Umjetnost

Poziv za izlaganje na 33. Salonu mladih

Autor/izvor: DAZ / HDLU 18/01/2016

Otvoren je natječaj za izlaganje na 33. Salonu mladih HDLU. Autorice koncepcije „Troškovnik“ su Martina Miholić i Mia Orsag, a više o rokovima i ovogodišnjem izdanju Salona pročitajte u nastavku.

Salon mladih se, već tradicionalno, održava svake dvije godine, a ovo je njegovo 33. izdanje. Svako stvaralaštvo mladog umjetnika je u određenom odnosu spram tradicije. Danas, u posve premisivnoj likovno – umjetničkoj praksi, doima se kao da postoje opravdanja za sve radove i kao da je istraživanje značenja prevladalo istraživanje izvedbe. Tumačenje se u današnjim kritičkim tekstovima stavlja pred samo djelo i njegove autonomne karakteristike. No što je s djelom, koje se po sebi otkriva kada razmaknemo sve ove zastore?

Činjenice govore da je sve manje sredstava iz državnih i gradskih fondova za financiranje kulturnih djelatnosti u Republici Hrvatskoj, samim time oštećuje se i kvaliteta umjetničke produkcije. Kultura je trenutno najbolji primjer struke u kojoj pojedinac ne radi da bi zarađivao, već dijametralno suprotno, zarađuje da bi mogao raditi. Isto tako se koncept umjetničkog rada i autorstva kao takvog promijenio, poričući još od šezdesetih godina „legalitet modernističkog koncepta“ kako to navodi Hans Belting. Joseph Kosuth je tako termin rada zamijenio terminom propozicija koji na neki način predstavlja osvrt na umjetnost, ali i činjenicu da se umjetničko djelo počelo svoditi upravo na sam proces rada. U dobu digitalne reprodukcije (W.J.T. Mitchell) gotovo je potpuno nestala materijalnost umjetničkog djela (objekt) ali isto tako i model utjelovljenja umjetnika prisutan u mediju performansa. Zbog svega toga je i sama umjetnička produkcija postala slojevitija i kompleksnija, što ne samo da utječe na školovanje budućih umjetnika već i na njihov budući položaj na tržištu rada. Odlučile smo problematizirati načine na koji se umjetnik kao takav može boriti za svoju egzistenciju i želimo praktičan presjek metoda i rezultata kojima umjetnik potvrđuje svoje postojanje i djelovanje unutar sve labavije kulturno-umjetničke scene. Cilj 33. Salona mladih jest preispitivanje ne samo modela financiranja umjetničkog rada već i egzistencije mladih umjetnika; zbog činjenice da problem počinje među mladim generacijama, već pri odabiru zvanja i upisu na umjetničke akademije. Radi se, ironično, o školovanju koje je u većini slučajeva, financirano od strane države.

S aspekta tržišta rada, javlja se potreba za kreativnim industrijama, pri čemu nailazimo na problem klasičnog školovanja umjetnika (nedostatka kompetencija u skladu s razvojem tehnologije), nasuprot budućem društvenom radniku (Hardt Negri), što može predstavljati priliku i opasnost.

Problem nastaje u trenutku u kojem pojedinac više nije zaštićen institucijom i izlazi u realnost, koja trenutno funkcionira kao začarani krug, u smislu nedostatka sredstava za samostalno umjetničko djelovanje pojedinca. Mladi se umjetnici većinom zapošljavaju na radnim mjestima, neusklađenim sa strukom i razinom obrazovanja, nevezanim uz struku, a često struku i u potpunosti napuštaju, da bi osigurali osnovne životne uvjete. Samim time, odriču se vremena potrebnog za osobni umjetnički rast i razvoj. Logično, ovaj ovakav razvoj događaja, u pitanje dovodi i kvalitetu opće umjetničke produkcije te čitave kulturne scene.

Salon mladih će nastojati odgovoriti na pitanje koliko je opstanak moguć i kojim se sve sredstvima borimo protiv izumiranja kulture, ali i nestanka umjetnika kao individue. Koliko prostora ostaje za potvrđivanje umjetničkog identiteta pojedinca, ali i kulturnog identiteta zemlje? Istovremeno, koliko ovakva situacija ipak razvija kreativnost umjetnika koji ne odustaju?

Martina Miholić i Mia Orsag


Širina umjetničkog stvaralaštva i bogatstvo izričaja ono su što možete očekivati na ovogodišnjem Salonu mladih. Slike, skulpture, grafike, ambijenti i videoradovi pokazuju suvremenu umjetnost koja obuhvaća brojne različitite poetike i predstavljaju budućnost hrvatske likovne scene.

Salon mladih je tradicionalna izložba HDLU-a koja dosad broji 32 izdanja.Salon mladih pokazuje presjek scene nadolazeće generacije i omogućuje mladim umjetnicima izlaganje u reprezentativnom i značajnom galerijskom prostoru.

Popratni program 33. Salona mladih sastojat će se od tribina, razgovora s umjetnicima, razgovora s kustosima, edukativnih radionica, glazbenog programa, kratkih scenskih formi, bloga aktivnog za vrijeme trajanja salona (namijenjen umjetnicima za podjelu iskustava na temu).

SUDJELOVANJE UMJETNIKA

Prijavljeni radovi mogu biti svih umjetničkih disciplina u području vizualne umjetnosti. Pritom su mogući isite-specific radovi koji uključuju vanjski prostor zgrade HDLU-a – arkade i/ili pročelje.

Također, posebno će se razmatrat umjetnički koncepti koji su idejno cjeloviti, no zbog financijskih, prostornih i/ili tehničkih ograničenja, teško izvedivi/neizvedivi. Ovakvi koncepti razmatrat će se u okviru podteme 33. salona mladih pod nazivom “Imam plan…”, a prijavitelji u prijavnici trebaju sugerirati način predstavljanja koncepta na izložbi (npr. video, intervju, tekst, performans, i sl.).

Pravo na odaziv imaju:
– vizualni umjetnici do 35 godina starosti, svih umjetničkih disciplina sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj
– kustosi i kustoske koncepcije do 35 godina starosti koje obuhvaćaju vizualne umjetnike do 35 godina starosti i svih umjetničkih disciplina sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj.
Umjetnici mogu prijaviti najviše 2 umjetnička djela nastala nakon 1. 7. 2014. godine. Kustosi mogu, krozkustosku koncepciju, prijaviti 1-5 autora/ica s 1 umjetničkim djelom po autoru nastalim nakon 1. 7. 2014. godine, uz izjavu pristanka svakog pojedinog autora na izlaganje.
Naglasak se stavlja na radove koji dosad nisu izloženi u galerijskim prostorima RH, što nije isključujući kriterij sudjelovanja (uz obrazloženje u prijavnici).

Uvjeti sudjelovanja:
Svi radovi prijavljeni na natječaj moraju biti opremljeni i spremni za izlaganje.
Ako radovi zahtijevaju kompleksnu tehničku opremu, HDLU se ne obavezuje osigurati dodatnu opremu.
HDLU ne preuzima obvezu produkcije i opreme umjetničkih djela.
HDLU ne preuzima obvezu i trošak dostave i povrata umjetničkih djela.
HDLU pridržava sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe 33. salona mladih u svim medijima te katalogu, pozivnici i web-stranicama.
Nepotpune prijave i prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.
Podnošenjem prijave, prijavitelji su suglasni sa svim uvjetima.

NAČIN PRIJAVE
Prijave se šalju isključivo digitalnim putem na e-mail adresu: galerije.hdlu@gmail.com s naznakom 33. SALON MLADIH.
Cjelovita prijava sadrži:
1.) PRIJAVNI OBRAZAC
Potpuno ispunjen prijavni obrazac je obavezan. Prijave bez ispunjenog obrasca neće se razmatrati.

Ovdje preuzmite prijavnicu za umjetnike i kustose.
2.) OGLEDNI MATERIJAL SVAKOG PRIJAVLJENOG RADA
Fotografije rada u JPG formatu, dimenzije: 300 dpi, 2400 x 1600 pixela,

video u DVD PAL ili mp4 formatu,
zvučni zapis u mp3 formatu
(dostaviti što više oglednog materijala, ovisno o primjenjivosti, visoke kvalitete reprodukcije).
Digitalne materijale imenovati prema navedenom primjeru:
prezime_ime_naziv rada (npr. horvat_ivan_moj rad.jpg)

ROKOVI
Prijedlozi se zaprimaju zaključno do: 31.07.2016., ponoć
Svakoga ponedjeljka za vrijeme trajanja natječaja bit ćete obaviješteni o zaprimanju Vaše prijave. Ako ne dobijete povratnu informaciju unutar tjedan dana, molimo Vas, kontaktirajte voditeljicu galerije Miu Orsag na broj mobitela 098 982 8989.
Objava rezultata: najkasnije do 15.9.2016., na web-stranici HDLU-a.

ODABIR UMJETNIKA
Radovi će se odabrati sukladno koncepciji Troškovnik te propozicijama natječaja.

Sve pristigle radove pregledat će Odbor za odabir umjetnika koji djeluje u sastavu:
Branka Benčić, povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica
Kristian Kožul, akad. kipar i multimedijalni umjetnik
Božica Dea Matasić, akad. Kiparica
Ivana Meštrov, povjesničarka umjetnosti kustosica
Martina Miholić, mag. umjetnosti (grafike) i ko-autorica koncepcije
Mia Orsag, akad. kiparica i ko-autorica koncepcije
Goran Škofić, multimedijani umjetnik

Salon mladih salon održat će se u studenom 2016. Točan termin izložbe bit će objavljen s rezultatima natječaja.
Više: http://www.hdlu.hr/2015/12/17851/
f
oto naslovna: jutarnji.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.