Poziv

Poziv na sudjelovanje na umjetničkoj rezidenciji u okviru projekta Motel Trogir

Autor/izvor: DAZ / slobodne veze 23/06/2016

Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana (BJCEM) i Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse objavljuju međunarodni poziv umjetnicima i umjetnicama do 35 godina starosti za sudjelovanje na kratkotrajnoj umjetničkoj rezidenciji/studijskom putovanju u Split i Trogir u rujnu 2016. u okviru suradničkog projekta: Motel Trogir:“Istok je zapadno od zapada”. Rok za prijavu je 24. srpanj, a više pročitajte u nastavku.

O PROJEKTU:

Projekt i građanska kampanja MOTEL TROGIR usmjeren je na zaštitu i (re)evaluaciju modernističkog arhitektonskog naslijeđa iz razdoblja socijalističke Jugoslavije, s posebnim fokusom na jadranske motele Ivana Vitića, ali i šire. Slijedom naših aktivnosti u suradnji s nadležnim konzervatorskim odjelima, moteli u Trogiru i Preluku (Rijeka) dobili su status trajno zaštićenog kulturnog dobra. Ove godine propitujemo i mogućnosti zaštite sportsko-prodajnog kompleksa KOTEKS GRIPE u Splitu, izuzetnog ostvarenja arhitekata Slavena Rožića i Živorada Jankovića (1979.-1981.) U redovnoj suradnji s Bijenalom mladih umjetnika Europe i Mediterana, pozivamo umjetnike, umjetnice i sve zainteresirane da se prijave za kratki boravak (studijsko putovanje) u Trogiru i Splitu gdje ćemo posjetiti niz modernističkih građevina i urbanističkih cjelina, te kroz niz radionica i diskusija pokušati približiti društveni i prostorni kontekst u kojemu su nastale. Ove godine bavit ćemo se pitanjem interpretacije navedenog naslijeđa, odnosno proizvodnje znanja vezanog uz navedeno razdoblje i konkretan prostor pa tako i sredstvima umjetničkog izražavanja.

TEMA:

Narativ je vrsta prepričavanja, često riječima (ali ne nužno), nečega što se dogodilo (priče). Narativ nije priča sama po sebi već više pripovijedanje priče, način na koji se ona prenosi. Dok je priča slijed događaja, narativ ponovno sagledava te događaje, možda izostavljajući neke detalje jer su iz određene perspektive manje važni, pritom naglašavajući druge. Narativi, prema tome, oblikuju povijest (niz događaja, pripovijest onoga što se dogodilo). S obzirom da smo svjedoci snažnog vala prekrajanja tj. reinterpretacije povijesti, pogotovo one nakon Drugog svjetskog rata do početka devedesetih (razdoblja u kojemu su nastala arhitektonska ostvarenja kojima se bavimo), ovim putem pokušat ćemo dijelom obuhvatiti te procese, sagledavajući ih u odnosu na konkretne prostorne prakse i ostvarenja.

OKVIR/UVJETI:

Pozivamo umjetnike i umjetnice, te sve ostale zainteresirane na promišljanje predložene teme. Pošaljite nam svoj prijedlog ne duži od jedne stranice teksta, koji može (ali ne mora!) razmatrati sljedeće pojmove: „arhitektonski modernizam druge polovice 20. stoljeća“, „sjećanje“, „prepričavanje“. Ovi pojmovi mogu se (ali NE MORAJU) odnositi i na jednu od dvije konkretne lokacije- Vitićev motel u Trogiru ili sportsko- prodajni centar KOTEKS (molimo pogledati priložene fotografije i opise).
Izabrani kandidati bit će pozvani na trodnevni boravak u Splitu i Trogiru u rujnu 2016. koji će uključivati studijske posjete i radionice. Ovaj boravak bit će ujedno i prva faza istraživanja, koju ćemo potom zajednički razvijati putem on-line razmjene. Istraživanja (ili radovi) bit će predstavljeni na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana- MEDITERRANEA 18- koje će se održati 2017. godine.
Organizator ne nudi dodatnu tehničku opremu tijekom radionica i putovanja. Nudimo smještaj, pokrivamo troškove putovanja te dnevnice tijekom navedenog razdoblja.
Prijedloge koji sadržavaju jednu stranicu teksta i kratku biografiju pošaljite ISKLJUČIVO e-mailom na adresu: slobodne.veze@gmail.com
Za sve dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju na istoj adresi.

ROK ZA DOSTAVU PRIJEDLOGA JE 24.srpnja 2016.
VRIJEME REZIDENCIJE: 11. do 14. rujna 2016.
MJESTO: TROGIR I SPLIT

Projekt Motel Trogir u 2016. Podržavaju Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana (BJCEM).
fotografija: "Motel Sljeme" - Ivan Vitić, 1965; Duška Boban 2013.
izvor/više: slobodne veze

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu


Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.