City Acupuncture

Održan Forum Akupunkture grada

Autor/izvor: DAZ 02/05/2014

Dugogodišnji projekt City Acupuncture / Akupunktura grada iniciran od strane Društva arhitekata Zagreba u suradnji s regionalnim partnerima iz Splita, Skopja, Beograda i Sarajeva dosegao je svoj privremeni zaključak prošlotjednom konferencijom Forum Akupunkture grada održanom u muzeju Mimara u Zagrebu.

Akupunktura grada / City Acupuncture, ambiciozan projekt DAZ-a započet na entuzijazmu nekolicine članova u zadnje dvije godine se razvio u regionalni projekt, koji je potpomognut europskim programom Kultura 2007-2013 uspio realizirati seriju zahvata u prostoru kojima se intervencijama u malom mjerilu podizala kvaliteta života građana u Sarajevu, Splitu, Skopju, Beogradu i Zagreb. U suradnji s partnerima iz regije Public Room iz Sarajeva i Skopja, Kulturni front iz Beograda te Društvom arhitekata Splita u realizaciju projekta putem radionica i interakcije s lokalnim stanovništvom bilo je uključeno više od 260 ljudi različitih profesija, od arhitekata i dizajnera do psihologa, antropologa, ekonomista pa čak i pravnika. Zaključak, nadamo se samo jedne dionice ovog dugogodišnjeg projekta dogodio se u Zagrebu na konferenciji Forum Akupunkture grada na kojem su predstavljeni rezultati radionica te održan niz predavanja i panel diskusija.

Teo Budanko, predsjednik DAZ-a, rekao je da se projektom nastoji unaprijediti stanje u gradovima, on ulazi među građane, na tržnicama ili u mjesnim odborima saznaje što oni prepoznaju kao točke koje treba mijenjati te djeluje u konačnici poboljšavajući kvalitetu života. Ne želimo da ovo bude kraj ciklusa, već da se projekt nastavi kao model i uvrsti u budući razvoj grada, istaknuo je.

Jedan od inicijatora projekta, Rene Lisac ustvrdio je da ih je najviše zanimalo kako od početka do kraja procesa mijenjanja grada uključiti stanovnike i povezati sve ideje u jednom smjeru na što veće zadovoljstvo sviju strana. Ideja je bila malim intervencijama vrlo brzo, učinkovito i participativno djelovati na život grada, što je proizašlo iz današnjih vremena kada su velike ideje odvojene od realizacije i stanovnika, dodao je.

Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, smatra da su dosadašnje akcije pokazale kako se s malim intervencijama može poboljšati neposredno okruženje, a Ranka Saračević-Wurth, načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture, ocijenila je da je riječ o hvalevrijednoj inicijativi koja je u zagrebačkoj Savici i splitskoj Varoši imala izvanredan odaziv građana i stručne javnosti.

Udruga "La 27e region" iz Francuske, koja djeluje kao inovativni laboratoriji za 26 francuskih regija s idejom da razmišljanje kroz dizajn i društvenu inovativnost može daleko doprinijeti preoblikovanju javnog sektora, o čemu smo pisali ovdje, predstavila je nekoliko svojih projekata. Jedan od primarnih ciljeva 27e region je ohrabriti državne službenike da koriste kreativnost kao način pronalaženja novih rješenja. Edukacijom, treninzima te uključivanjem sociološke i antropološke komponente u svoj rad, ova udruga se ne bavi samo redizajnom prostora, već i društvenih odnosa, mreža i sustava.

Iz Francuske dolazi i Collectif etc. putem kojega grupa arhitekata i studenata grafičkog dizajna propituje trenutne metode planiranja i gradnje gradova, osiguravajući građanima bitnu ulogu u kreativnom procesu. Više o Collectifu etc. pročitajte ovdje.

O iskustvima iz Rumunjske govorila nam je ekipa iz arhitektonskog studija Basar, koji je većinom zaokupljen dinamikom lokalnih urbanih kultura i nestajanjem značaja javnog prostora u tranzicijskom Bukureštu. Gosti iz Češke prezentirali su projekt Cultural Acupuncture Treatment for Suburbs kojemu je cilj aktivirati javne domene u predgrađima glavnih gradova srednje Europe.





U poslijepodnevnom djelu Foruma održana je prezentacija metodologija rada i pristupa pojedinim lokacijama u Sarajevu, Skopju, Beogradu, Splitu i Zagrebu. Osim samih intervencija u javnom prostoru rezultat projekta je katalog intervencija koji lokalnim samoupravama može poslužiti kao model o tome kako se stvari u pojedinim sredinama mogu poboljšati. Na zaključku konferencije, na panel diskusiji, se raspravljalo i razmjenjivalo iskustva iz različitih društveno-kulturnih sredina, čime različite perspektive o metodologijama i njihovim utjecajima na oblikovanje javnih prostora, postaju, poput open-source alata, dostupni različitim subjektima u procesu unapređenja i redizajna urbane kvalitete života.





Po uspješnom završetku dvogodišnjeg segmenta Akupunkture grada, u kojem je napravljen regionalni iskorak, nadamo se skorom nastavku projekta, a do onda pratite Akupunkturu grada na web-u i facebook-u.

Fotografije: Goran Hrubi


Partneri:

Sponzori:

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.