Izložba

Ubiciklirajte u MSU!

Autor/izvor: MSU 14/09/2011

Izložba Ivana Ladislava Galete Krajolik nulte točke jedina je izložba na koju možete ubiciklirati u muzej i ostvariti popust od 50% na ulaznicu. Galetina retrospektiva predstavlja otkriće podjednako za stručnjake kao i za najširu publiku, a osim iznimno vrijednog umjetničkog i edukativnog materijala sadrži i niz zabavnih i poticajnih mjesta koja će vas začuditi, razdragati,  potaknuti i pokrenuti. Izložbu prati i nagradna igra za sve posjetitelje, a glavna nagrada je bicikl Alite 40 koji nam je darovao Keindl-sport iz Zagreba, a sretni dobitnik/dobitnica bit će izvučeni na završetku izložbe. Otvorenje izložbe je 23. rujna, a pogledati je možete do 17. studenog.

Muzej suvremene umjetnosti jesenski dio programa u velikom izložbenom prostoru započinje predstavljanjem cjelovitog opusa Ivana Ladislava Galete, jednog od najvažnijih srednjoeuropskih medijskih umjetnika današnjice. Prva velika retrospektivna izložba toga umjetnika, koji ima kultni status među ljubiteljima i poznavateljima filmske i videoumjetnosti, predstavit će Galetin opus u cjelokupnoj širini pristupa, postupaka, tema i medija. U nastojanju da približi djelo tog pionira avangardne medijske umjetnosti širokoj publici izložba istodobno kodira i dekodira enigmu Galeta, pružajući mogućnost upoznavanja do sada malo poznatih segmenata njegova stvaranja.

Na izložbi će biti pokazani radovi od 1968. godine do danas, počevši od Galetinog prvog filmskog uratka Metanoia (1968), preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe Kretanje, njegove prve izložbe održane u Galeriji studentskog centra u Zagrebu 1974. godine, do niza filmskih scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu, kao i nezaobilaznih remek-djela eksperimentalnog filma kao što su Dva vremena u jednom prostoru, 1976-1984, PiRâMídas 1972-1984 (1984), sfaĩra 1985-1895 (1984), Water Pulu 1869-1896 (1987/88) i WAL(L)ZEN (1989) ili END ART.

Uz filmove, kao ključne nositelje strukture izložbe, velika je pažnja posvećena fascinantnom multimedijskom opusu pripremnih faza pri izradi scenarija filma. Također će biti predstavljen i važan element u Galetinu stvaralačkom opusu, predavački performansi u kojima na neobičan način tumači različita znanja o svijetu i umjetnosti, a vizualizira ih i dokumentira na školskim pločama.
Izložba daje podjednako dobar uvid u Galetin umjetnički opus, kao i u njegovu veoma specifičnu umjetničku i životnu filozofiju u bezuvjetnom suglasju s prirodom. Publika će imati priliku na jednom mjestu vidjeti njegova istraživanja koja je paralelno provodio u nekoliko medija te doživjeti njegovo djelo kao jedinstvenu i povezanu cjelinu. 

Njegov je rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa, te u novije vrijeme i mogućnosti interneta, dobio ugledna priznanja u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Galetini su filmovi prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma, a radovi mu se nalaze u važnim muzejskim zbirkama. Svoju je umjetničku aktivnost, osim uz Hrvatsku, vezao i uz Mađarsku, pa otuda i snažna recepcija njegova djela u mađarskim umjetničkim i kritičarskim krugovima.

Izložba Krajolik nulte točke, koja je svojevrsno djelo-u-nastajanju, završava predstavljanjem publikacije koja će svojim formatom i sadržajem odražavati posebnosti Galetine umjetnosti, a svaki će primjerak biti obogaćen autorovim unikatnim djelom. O Galeti pišu: Lászlo Beke, Željko Kipke, Markita Franulić, Andrej Mirčev, Miklós Peternák, Hrvoje Turković i Barbara Wurm.

Kustos izložbe i urednik publikacije je Tihomir Milovac

O umjetniku

Ivan Ladislav Galeta (Vinkovci, 1947) diplomirao je likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu 1967, te pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1981. Bio je voditelj Multimedijalnog centra (MM) Studentskog centra u Zagrebu (1997-1990). Osnovao je i vodio umjetničko kino Filmoteke 16 (1991-1994). Od 1980. povremeni je gost predavač na nekoliko europskih sveučilišta, a svoj rad predstavlja u obliku predavačkih performansa u galerijama i muzejima od 1979. Od 1993. radi kao stručni suradnik za medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje kao redovni profesor od 2007. Inicirao je uvođenje studija animacije (2000) te studija novih medija (2004), sada Odsjeka za animirani film i nove medije na istoj Akademiji. Filmove snima od 1969, a videoradove od 1975. godine. Od 1973. izlaže objekte-instalacije, fotografije-instalacije, video i televizijska djela, tekstove, zvučne instalacije, ambijentalne intervencije, ekološke projekte, akcije… Nagrađivan je brojnim nagradama (Pariz, Oberhausen, Beograd, Trst, Novi Sad), među ostalima i visokim odličjem Ministarstva kulture i komunikacije Republike Francuske 1999.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Zagrebu, Parizu, Budimpešti, Barceloni, Beču te sudjelovao u nizu festivala u Trstu, Oberhausenu, Rotterdamu, Parizu, Bankoku te na prestižnim umjetničkim manifestacijama poput 16 São Paolo bijenala 1981.ili kasselske Documente 12, 2007.
Njegova se djela nalaze u važnim domaćim i svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti i filmskim arhivima poput Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Hrvatskog filmskog saveza, Internationale Kurzfilmtage Oberhausen te Centra Georges Pompidou u Parizu.
Ivan Ladislav Galeta živi i radi u selu Kraj Gornji pokraj Zagreba.

 - Edukacija uz izložbu: Krajolik nulte točke.pdf -

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.