Film

Žena u gradu, grad na filmu

Autor/izvor: DAZ / kulturpunkt.hr 08/10/2013

U sklopu istraživačkog projekta Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u kinu Tuškanac bit će prikazano sedam velikih filmskih naslova.

Ciklus Žena u gradu, grad na filmu svojevrsna je povijesna retrospektiva, podijeljena na dva dijela. Prvi dio obuhvaća nekoliko izvanrednih filmskih djela nastalih u socijalističkoj Jugoslaviji u razdoblju potkraj šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća. To su Slučajni život, jedini film prvog hrvatskog filmologa Ante Peterlića, Živa istina Tomislava Radića, naš najpoznatiji film u žanru cinema verité, te Nedjelja, rano ostvarenje Lordana Zafranovića.

Drugi dio ciklusa obuhvaća izbor iz svjetske produkcije: najpopularniji film Alaina Resnaisa Hirošima, ljubavi moja, slavni njemački znanstveno-fantastični nijemi Metropolis Fritza Langa, te film ceste Wima Wendersa Alice u gradovima.

Ciklus završava 17. listopada kratkim filmom Kreše Golika Od 3 do 22, nakon kojeg će biti održan okrugli stol na temu ciklusa Žena u gradu, grad na filmu. Moderatorica je razgovora Sonja Leboš, nositeljica istraživačkog projekta, a sudjeluju [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture, Ankica Čakardić, Vesna Kesić, Jelena Pašić, Srđan Sandić i Mima Simić.

"Žene, uprizorene u urbanim prostorima filmskih priča, često su osuđene na to da budu prikazane kao plačljivice-domaćice ili fatalne ljubavnice, unutar stereotipa žene-djeteta ili žene-demona, ili pak, vrlo često, tek kao eterične žrtve stvarnosti koje kao da ni nisu imale stvarni život. Jednako tako, njihove uloge prečesto su skrojene prema mjeri glavnog junaka, čineći njegove životne probleme, izbore i stavove plastičnijima i prijemčljivijima. Ovaj ciklus okreće pogled gledatelja/gledateljice u drugačijem smjeru, navodeći ih na promišljanje mogućnosti filma da uprizoruje i drugačije perspektive. Spektar odabranih filmova ukazuje na potrebu za raspravom o potencijalima te mogućnosti promjene ustaljenih formi reprodukcije svakodnevice", najavila je Sonja Leboš iz Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja.

Istraživački projekt Žena u gradu, grad na filmu bit će održan u kinu Tuškanac od 9. do 17. listopada, a točan raspored projekcija pronađite ovdje.

Više informacija: http://www.filmski-programi.hr/

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: