konferencija ARTUR 2016

Zagrebačka ARTUR radionica - Imaginacija

Autor/izvor: DAZ 08/09/2016

Podsjećamo kako se približava ARTUR radionica  s temom Imaginacija koja će se održati u Društvu arhitekata Zagreba 12.,13. i 14. rujna 2016. godine od 10 do 14 sati. Pozivamo sve zainteresirane studente i profesionalce koji žele doprinijeti svojim prijedlozima razmatranjima tema privatizacije, devastacije i rehabilitacije turističkog prostora. Interdisciplinarnoj radionici cilj je okupiti stručnjake različitih profila vezanih uz turizam, promet, ekonomiju, sociologiju, arhitekturu, urbanizam i krajobraznu arhitekturu.

Tema je promišljanje turističkog prostora i pozitivni aspekti turističkog developmenta. Revitalizacija, reanimacija, sanacija, konsolidacija, akomodacija, modifikacija, implementacija, naracija, kreacija, akcija. Fantazija je slijedeća poželjna stvar za pravi ideološki koncept u ekonomiji turizma, pripadajućim mu društvenim odnosima i posljedičnim aktivnostima u razvoju gradskih teritorija sa novim ili drugačijim urbanim elementima.
Kroz tri zadatka različitih mjerila studenti će u grupama ispitivati teme privatizacije, devastacije i rehabilitacije turističkog prostora i arhitekture. Mentori na radionici su:  Dafne Berc, Diana Magdić, dr.sc. Hrvoje Carić i dr.sc. Ana Mrđa.

Teme radionice su opisane u tekstu mentorica Dafne Berc i Diane Magdić: 

Dijagnoza koju i najpovršniji promatrač aktualnog hrvatskog turističkog razvoja može iščitati iz njegovih prostornih manifestacija ukazuje na potrebu nužne promjene načina na koji baratamo resursima. Bilo da se radi o kulturnoj ili prirodnoj baštini, društvenim ili prostornim strukturama, transformacije koje slijede turistifikaciju događaju se tempom koji ne prati adekvatna planerska, organizacijska pa ni zakonska regulativa.
 
Imaginiranje scenarija alat je kojim se anticipiraju ili čak anuliraju moguće štetne pojave, a oni pozitivni aspekti takvog razvoja uprežu u širu društvenu korist. Da bismo izbjegli pogreške binarnog promišljanja i zamki nekih kvalifikacija koje već vežemo uz pojmove devastacije, privatizacije, javnog dobra, za početak trebamo odrediti vlastitu i pozicije ostalih aktera u prostoru: kome zapravo adresiramo kritiku, kome ili čemu pripisujemo uspjeh? Analiza prožetih ekonomskih, ekoloških, društvenih i prostornih transformacija te upravljanje njima traži suradnju različitih struka – kojih i u kojem formatu, jedno je od pitanja na koje bi trebala odgovoriti radionica Imaginacija.
 
Tri paradigmatska slučaja kojima ćemo se baviti su Makarska rivijera, čija substandardna turistička izgradnja i posljedični urbanistički kaos upućuju prvenstveno na raspravu o sanaciji prostora ispunjenog recentno legaliziranom izgradnjom, projekt Motel Trogir koji adresira dva primjera motela Ivana Vitića, zaštićene kulturne baštine čiji se model rehabilitacije još uvijek traži te plaža Bačvice u Splitu, javni prostor i posebno regulirano pomorsko dobro s perspektivom transformacije u hotelsku plažu.
 
Radionica je zamišljena kao doprinos akcijskom istraživanju, identificiranje oblika djelovanja, aktera i institucija koje je potrebno adresirati ili uključiti da bi se inherentno nekontrolabilan proces usustavio barem kroz poznate varijable. Cilj radionice je kroz primjere prepoznati i mapirati mreže odnosa stručnjaka, opće populacije, zakona i pravilnika, institucija u okviru odabrane ideje turizma i njegovog odnosa spram prostora.    

1. tema: PLAŽA – BAČVICE

Vaterpolo utakmica, Bačvice 1942., foto Neven Kokeza

Splitska plaža Bačvice jedna je od najprepoznatljivijih slika Splita. Na predloženoj lokaciji Bačvica ispituju se modeli uređenja i privatizacije plaže kroz spajanje ekonomski održivog programa i javnog prostora plaže, odnosno održavanja javnog prostora  komercijalnim programom.


2. tema: MAKARSKA RIVIJERA

Makarska iz zraka, pogled na stadion

Nova hotelska izgradnja između hotela Meteor i Park

Makarska rivijera prostor je koji je dominantno obilježen intenzivnom turističkom izgradnjom u zadnjih pedeset godina. Što se događa u slučaju kada izostane regionalno planiranje. Istraživanje mogućnosti korigiranja prostora koji je snažno obilježen problemima devastacije i privatizacije prostora.

3. tema: MOTEL TROGIR

Motel Trogir iz zraka 1966., Hrvatski državni arhiv 

Motel Trogir jedan je od antologijskih projekata Ivana Vitića. Arhitektonski objekt koji je izvorno bio namijenjen turizmu napušten je i potpuno devastiran, a danas očekuje prijedloge za obnovu. Na koji način provesti sanaciju arhitektonski vrijednog objekta obzirom na današnje zahtjeve u turizmu.

Motel je smješten na vrijednoj lokaciji na ulazu u grad. Osim objekta motela, izazov predstavlja i veliko zemljište koje je najvećim dijelom neizgrađeno. Koji su potencijali reprogramiranja i rekonstruiranja motela Trogir?

Neli Ružić, Stolen future, 2014., Motel Trogir

Rezultati radionice Imaginacija biti će predstavljeni na  ARTUR konferenciji 29. rujna 2016. godine u Društvu arhitekata Zagreba.

Prijave na ARTUR radionicu Imaginacija šaljite na ana.marendic@d-a-z.hr, u mailu navesti ime i prezime polaznika, fakultet, mail adresu i kontakt telefon.


ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika, Istre i Rijeke čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.
 
U 2016. godini tema ARTUR-a je Rehabilitacija prostora. Nameće se pitanje kako pomiriti današnje prerogative turističkog businessa i očuvanja i revitalizacije zapuštenog, uništenog ili devastiranog prostora čiji turistički potencijal i vrijednost i dalje ostaje neupitan.
Rehabilitacija (uspostavljanje; povrat izgubljenih prava; vraćanje u prijašnje stanje; vraćanje dobrog glasa) prostora istražuje  uzroke i posljedice - razloge zapuštanja turističkih prostora. Ponajviše se pri tome bavi javnim prostorima zapuštenim nakon početka 90-tih godina, analizirajući ih kroz ekonomsko-političke i društveno-socijalne promjene koje su utjecale na potrebu revizije i stvaranje novih razvojnih modela turizma.
 
Organizacija:Društvo arhitekata Zagreba
ARTUR tim: Ana Mrđa, Iva Rukavina, Andreja Ilijanić, Aleksandra Uhernik Đurđek, Sunčana Rapaić, Davorka Perić, Ana Marendić, Boris Vidaković
Partner: Institut za turizam
Potpora: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Turistička zajednica grada Zagreba.


 

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.