Projekt

Projekt Babel na fasadi MSU-a

Autor/izvor: MSU 21/11/2011

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 23. studenoga do 3. prosinca 2011, na medijskoj fasadi bit će predstavljen Babel, projekt talijanskog umjetnika Franceca Jodicea. Babel će transformirati veliku medijsku fasadu zagrebačkog muzeja u javni blog, u svojevrsni demokratski portal koji će omogućiti građanima da otvoreno izraze svoje želje, ideje, stavove, neslaganja.

Projektom Babel četiristo četvornih metara LED fasade postaje sredstvo treniranja demokracije. Naziv projekta Babel (Babilonska kula, smutnja, heb. – babel) preuzet je iz Biblije (Knjiga Postanka, 11. poglavlje) simboličan je jer se referira na mjesto s kojeg je Jahve rastjerao graditelje Babilonske kule po zemlji pobrkavši im jezike. No, u novom kontekstu − umjetničkog rada na fasadi MSU-a − trebao bi činiti upravo suprotno: povezivati suprotstavljene strane i poticati dijalog.

Građani se u blog mogu uključiti:

  • elektroničkom poštom na adresi: babel@msu.hr
  • blogovskom stranicom: Babel-Zagreb.blog.hr
  • profilom na Facebooku: Babel Zagreb
  • sms porukama na broj: 099 8495532
  • poštom na adresu MSU-a, s naznakom „Za Babel“

Tako će Medijska fasada postati zrcalo trenutnih društveno-političkih prilika u nas i u svijetu, barometar javnog mijenja i raspoloženja građana jer će tijekom 10 dana, poput kakve novinske agencije, prenositi tijek diskusije.

Putem društvenih mreža i uporabom anarhoidne slobode bloga, Francesco Jodice prilagođava prostorno-vremensku dimenziju virtualnih komunikacija u umjetnički projekt s nakanom da zabilježi − u realnom vremenu i u velikim dimenzijama −  raspoloženje i entropijsku snagu grada. Jodice oduvijek preispituje metropole na zamalo entomološki način, usmjeravajući svoj rad na analizu novih odnosa između društvenog ponašanja i gradskog krajolika na različitim geografskim mjestima.

Kustosi projekta: Adriana Rispoli, Eugenio Viola
Kustosica MSU-a: Radmila Iva Janković
Asistenti na projektu: Simone  Santilli (Studio Jodice), Vladimir Tatomir (MSU)
Vizualni identitet projekta: Silvia Sarvese


U kino dvorani Gorgona 23. 11. 2011. u 18.30 kustosi Adriana Rispoli i Eugenio Viola predstavit će rad Francesca Jodicea, nakon čega će biti prikazan njegov dokumentarni film Dubai iz serije Citytellers, ciklusa filmova koji istražuju nove socio-političke konotacije gradova i urbanih zajednica, nepovratno pogođenih modernošću i u potrazi za novim modelima koji će im omogućiti opstanak. Tema filma Dubai_Citytellers (HD, 57' 45", 2009) najpoznatiji je slučaj suvremenog neourbanizma: govori o metropoli, zamišljenoj i sagrađenoj kao katedrala u pustinji, koja je u kratko vrijeme doživjela neodrživ ekonomski razvoj, da bi potom utonula u krizu. Portretirane su ambivalentnosti takve atmosfere: s jedne strane tu su utrke deva zbog kojih su se nekoć izrabljivala i mučila djeca-džokeji, da bi ih danas zamijenili humanoidni roboti, a s druge je stanje novog ropstva u kojem žive tisuće indijskih, pakistanskih i bangladeških radnika. Film je nastao kao plod sustavne studije i suradnje umjetnika s arhitektima, urbanistima i antropolozima.

Francesco Jodice (Napulj, 1967) živi i radi u Milanu. U svome radu bavi se analizom novih odnosa što se stvaraju između društvenog ponašanja i urbanog okruženja na različitim zemljopisnim dužinama i širinama. Osnivač je grupe Multiplicity, međunarodne mreže arhitekata i umjetnika koja se bavi interdisciplinarnim istraživanjima procesa promjene stanja i situacija u gradovima i društvenih ponašanja. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim izložbama, među kojima su: Documenta 11, Kassel (2002); Venecijanski bijenale (2003); Liverpool Biennial (2004); Bienal de São Paulo (2006); izlagao u: Museo Madre, Napoli (2010); Museion di Bolzano (2009); Reina Sofia, Madrid (2008); Castello di Rivoli, Torino (2008); Tate Modern, London (2007); Maison Européenne de la Photographie, Pariz (2006). Na poziv muzeja Prado u Madridu godine 2011. realizirao je site specific rad za kolekciju muzeja, Spectaculum Spectatoris. Njegovi se radovi nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama.

Projekt je ostvaren u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu s Muzejem MADRE u Napulju i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, uz  potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba, te Ministarstva kulture RH.

U sklopu projekta suradnje između zagrebačkog MSU i muzeja MADRE u Napulju, napuljski muzej će od 19. prosinca 2011. do 7. veljače 2012. ugostiti izložbu hrvatske umjetnice Andreje Kulunčić.

Dodatne informacije saznajte na www.msu.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.