Projekt

Pogled na remek-djela Luisa Barragana

Autor/izvor: Fani Frković, DAZ 12/03/2012

Uspješan meksički arhitekt i dobitnik Pritzkera, Luis Barragan rođen je 09.03.1902. godine. Povodom godišnjice njegovog rođenja predstavljamo Fondaciju Luis Barragan koja na svojem webu omogućuje pregled nekih od njegovih najzanimljivijih ostvarenja. Na njihovim web stranicama izdvojeno je 7 najuspješnijih kuća koje osim tekstualnog opisa i  tlocrta nude i detaljan pregled interijera i eksterijera.

www.barragan-foundation.org

Punim imenom Ramiro Luis Barragán Morfin, samouk je meksički arhitekt, rođen u Guadalajari 1902. godine. Početni utjecaj na njegovu arhitekturu ostavio je pokret Escuela Tapatía koji se zalagao za strogo pridržavanje regionalnih tradicija u arhitekturi, a kojemu je Barragan pristupio krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća. Njegovi prvi projekti u Guadalajari obuhvaćaju desetak obiteljskih kuća, smještenih unutar pješačke udaljenosti u zoni Colonia Americana, što je danas blizu centra Guadalajare.

1936. godine seli se u Ciudad de Mexico gdje je 1946. godine izgradio svoj poznati studio Casa Luis Barragan koji je 2004. godine upisan na UNESCOV popis svjetske baštine. Luis Barragan umro je 1988. godine u Ciudadeu de Mexico, a iza sebe je ostavio niz uspješnih arhitektonskih ostvarenja.


Barragan/Ortega House, Calle F. Ramirez, Tacubaya, Mexico City, 1940-43.

Kuće Luisa Barragana karakterizira prelijevanje interijera i eksterijera, tople i žive boje zidova, korištenje lokalnih materijala i smirena poetičnost prostora. Djeluju kao savršen spoj tradicionalne arhitekture i modernih stremljenja tog doba.

Europske utjecaje i principe moderne arhitekture, Barragan je usvojio prilikom svog boravka u Španjolskoj i Francuskoj gdje je, između ostalog, prisustvovao predavanjima Le Corbusiera, no ubrzo je kroz svoju praksu shvatio da kuća ipak nije stroj za život te se okrenuo emocionalnoj arhitekturi.


Gilardi House, Colonia San Miguel Chapultepec, Mexico City, 1975.

Zanimljiva je priča o Barraganovom utjecaju na projekt Salk Institutea u La Jolli, Kalifornija, arhitekta Louisa Kahna. Navodno je Kahn između zgrada predvidio park-vrt no Barragan ga je savjetovao da tu površinu ipak oblikuje kao trg sa samo jednim akcentiranim elementom - vodom i upravo taj element danas čini najimpresivniji prizor cijelog kompleksa.

Neki od njegovih najvažnijih projekata su Jardines del Pedregal (1945), njegov vlastiti studio u Tacubayi (1947), Convento de las Capuchinas Sacramentarias u Tlalpanu, Mexico City (1955), Jardines del Bosque u Guadalajari (1955), Torres de Satélite (ove prepoznatljive tornjeve napravio je u suradnji s kiparom Mathiasom Goeritzom), rezidencijalno naselje Las Arboledas i Lomas Verdes (u suradnji s arhitektom Juanom Sordom Madalenom), a 1967. godine projektirao je jednu od svojih najpoznatijih kuća tj. konjički posjed San Cristóbal Estates.


San Cristobal, Los Clubes, Mexico City, 1966-68.

Njegove riječi najbolje opisuju stavove o arhitekturi:
Vjerujem da bi arhitekti trebali dizajnirati vrtove koji će se koristiti koliko i kuća koju grade, kako bi razvili osjećaj za ljepotu, ukus i sklonost prema likovnoj umjetnosti i drugim duhovnim vrijednostima ... 

Prilikom uručenja nagrade Pritzker koju je osvojio 1980. godine izjavio je:
Nemoguće je razumjeti umjetnost i njezinu slavnu povijest bez buđenja vjerske duhovnosti i mitskih korijena koji nas dovode do same biti umjetničkog fenomena. Bez jedne ili druge ne ​​bi bilo egipatskih piramida, niti onih drevnog Meksika. Da li bi postojali grčki hramovi i gotičke katedrale?

Na stranicama Fondacije Luis Barragan možete istražiti kuće: Calle F. Ramirez, Av. Fuentes, Prieto Lopez, San Cristobal, Galvez House i Gilardi House, te kapelu Tlalpan Chapel. Cilj fondacije Luis Barragan je sačuvati i zaštiti arhivu i djela Luisa Barragana.

Sav materijal na webu i fotografije Armanda Salasa Portugala u potpunosti su zaštićena autorskim pravom i u vlasništvu su Fondacije Barragan. Za ovaj članak materijale su ustupili: Luis Barragan Foundation



Tlalpan Chapel, Mexico City, 1954-60.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.