnjaci iz regije za Trnjansku Savicu?

Zagrebačka radionica (24-28.02.2013) treća je u nizu, nakon skopske i beogradske, a prije sarajevske i splitske. Kao i u prethodno održanim radionicama, i ova okuplja više od 50 mladih stručnjaka iz regije koji kroz interkulturalni i interdisciplinarni dijalog nastoji što kvalitetnije osmisliti i pripremiti niz malih i preciznih intervencija u gradskom prostoru. No ova radionica sadržavala je  i neke novine kako u pripremi tako i tijekom odvijanja.

Gradska četvrt Trnje odabrana je nakon otvorenog poziva svim zagrebačkim gradskim četvrtima da se aktivno uključe u projekt City Acupuncture – Akupunktura grada. Od pristiglih prijava u jakoj konkurenciji odabrano je Trnje koje je prijavom pokazalo razumijevanje metodologije akupunkture te jasnu želju da se akupunkturnim intervencijama u prostor četvrti pokuša poboljšati kvaliteta urbanog života, poveća socijalna kohezija lokalne zajednica te ojača identitet četvrti i njena vidljivost u gradu.

Trnje je neobična kombinacija infrastrukturne zapuštenosti i najvećih zagrebačkih infrastrukturnih projekata 20 st. Nekadašnje selo i gradska periferija, danas se nalazi u geografskom središtu Zagreba. Na Trnju je evidentan dominantni uzorak razvoja grada u smjeru istok-zapad, a zapuštanje onog sjever-jug. Takva dominacija povijesno je  utemeljena u dvije prirodne barijere koje su priječile širenje Zagreba prema sjeveru i jugu, a to su planina Medvednica i rijeka Sava. Tri snažne paralele, regulacije prostora u smjeru istok-zapad (Vukovarska ulica, Slavonska avenija i tok Save) danas dominiraju svakom kartom Trnja, i potvrđuju dojam linearnog grada. Trnje je nedovršeni prostor, kojega je i zbog njegove veličine teško cjelovito sagledati i ponuditi jedinstven prijedlog njegove prostorne budućnosti. Međutim, upravo ta nedovršenost čini Trnje iznimno potentnim i vitalnim područjem. Službeni podaci Grada Zagreba govore da je Trnje površinom druga najmanja zagrebačka četvrt (736 ha), koja okuplja 13 mjesnih odbora. Izvorno Trnje danas nosi ime “Staro Trnje“, i ono je obilježeno uglavnom niskim samostojećim kućama s okućnicama i vrtovima. City Acupuncture radionica u Zagrebu pokriva tri trnjanska mjesna odbora: Cvjetno naselje, Staro Trnje i Trnjansku Savicu.

Proteklih nekoliko dana 40ak sudionika iz cijele regije su u nekoliko grupa, predvođeni mentorima kroz interkulturalni i interdisciplinarni dijalog te u suradnji i interakciji s ljudima iz kvarta polemizirali i radili na rješenjima u malom mjerilu koja će doprinijeti poboljšanju kvalitete života ovog zagrebačkog kvarta. U nedjelju je održana i dječja radionica gdje se i s učenicima škola, koje tamo djeluju, također razgovaralo i planiralo o mogućem razvoju četvrti. Ova događanja organizirana su kako bi sudionici radionice dobili što kvalitetniji i sveobuhvatniji uvid u razmišljanja stanovnika o svom kvartu.

Radionica završava prezentacijom radova u četvrtak u MO Trnjanska Savica, Vladimira Ruždjaka 21. Nakon 5 intenzivnih dana, uvodnih predavanja domaćih i stranih predavača, obilaska lokacije i interdisciplinarnog grupnog rada, prezentirat će se rješenja pred gostima kritičarima. Nakon prezentacije u kvartu, koja je otvorena za javnost, veselo društvo seli se u prostore DAZ-a na prigodno druženje te Vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite. Po završetku radionice odabrat će se 3-5 rješenja koja će ići na daljnju razradu i izvedbu.

gosti kritičari

Damir Gamulin (dizajner)
Mari Jaakonaho (arhitektica i dizajnerica, Helsinki)
Damir Ljutić (arhitekt, Društvo arhitekata Zagreba)

sudionici radionice:

mentori: Natali Ristovska, Edin Omanović

1. Lana Trobentar (arhitektura)
2. Petra Zaninović (arhitektura)
3. Sanja Benaković (geografija)
4. Lea Horvat (arhitektura)
5. Dejan Mitov (arhitektura)
6. Alma Hudović (arhitektura)
7. Leila Dizdarević (arhitektura)

mentori: Mak Kapetanović, Kata Marunica

1. Sandra Perić (arhitektura)
2. Anna Koscis (arhitektura)
3. Nikolina Krešo (krajobrazna arhitektura)
4. Andrea Pavlović (arhitektura)
5. Emir Kapetanović (kiparstvo)

mentori: Marijana Kramarić, Frane Dumandžić

1. Ivana Stanić (arhitektura)
2. Julijana Bockaj (arhitektura)
3. Lea Anić (arhitektura)
4. Petra Sapun (engleski, njemački)
5. Monika Petrov (arhitektura)
6. Marko Borota (dizajn)
7. Tatjana Petric (grafički dizajn)

mentori: Matej Korlaet, Maja Karačić

1. Jelena Tomić (arhitektura)
2. Luka Krstulović (arhitektura)
3. Valentina Benčić (arhitektura)
4. Karmen Krasić Kožul (novinarstvo)
5. Snežana Curuvija (arhitektura)
6. Tamara Georgijevska (dizajn)

mentori: Aleksandar Velinovski, Daša Spasojević

1. Larisa Čišić (arhitektura)
2. Vilma Stopfer (krajobrazna arhitektura)
3. Luka Cindrić (arhitektura)
4. Lana Barač (arhitektura)
5. Jovana Miletić (arhitektura)
6. Diana Dimitrijevska (dizajn)

predavači:

Mari Jaakonaho, Horst Hoertner, Tomislav Pletenac, Tomislav Soldo i  Davorka Perić

moderatori: Rene Lisac i Kristina Careva

organizacijski tim: Martina Kapuđija, Uršula Juvan, Olja Ivanović, Davorka Perić, Vesna Vrga Perović, Tomislav Soldo, Bojan Mucko i Tena Petrović

Projekt provodi konzorcij sastavljen od sljedećih organizacija: Društvo arhitekata Zagreba u ulozi koordinatora projekta s partnerima Public Room Sarajevo, Public Room Skopje, Kulturni front iz Beograda te Društvo arhitekata Splita u ulozi pridruženog partnera. U lipnju 2012. projektu je Europska komisija odobrila sufinanciranje u okviru programa Kultura 2007-2013. City Acupuncture – Akupunktura grada je projekt koji se razvio unutar Sekcije mladih DAZ-a, na volonterskoj bazi, provođenjem interdisciplinarnih radionica na lokacijama za koje se uspostavilo da imaju potrebu za sitnim intervencijama koje mogu utjecati na kvalitetu i način korištenja prostora.

Vezane vijesti

24/04/2014 - 24/04/2014

Održan Forum Akupunkture grada

Dugogodišnji projekt City Acupuncture / Akupunktura grada iniciran od strane Društva arhitekata Zagreba u suradnji s regionalnim partnerima iz Splita, Skopja, Beograda i Sarajeva dosegao je svoj privremeni zaključak prošlotjednom konferencijom Forum Akupunkture grada održanom u muzeju Mimara u Zagrebu.

24/04/2014 - 24/04/2014

Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na Forum Akupunkture grada koji će se održati u Zagrebu, u Muzeju Mimara 24. travnja 2014, u organizaciji Društva arhitekata Zagreb , zajedno s partnerima Kulturnim Frontom iz Beograda, Public Room iz Skoplja , Public Room iz Sarajeva i Društvom arhitekata Splita.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Akupunktura grada

Projekt  City Acupuncture – Akupunktura grada  ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti

Iz ciklusa

24.04.2014 - 24.04.2014
Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

24.04.2014 - 24.04.2014
Održan Forum Akupunkture grada

14.04.2014 - 14.04.2014
Studio BASAR i Projekt CULBURB

10.04.2014 - 10.04.2014
La 27e Région i Collectif etc na Forumu Akupunkture grada


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.