Natječaj za sudjelovanje

Zelena akademija 2020: O budućnosti zajedničkog dobra

Autor/izvor: Kulturpunkt.hr 11/07/2012

Zelena akademija 2020, s nizom predavanja, radionica i diskusija koje već treću godinu za redom na Visu organizira zagrebački ogranak njemačke fondacije Heinrich Böll, ove će godine biti održana od 28. kolovoza do 2. rujna. Organizatori su objavili kako je otvoren natječaj za sudjelovanje u programu na temu Zajednička budućnost Evrope - Budućnost zajedničkih dobara u Evropi.

Tokom pet dana oko trideset stranih predavača i panelista/ica iz desetak zemalja zajedno sa sudionicima/ama programa učit će i raspravljati o modelima upravljanja zajedničkim dobrima te ulozi tog koncepta u daljnjem mišljenju političke budućnosti Evrope. Ovogodišnji program Zelene Akademije u fokusu ima ''zajednička dobra'' kao novu interpretativnu paradigmu za povećanje demokratske kontrole i postizanja većeg stupnja jednakosti zagovarajući novu vrst politike na osnovama praksi zajedničkog upravljanja.

U sjecištu ekoloških zahtjeva, krize demokracije, rastućih nejednakosti i novih privrednih izazova, zajednička dobra su teren za istraživanje 'nove politike'. Zelena Akademija stoga poziva na su-oblikovanje i su-stvaranje narativa o zajedničkim dobrima kroz izravni angažman teoretičara, istraživačka, praktičara i aktivista u Evropi. Jezik zajedničkih dobara sadrži emancipatorni potencijal zadržavanja izvan dihotomije države i tržišta na polju urbanog razvoja, obrazovnog sustava ili regulacije Interneta.

Rastući broj grassroot inicijativa i novih društvenih pokreta širom Evrope pokazuje da je moguće redefinirati granice privatnog, javnog i zajedničkog i mapirati novi politički teren u borbi za transformaciju političkih i socijalnih odnosa u Evropi. Program Zelene Akademije stoga ne samo da želi ponuditi rječnik za imenovanje pogrešaka otimanja zajedničkih resursa i javnih službi već i ohrabriti aktere koji žele raditi na institucionalnoj i društvenoj inovaciji.

HBS raspisuje poziv za prijave za ograničeni broj sudionika/ica iz Hrvatske i regije na Zelenoj Akademiji 2020. Poziv je otvoren svima!

Ukoliko ste zainteresirani/a za sudjelovanje u ovom programu molimo Vas da se prijavite do 27. srpnja 2012. godine na adresu hr-info@hr.boell.org

Prijava treba sadržavati:

- Kratku biografiju (CV) na 1 stranici A4 sa kontakt podacima

- Dva kontakta za preporuke (e-mail i broj telefona/mob osobe koja Vas može preporučiti)

- Kratki esej na temu trenutne političke i ekonomske krize u Evropi ili na temu zajedničkih dobara (ENG ili HRV/ najmanje 5000 znakova)

ILI

- Dokaz o Vašem osobnom i originalnom online istraživanju koje ste proveli na temu zajedničkih dobara (the commons) – treba sadržavati popis od 20 relevantnih linkova (poveznica) na web stranice, tekstove, osobe relevantne za pitanje zajedničkih dobara.

ILI

- Amaterski video ili audio rad (do 3 minute) koji izražava Vaš osobni stav i mišljenje o pitanju zajedničkih dobara.

- Osobne preference (IZBORI a i b) za sudjelovanje u jednoj od pet radnih grupa:

1. Land and water
2. Urban Commons
3. Digital Commons
4. Education
5. Public media

Kandidatkinje i kandidati moraju definirati koja radna grupa je njihov primarni izbor (A) a koja je radna grupa njihov sekundarni izbor (B).

NAPOMINJEMO da se najveći dio programa odvija na engleskom jeziku i da prijevod neće biti osiguran. Od sudionika i sudionica se očekuje odlično poznavanje engleskog jezika koje je nužno za praćenje i sudjelovanje u programu.

Kandidatkinje i kandidati koji u selekcijskom postupku izabrane i izabrani u najuži krug bit će obavješteni o rezultatima prijave do 5. kolovoza 2012.godine na njihovu elektronsku adresu. Vlastito sudjelovanje u programu morat će potvrditi do 10. kolovoza. Popis polaznika i polaznica bit će objavljen na web stranicama www.boell.hr

Daljnje informacije o programu, predavačima i ostalim pojedinostima pratite na www.boell.hr

Za izabrane kandidate i kandidatkinje HBS preuzima troškove smještaja na bazi noćenja i dva obroka u cjelokupnom trajanju programa. Polaznici/e programa iz Hrvatske sami snose troškove putovanja na Vis dok će za ograničen broj polaznika/ica iz regije (Slovenija, Srbija, BiH, Makedonija) HBS snositi troškove do 70% iznosa. Od polaznika i polaznica očekuje se sudjelovanje u cjelokupnom programu Zelene Akademije.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.