Izložba

Predmet bez dostojanstva

Autor/izvor: MSU 11/07/2012

Muzej suvremene umjetnosti prihvatio je 2007. vrijednu donaciju Dube Sambolec, umjetnice međunarodnog ugleda koja živi i djeluje na relaciji Ljubljana - Oslo. Donacija sadrži petnaest instalacija nastalih od 1993. do 2005. godine za vrijeme njezina boravka u Norveškoj. Otvorenje izložbe Predmet bez dostojanstva / Object without Dignity održat će se u MSU-u, u prostoru za privremene izložbe, u utorak 17.07.2012. u 20 sati. Izložba je otvorena do 02.09.2012.

Duba Sambolec, umjetnica međunarodnog ugleda, živi i djeluje na relaciji Ljubljana–Oslo. Od početka umjetničkog djelovanja sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, propituje vizualnu percepciju i jezik trodimenzionalnog medija skulpture, problematizira društvenu zbilju, postavlja filozofska pitanja o ljudskoj opstojnosti i ulozi umjetnosti.

Njezin opus obuhvaća rad u nekoliko medija: skulpturu, instalacije, crteže, digitalne foto-kolaže, video i site-specific radove. Izlagala je na brojnim izložbama u Sloveniji i svijetu, te prestižnim međunarodnim smotrama poput Venecijanskog bijenala i Bijenala u Sao Paulu. Hrvatska publika prati rad Dube Sambolec od kraja sedamdesetih godina, a njezina izložba u zagrebačkoj Galeriji Studentskog centra 1979. godine bila je jedna od prijelomnih točaka u afirmiranju postmoderne skulpture u nas.
 
Muzej suvremene umjetnosti prihvatio je 2007. vrijednu donaciju Dube Sambolec koja sadrži petnaest instalacija nastalih od 1993. do 2005. godine za vrijeme njezina boravka u Norveškoj. Umjetničko djelovanje Duba Sambolec započela je u Ljubljani gdje je rođena 1949. i gdje je 1975. završila Akademiju likovnih umjetnosti. Godine 1992. odlazi u Norvešku i radi kao profesorica likovne umjetnosti i pročelnica Odsjeka za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Trondheimu, a od 1998. kao profesorica na Nacionalnoj akademiji likovnih umjetnosti u Oslu.
 
 
Umjetnica istražuje taktilne vrijednosti materijala i formu skulpture, te specifični prostor u kojem su postavljene. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća nastale su skulpture u kojima spaja materijale kontrastnih svojstava: olovo, bitumen, vosak, mjed... koji simboliziraju dihotomiju osnovnih principa: žensko-muško, čvrsto-krhko, meko-tvrdo, teško-lako. Tijekom devedesetih godina nastaju instalacije velikih dimenzija pod nazivom Interscapes. Postavljanjem elemenata skulptura i predmeta unutar određene arhitekture, Duba Sambolec fokusira se na recepciju položaja objekata, kao i promatrača, te njihovih međusobnih odnosa. Umjetnica ujedno propituje prostor kao specifično mjesto iskustva.
 
Recentni opus Dube Sambolec bio je predstavljen 1998. na izložbi Razdvojene zone / Divided Zones, u organizaciji MSU-a u galerijskom prostoru na Katarininom trgu 2 i Gliptoteci HAZU. Donacija sadrži veći dio tada izlaganih skulptura iz serije Interscapes, Day i Night, s početka devedesetih godina, te multimedijske instalacije nastale početkom 2000. godine iz serije Collectors.
 
 
Predstavljanjem izložbe Predmet bez dostojanstva / Object without Dignity, Muzej suvremene umjetnosti sa zadovoljstvom ispunjava obavezu prema Dubi Sambolec kao donatorici, a ujedno upoznaje široku publiku s iznimno vrijednim radovima izloženim u novom prostoru, koji im daje novu dimenziju i svojstva. Donacija Dube Sambolec nedvojbeno je obogatila muzejski fundus MSU-a instalacijama kao specifičnim oblicima suvremene skulpture.
 
Kustosica izložbe: Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica
Dodatne informacije o izložbi: jadranka.vinterhalter@msu.hr; msu@msu.hr
Više o edukativnim programima uz izložbu: morana.matkovic@msu.hr; eduakcija@msu.hr
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.