Misli prostor / Think Space

Zatvorene Urbane granice, otvorene Geopolitičke granice

15/03/2011

Jesse Honsa i Gregory Mahoney pobjednici su natječaja Urbane Granice, a Teddy Cruz otvorio je temu natječaja Geopolitičke granice
                 

U utorak, 15. ožujka, u prostorima Društva arhitekata Zagreba objavljeni su pobjednici prvog međunarodnog natječaja - Urbane Granice - i otvoren je drugi u nizu natječaja  - Geopolitičke granice - unutar godišnje teme Granice u sklopu Think Space programa.                        

Natječaj i nagrađene radove predstavila je gošća kustosica Eva Franch i Gilabert, direktorica galerije Storefront for Art and Architecture, putem video veze iz New Yorka, voditelj programa Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, te organizatori Kata Marunica i Luka Korlaet. Video vezom su se pridružili i autori prvonagrađenog rada - De/Motown: A Retroactive Arcology for Detroit - Jesse Honsa i Gregory Mahoney. 

Zadatak za prvi natječaj Urbane Granice osmislio je Shohei Shigematsu, partner i direktor OMA–e (Office for Metropolitan Architecture) u New Yorku. Shigematsu je pozvao arhitekte, dizajnere i ostale sudionike na istraživanje teme urbanih granica, propitivanje uvriježenih poimanja onoga što je iznad i/ili ispod zemlje, te ih izazvao na promišljanje jedne od temeljnih prostornih granica – ravnine tla. Natječaj je objavljen 14. prosinca 2010. na službenim internetskim stranicama programa Think Space, a trajao je do utorka, 8. veljače.              

Na natječaj je pristiglo 45 arhitektonskih radova iz 15 zemalja. Najviše je radova pristiglo iz Sjedinjenih američkih država, Italije, Velike Britanije te Hrvatske. Radovi su dolazili i iz Meksika, Švicarske, Danske, Izraela, Tajvana, Južne Koreje itd. Osam radova je diskvalificirano jer je utvrđeno da su prethodno već bili objavljivani. Sve pristigle radove možete pogledati u Think Space galeriji.            

Drugi  natječaj u ovogodišnjem ciklusu – Geopolitičke granice - otvoren je 15. ožujka, a natječajni zadatak osmislio je Teddy Cruz, idući žirator Think Space programa. Rok za predaju radova je u utorak, 26. travnja, a rezultati će biti objavljeni u utorak, 10. svibnja, na službenim stranicama Think Space programa. Natječajna pristojba do 12. travnja je 220 kuna (30 eura), a u razdoblju od 13. travnja do 26. travnja pristojba će iznositi 330 kuna (45 eura).

Teddy Cruz, američki je arhitekt porijeklom iz Gvatemale i direktor arhitektonske prakse estudio teddy cruz iz San Diega u SAD-u, čiji rad proizlazi iz istraživanja koncipiranog oko pojma Političkog ekvatora. Natječajni zadatak Geopolitičkih granica, koji je osmislio Cruz, poziva arhitekte i dizajnere na promišljanje Nove globalne granice kroz razotkrivanje sukoba kao alata uspostavljanja novih modela suživota.

Specifičnost je ovog programa, pa tako i ovog natječaja, da se u potpunosti provodi putem interneta. Tako se cijela međunarodna promocija programa, prijava sudionika, plaćanje natječajne pristojbe za sudjelovanje na natječaju, predaja radova, postupak ocjenjivanja radova te objava rezultata odvijaju u virtualnom svijetu.            

Ideja i cjelokupna organizacija i provedba ovog programa začeta je i razvijena u Društvu arhitekata Zagreba – DAZ-u. DAZ je na taj način ponudio novih kulturni proizvod Zagreba – međunarodne konceptualne arhitektonske natječaje.              

Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba kao kulturnog središta avangardne arhitektonske misli.

Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS i Čovjek i prostor te Večernji list.        

Više o Think Space programu pročitajte u prilogu ili posjetite think-space.org.
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.