U tinelu

U tinelu: Sandra Križić Roban i Ivana Meštrov

Autor/izvor: DAZ 01/03/2012

Pozivamo vas na peti po redu razgovor U tinelu koji će se održati u utorak 06.03.2012. u 19 sati. O javnom prostoru, urbanoj kulturu, skulpturi i o tome što je spomenik U tinelu će razgovarati povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Sandra Križić Roban i Ivana Meštrov. Urbana plastika, o kojoj razgovaramo U tinelu dio je programa Sezone urbanizma i uvršten je u sustav Stalnog stručnog usavršavanja HKA te se boduje s 2 boda.

U tinelu: URBANA PLASTIKA, Sandra Križić Roban i Ivana Meštrov
Utorak 06.03.2012. u 19 sati


*tinel - dalmatinski izraz za  gostinjsku sobu, soba za goste

O javnom prostoru,  urbanoj kulturu, skulpturi, o tome što je spomenik U tinelu će razgovarati povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Sandra Križić Roban i Ivana Meštrov. Kako nastaju i nestaju  spomenici, u kojoj mjeri javni prostor kreiraju ljudi koji ga koriste, koliko je trajnost spomenika samo trenutna slika stanja i da li može suvremena likovna kritika privremenu urbanu intervenciju postaviti na pijedestal javne slike grada... 

Na primjerima kustoske prakse i istraživanja naših gošći potražimo  viđenje javne skulpture danas. D.P.

Urbana plastika, o kojoj razgovaramo U tinelu  dio je programa Sezone urbanizma.
 

*program je uvršten u SSU HKA i boduje se s 2 boda

Kao uvod u razgovor U tinelu pročitajte intervju s Alemom Korkutom koji se također osvrće na ulogu spomenika u javnom gradskom prostoru.


Alem Korkut, Spomenik domovinskom ratu u Karlovcu

Sandra Križić Roban

Sandra Križić Roban doktorirala je povijest umjetnosti. Zaposlena je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, gdje trenutno surađuje na programu Hrvatska u europskom prostoru 20. stoljeća –  projektu Modernost, modernizam i postmodernizam u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća, kao viša znanstvena suradnica. Istražuje suvremenu umjetnost u Hrvatskoj i Europi, fotografiju u Hrvatskoj i Europi od 1950. do danas, te modernu i suvremenu arhitekturu.

Glavna i odgovorna urednica časopisa Život umjetnosti od 2000. godine. Dobitnica Nagrade Hrvatske sekcije AICA za likovnu kritiku (2006.).  Zajedno s Nenadom Robanom vodila program Galerije Križić Roban (1999.–2007.).

Objavila je knjigu Na drugi pogled. Pozicije suvremene hrvatske fotografije (IPU&UPI-2M, 2010.) i priredila nekoliko izložbi o suvremenoj fotografiji od kojih je posljednja Nulta točka značenja. Nefunkcionalna, neprikazivačka, elementarna, eksperimentalna i konceptualna fotografija u Hrvatskoj (2011.) ostvarena u suradnji s Irenom Gessner i Ivanom Hanaček.

http://www.d-a-z.hr/hr/kalendar/sandra-krizic-roban-problematika-spomen-obiljezja-domovinskog-rata,495.html
 
Ivana Meštrov

Magistrirala je suvremenu povijest umjetnosti na pariškom sveučilištu Paris 1 - Panthéon Sorbonne 2004.godine, a tijekom studija završila je i kustosko-istraživački program Ecole du Magasin (2002-2003.) u umjetničkom centru Le Magasin, Grenoble.

Od studenoga 2009. radi kao asistentica - znanstvena novakinja na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu (Metode povijesti umjetnosti, Tumačenja modernizma/ nositeljica kolegija: dr.sc. Ljiljana Kolešnik; Povijest i teorija dizajna/ nositeljica kolegija:dr.sc. Dina Ožić-Bašić). 

Od veljače 2007. do siječnja 2009. voditeljica je programa kulture u Kulturnom centru Dubrava, Zagreb. Tijekom 2006. i 2007.godine radi u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA) na pripremi 41. Zagrebačkog salona arhitekture, uz Silvu Kalčić i Darka Fritza te stručni odbor UHA, kao i na programu Performing the space, arhitektura i film, u suradnji s Davorkom Perić. U tom istom razdoblju koordinira i međunarodni projekt Matra: Novi svjetionici hrvatskog Jadrana. Od travnja 2005. do travnja 2006. godine bila je vanjska suradnica Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb. Asistirala je na izložbi Insert, retrospektivi hrvatske videoumjetnosti (kustosi: Branko Franceschi, Silva Kalčić, Antonia Majača, Tihomir Milovac).

Redovito ostvaruje samostalne kustoske projekte i suradnje.

Od 2009. g. članica je udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze/Loose Associations, koja je proizašla iz ciklusa predavanja i projekcija Slobodne veze, suvremene umjetničke prakse na međunarodnoj sceni danas (MM centar SCa u Zagrebu). 2011. su u suradnji s moskovskom kustosicom Elenom Yaichnikovom organizirale izložbu Bilo jednom u sadašnjosti, pogled na suvremenu umjetnost Rusije (Galerija SC).

U kustoskom tandemu s Mihaelom Richter kustosica je Eduzgrafa, edukacijskog segmenta skorog Zgraf 11.

Piše likovne kritike za emisiju Triptih 3. programa Hrvatskog radija, a često surađuje s dvotjednikom Zarez.

http://old.d-a-z.hr/ostalo/predavanja/performing_the_space.htm
http://hdka.hr/2011/11/4439/

 

O programu U tinelu:

Tinel okuplja starije i mlađe generacije arhitekata, koji vode dragocjene razgovore o temama iz područja arhitekture i kulture, nekulture i dr. Razgovor ne prekida moderator već se dozvoljavaju određena udaljavanja od teme i ulazak u anegdote i vezane priče. Posebnu dragocjenost nalazimo u prenesenim iskustvima starije generacije arhitekata koje bilježimo i objavljujemo na našem web portalu. U razgovorima namjera nam je u opuštenoj atmosferi koja dozvoljava slobodan i nesputan tijek misli  razgovarati u dobrom društvu.

Kroz ove neformalne razgovore arhitekata namjera nam je osvijetliti veze arhitekture i drugih kulturnih djelatnosti, odnosno skrenuti pažnju na involviranost arhitekata u društvena i kulturna pitanja izvan arhitektonskog miljea. Među generacijski razgovori omogućuju kontakt neophodan za razmjenu ideja među različitim generacijama arhitekata i drugih struka. Gosti U Tinelu su pozvani u parovima u kojima svaki od sugovornika ima iskustva sa zadanom temom razgovora  i jedan i drugi govori o zadanoj temi, a razlika je u godinama, iskustvu i perspektivi gledanja.

Program U tinelu je uvršten u sustav Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduje se s 2 boda.

Saznajte više o programu U tinelu:
Programi DAZ - U tinelu

Do danas su održana 4 razgovora U tinelu između Azre Suljić i Bogdana BudimirovaRadovana Delallea i Saše ŠimprageNevena Kovačevića i Hrvoja Hrabaka, Vere Grimmer i Ane Dane Beroš.

Autorica programa: Davorka Perić
Dizajn plakata: Jelena Perić

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.